Haluammeko olla venäläiskaasun välittäjä?

Sitä Suomi nyt on, on koska Suomi omistaa enemmistön Fortumista ja Fortum enemmistön Uniperista. Eli todellisuudessa Suomen valtio välittää venäläistä kaasua.

Fortumin tulisi irtaantua Uniperista välittömästi. Nyt olisi paras aika neuvotella, kun rahoitussopimukset on Saksan valtion kanssa tehty. Fortumin hallituksen tulee päättää nopeasti haluavatko he muuttaa neljän miljardin lainansa osakeomistukseksi, joka takaisi heille yli 50 prosentin omistuksen vai haluavatko jättää tekemättä sen, jolloin omistus tippuu 10 prosenttiin. Tämä on se kysymys, mihin Suomen hallitus Fortumin pääomistajana joutuu ottamaan kantaa. Jatketaanko Uniperissa vai ei.

Uniper tekee joka päivä 100 miljoonaa euroa tappiota, mikä tarkoittaa sitä, että Saksan valtion antama rahoitus ei tule riittämään loppuvuoteen. Eli ennen kuin ollaan siinä tilanteessa, että lisärahoitusta tarvitaan, olisi paras sopia millä ehdoilla luovutaan Uniperin omistuksesta. Kun seuraava rahoitus tarvitaan, on jo vaikeampi lähteä neuvottelemaan.

Ihmettelen Fortumin hallitusta, jos he eivät nopeasti tee päätöksiä, koska Fortum tarvitsee kahden miljardin lainan selvitäkseen kassakriisistä, minkä valtio joutuu takaamaan sekä Fortum tarvitsee myös tulevaisuudessa osakeannin, johon valtio voi joutua satsaamaan useita miljardeja. Mikäli Fortumin hallitus ei tee näitä päätöksiä, voivat hallituksen jäsenet joutua henkilökohtaiseen vastuuseen.

+2
KaroliinaKhnen
Liike Nyt Tampere

Pirkanmaan aluevaltuutettu. Puolueen varapuheenjohtaja.
Eduskuntaryhmän pääsihteeri.
Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu