Ilman pk-yrittäjiä Suomi ei pyöri

Yrittäjyys on rohkeutta, sitoutuneisuutta ja itsensä likoon laittamista. Suomessa tarvitaan yrittäjiä ja siksi myös ihmisiä puolustamaan yrittäjiä. 

Pienyrittäjät ovat yksi hiljainen enemmistö, jonka ääni pitäisi saada mukaan nykyiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, jota nyt hallitsevat isot liitot ja keskusjärjestöt – sekä tietysti suuret yritykset, joiden yritystukia hallitus ei niiden markkinoita vääristävästä luonteesta huolimatta saa karsittua. Näiden äänekkäiden kerhojen alle ovat jääneet pienyrittäjien järkevät muutostoiveet yritysverotukseen, -rahoitukseen ja mahdollisuuksiin sopia työehdoista yrityskohtaisesti.

Byrokratiaa pitää purkaa isolla kädellä. Yrittäjyydelle pitää olla vapautta ja tilaa.

Yrityksistä ja yrittäjyydestä valtio saa tuloa. Jostain syystä juuri mitään ei haluta tehdä niiden hyväksi, vaikka keinoja olisi. Pienyrittäjät tarvitsevat kipeimmin poliittisia toimia, joilla alennetaan työllistämisen kustannuksia tai saadaan aikaan joustoa yritysten talouteen.

Nyt taloudellinen tukiverkosto on olematon. Miten nuoret uskaltavat seurata unelmiaan yrittäjinä, jos he joutuvat ottamaan lainaa ja heittäytymään samalla sosiaaliturvan ulkopuolelle? Tälle täytyy tehdä jotain. Yrittäjän eläkemaksut kohtelevat onneksi nuorta yrittäjää hellemmin kuin vanhemmalla iällä yrittäjäksi ryhtyvää. Joka tapauksessa verot ja eläkemaksut nostavat todellisen veroprosentin paljon palkansaajia korkeammaksi. Kuukausittaisia eläkemaksuja voi maksaa vain minimin, mutta YEL-maksun suuruus vaikuttaa puolestaan moniin etuuksiin kuten sairaspäivärahan suuruuteen. Siinä voi sitten arpoa, aikooko sairastua.

Yrittäjyyden kannattavuuden ja investointien edistäminen luovat kasvua, työtä ja hyvinvointia.

Erityisesti pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja kasvumahdollisuuksia on parannettava. Pk-yritykset ovat Suomen talouden vetureita. Yritystuet tulee ensisijaisesti suunnata pk-yrityksille.

Yrittäjä ottaa aina ison riskin palkatessaan työntekijän. Yhteinen ongelmamme onkin työnantajayritysten liian pieni määrä. Työpaikkasopimista on edistettävä, jos haluamme saada ihmisiä työllistettyä. Tänä päivänä liittoon kuulumaton yritys ei voi sopia vaikkapa työajan joustoista. Juuri tällaiset eduskunnan säätämät kankeat kiellot koskevat suurinta osaa työnantajayrityksistä.

Yritysten voitot tulisi voida investoida ennen verojen maksua. Koko yhteiskunnan etu on, että yritykset investoivat. Tarvitsemme radikaaleja toimia kilpailukyvyn ja yritystoiminnan edistämiseksi. Suomesta tulee tehdä mahdollisimman vetovoimainen kohde kansainvälisille yrityksille ja investoinneille.

Yrittäjät kaipaavat parempaa tukiverkostoa ja kannustavaa ilmapiiriä. Talouden realiteetit tulee ymmärtää ja siksi on tärkeää, että toimintaympäristö yrittäjyydelle tehdään kannattavaksi. Nyt on aika saada oikea yrittäjäehdokas eduskuntaan.

KaroliinaKhnen
Liike Nyt Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Pirkanmaan aluevaltuutettu. Puolueen varapuheenjohtaja.
Eduskuntaryhmän pääsihteeri.
Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu