Hiilinielu luontosuhteena

Faktisesti Suomen metsät ovat hyvässä hoidossa, pääosin täyttävät kaikkien sertifikaattien vaatimukset. Luontoarvot otetaan hyvin huomioon. Vastakohtana tälle on ideologia, joka näkee luonnon koskemattomana. Tässä näkemyksessä metsät pitäisi ennallistaa luonnon tilaan ja lopettaa talousmetsien kasvattaminen.
Metsien hiilinielut ovat olleet keskeisenä puheenaiheena vuoden 2022 loppupuolella. Keskustelu on syntynyt Luonnonvarakeskuksen (LUKEn) ja Suomen ilmastopaneelin laskelmien perusteella. Näistä laskelmista voi lukea tiettyjen lähtöarvojen vallitessa hiilensidonnan vähenemistä. Selityksenä on puiden kasvun hidastuminen – puut ovat tulleet liian vanhoiksi. Toisaalta mukaan otetaan hakkuumäärien lisääntyminen. Suomi on tehnyt EU:n kanssa sopimuksen hiilinielujen ylläpidosta – jos sopimus ei täyty, pitää tehdä päästöjen vähennyksiä muualla tai ostaa päästöoikeuksia muilta EU-mailta. Ostotapauksessa laskun arvellaan olevan 2-5 miljardin euron luokkaa. Kyse on viiden vuoden kumulatiivisesta summasta. Vastaavana aikana metsäteollisuus on maksanut veroja 15-20 miljardia veroja ja metsänomistajat saaneet myyntituloja parikymmentä miljardia. Ehkä kannattaa mainita, että noin 20% vuosittaisesta ulkomaan viennistä on peräisin puusta.
Nähdäkseni keskustelussa on menty väärille urille. Keskustellaan siitä, pitäisikö metsän käyttöä rajoittaa, toisin sanoen, pitäisikö puun saantia metsäteollisuusyrityksille vähentää. Keskustelun aihealue pitäisi muotoilla toisella tavalla. Mukana pitäisi olla myös kuluttajien näkökulma omista tarpeista puutuotteille.
Mitä ovat ne puusta saatavat tuotteet, joita ilman ihmiset eivät tule toimeen. On paljon tuotteita, joiden jalostusarvoa väheksytään, mutta nämä tuotteet ovat ihmisten välttämättömyystarvikkeita. Tästä esimerkiksi kelpaa pandemian alussa ollut WC-paperien hamstrausbuumi. Kuluttajat kokivat vessapaperin välttämättömyyshyödykkeeksi. Sanomalehtiäkin vielä painetaan. Lämpölaitoksessa käytetään haketta lämmön ja sähkön tuottamiseen. Mikä olisi korvaava tuote jolla lämpöä voitaisiin tuottaa? Tästä esimerkiksi käy viime syksyn korkeat sähkön hinnat – sähkön ja lämmön tuotanto – kapasiteetit eivät riittäneet pitämään hintoja kohtuullisina. On myös huomattu, että voi olla pitkiä pakkasjaksoja, jolloin ei ole tuullut. Suomessa on yleisesti tiedossa, että aurinko ei paista talvikuukausina, joten siitäkään ei saada apuja.
Ei tarvitse kauaa pyöriä kotona, kun huomaa, että useimmat huonekalut on tehty puusta tai puujohdannaisista vanerista, lastulevystä tai muusta semmoisesta. Monien talojen rakenteissa keskeisenä elementtinä on puu.
Vaihtoehtoja toki on, öljyä voidaan polttaa, samoin kivihiiltä. Huonekaluja voidaan tehdä muovista tai metallista. Rakennukset voidaan rakentaa betonista, mutta nykyteknologialla sementin hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaisia puun tuottamiin päästöihin. Erilaiset muovit ovat hyviä puun korvikkeita, ongelma on fossiilisiin raaka-aineisiin tukeutuminen. Näiden kulutusmuutosten toteuttamiseksi pitäisi tehostaa fossiilisten raaka-aineiden saantia – avata uusia kaivoksia metallien tuottamiseksi. Vastakkainasettelusta johtuvat ongelmat voi myös ulkoistaa hakkaamalla sademetsiä tai tuomalla puuta diktatuurimaista, jossa ei välitetä tuon taivaallista luonnon hyvinvoinnista.
Ei metsänomistaja hakkaa huvikseen metsää eikä teollisuus sitä huvikseen jalosta. Tuotteita, joita tuotetaan – niille on oikeasti tarvetta. Metsän kasvattaminen on elinkeino kuten myös puutuotteiden jalostaminen.
Joulun tienoilla oli ihan kummallinen vallitsevan paradigman vastainen luonto-ohjelma televisiossa, jossa kerrottiin karhuista, susista ja siitä mitä ne syövät. Lopputoteamuksena oli: ”Suomen luonto on rikkaimmillaan sataan vuoteen”. Itse asiassa olen tullut viimeisen 70 vuoden aikana samaan tulokseen omien havaintojen perusteella.
Unohdat pakkauskartongin. Lentokonelasteittain rahdataan maailmalle Amazonista ja Kiinasta tilattuja pikkuhärpäkkeitä kartonkiin pakattuna, joita sitten kuljetellaan yksitellen ihmisille. Mitä jos pakkausmateriaali tehtäisiinkin muovista?
Ilmoita asiaton viesti
Lajikato Suomen metsissä on todellisuutta.Jos ne samalla ovat sertifioituja, niin sehän osoittaa, että sertifiointijärjestelmä on lepsu. Vaikka suurin huomio kiinnittyy hömötiaisiin ja muihin tunnettuihin lajeihin, suurin kato tapahtuu lajeissa ja luontotyypeissä joita satunnainen (talous)metsässä kulkija ei edes huomaa.
Tämä nyt vaan kannattaisi hyväksyä. Paasikivikin sanoi jotain tosiasioiden tunnustamisesta.
Samaan aikaan me tietenkin tarvitsemme puusta valmistettavia tuotteita. Keskustelua tarvitaankin siitä, miten nämä kaksi keskenään ristiriitaista tavoitetta saadaan parhaiten sovitettua yhteen. Yksi perustavanlaatuinen ongelma meillä on, että metsänomistaja saa taloudelista hyötyä omistuksestaan vain puunmyynnin kautta. Metsien muista arvoista niiden omistaja jää osattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi saada taloudellista hyötyä siitä että jättää metsänsä hoitamatta? Jaa, tämä nykyisen hallituksen tapa tunkea miljardeja heti joka paikkaan jossa vähän ongelmaa. Sellaistahan Ohisalo ehdotti.Tällä periaatteella?
No, muistan kun jo 70-luvulla sanottiin, että 99% maailmassa eläneistä eläin- ja kasvilajeista on kuollut sukupuuttoon. Edelleen noita riittää. Miksi yrittää väkisin kääntää pyörää takaisinpäin? Luova tuho kai joudutaan hyväksymään myös luonnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsen yhden esimerkin. Hyvä tattimetsä voi tuottaa enemmän tuloja kansantaloudelle Italiaan myytävän sienisadon kuin päätehakkuun kautta. Hyöty vaan ei kohdistu metsän omistajalle.
Nythän on meneillään permikauden joukkotuhoa vastaava sukupuuttoaalto. Lajeja häviää 100-kertaisella nopeudella luontaiseen nähden. Kyllä se kehitys kannattaa pysäyttää jos vain pysäytettävissä on.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta näyttää siltä, että paljon puhuttu lajikatoajatus on tuontitavaraa – en epäile, etteikö niin olisi, mutta suomalainen metsien hoito ei tue tällaista ajatusta. En muista koska olisi uutisoitu jonkun kotimaisen lajin sukupuuttoon kuolemisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitkään jatkunut metsätalous on heikentänyt metsien luontaisia ominaispiirteitä merkittävästi: muun muassa vanhojen metsien, vanhojen puuyksilöiden ja kuolleen puun määrä on vähentynyt ja puulajisuhteet ovat muuttuneet. Nämä muutokset ovat johtaneet siihen, että 76 % Suomen metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.”
https://www.ymparisto.fi/fi-fi/luonto/luontotyypit/luontotyyppien_uhanalaisuus/Metsat
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni linkittämäsi artikkeli perustuu poikittaistutkimukseen, jossa luontotyyppejä on tarkasteltu tietyllä lyhyellä ajanjaksolla. Tutkimus ei kerro luonnon kehittymisestä esim. 50-70 vuoden jaksolla. Pitkittäishavainnot olisivat tärkeitä, koska metsän kasvu vaatii kymmenien tai sadan vuoden kasvujakson. Ongelmana on tietysti se, että joudutaan tukeutumaan edellisten sukupolvien havaintomateriaaliin. Kuitenkin jopa 1700-luvulta on jo olemassa käyttökelpoisia kuvauksia.
Metsätaloutta on harjoitettu Suomessa pitkään. Senaatti hyväksyi höyrykoneen käytön sahoissa 1857. Sitä voi ehkä pitää lähtökohtana nykyisen kaltaiselle metsien hyödyntämiselle. Tosin aiemmin olivat yleisiä tervan poltto ja kaskeaminen. Toisen maailman sodan jälkeen lähes kaikki hakkuukypsät metsät hakattiin ja sen seurauksena oikein vanhoja puita ei juuri ole kuin koristetarkoituksissa säilytettyinä. Silloin myös tuhoutui suuri osa luontotyypeistä, jotka ovat vuosien saatossa palautuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Suomessa metsiä on käytetty rankasti. Samaan aikaan kuitenkin on säilynyt luonnontilaisia erämaita. Nyt kun hevosen on korvannut metsäkoneet ja tukinuiton metsäautotiet, nekin on otettu hyötykäyttöön.
Oikea vanha ja luonnontilainen metsä näyttää aivan erilaiselta kuin hoitometsä. Täällä etelässä on vain jälkimmäisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin, mutta vanhaa luonnontilaista metsää en ole nähnyt koskaan. Sellaiseksi väitettyjen taustalta löytyy tervanpolttoa ja kaskeamista. Kaskeaminen oli aikanaan niin laajalle levinnyt, että kruunun piti puuttua asiaan. 1700-luvulla tuli lisäksi määräys, että julkiset rakennukset esim. kirkot täytyy rakentaa kivestä, koska puut ovat loppumassa. Suomessa määräystä ei tietenkään noudatettu haettiin poikkeuslupia yms. viimeistään silloin kun rakennus oli valmis. Meiltä Tiedetilan ympäristöstä löytyy satakunta hehtaaria kaskeamisen jälkeen luonnontilaiseksi muuttunutta metsää ja itsellä meillä on suojeluksessa erilaisia luontotyyppejä muuta kymmentä hehtaaria.
Ilmoita asiaton viesti
Luonnontilaisten metsien kato näkyy hyvin tässä kartassa
https://pbs.twimg.com/media/EN06Q5RWkAE7B1q?format=jpg&name=small
Tosin en tiedä, mikä tässä tarkaan ottaen on aarniometsän määritelmä. Jos joku metsä on parisataa vuotta sitten kaskettu mutta sen jälkeen jätetty silleen, kaipa sitä voi alkaa jossain vaiheessa kutsumaan luonnontilaiseksi.
Joka tapauksessa, biodiversiteetin kannalta ongelma on, että jäljellä on vain pieniä lämpäreitä. Luontoihmiset haluavat lisää suojelualueita niin, että niiden välille aikaa myöten voi syntyä ekologisia käytäviä. En lähtisi väittämään että he siinä väärässäkään ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kartta vastaa hyvin käsitystäni metsän käytöstä. Siinä 1750 paikkeilla näkyy kaskeamisen ja erämaan raja. Tosin Lilius kirjasessaan kertoo, että läntisessä Keski-Suomessa ei kasva kunnon puita, tikkuja jotka kaatuvat itsekseen.
Biodiversiteetin määrittely on minulle epäselvä. Ymmärtääkseni kaikki tutkijat eivät laske kaikkea, vaan määrittelevät avainlajeja. LUKE yhdessä artikkelissaan kertoi, että biodiversiteetti on metsän historiassa suurimmillaan pari vuotta aukkohakkuun jälkeen. voiton vie vain paloaukea ja oikein vanha metsä pääsee ohi vuosikymmenten mentyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa hakkuuaukealle voi ilmaantua paljon lajeja, mutta eivät ne ole samoja lajeja joita on vanhoissa metsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kysymys on – millä perusteella oikea biodiversiteetti valitaan. Joka tapauksessa keskeisellä sijalla on ihmisen vaikutus suomalaisista metsistä puhuttaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli puhe minkä tahansa eliön kannan pienenemisestä on miettimättä tuleva vastaus tehometsänhoito tai tehomaatalous. Luonnossa lajien suhteet vaihtelevat jatkuvasti. Esimerkiksi pääskysten uhanalaisuus voi johtua maatalouden puutteesta, mutta myös tikkakantojen runsastumisesta. Metsäkanalintujen suurin uhka on supi ja muut pienpedot. Kun olin lapsi noin 70 vuotta sitten meillä Keski-Suomessa ei ollut Karhuja. Kitunen Virtailta tappoi viimeiset. Ei ollut susia, ei ilveksiä, hirviä tuskin ollenkaan, ahmasta en ollut kuullut puhuttavankaan – nyt noita otuksia on joka puolella. Hömötinttejäkin on talviruokinnalla kuten aikaisempinakin vuosina. Nyt ollaan tultu siihen, että metsänomistajat kertovat, leuhkivat sillä, että meidän maalla on karhun talvipesä. Niin muuten luulen, että nytkin karhu nukkuu talviunta alle puolen kilometrin päässä meiltä.
Ilmoita asiaton viesti