Jokainen väkivallanteko on jo liikaa
Viime päivinä on luettu useista nuorisopuukotuksista ympäri Suomea. Nuorisorikollisuudessa ongelmat ovat kasautuneet pienelle osalle ja meillä on selkeä polarisaatio. Tämä tarkoittaa, että suurella joukolla nuoria menee hyvin, mutta ongelmat kasautuvat eniten pienelle joukolle nuoria. Nyt pitää herätä ja alkaa vaikuttaa ennen kuin on liian myöhäistä ja ongelmat kasvavat. Syrjäytymisestä ja pahoinvoinnista osana ongelmaa on puhuttava nyt laajemmin.
Jos katsotaan nuorten syrjäytymistä turvallisuuden näkökulmasta, riskianalyysiä tehdään liian vähän. Nuorten syrjäytymisessä yksittäisen nuoren kohtalo ei vielä yhteiskuntaa räjäytä. Mutta heitä alkaa olla paljon ja se on liikaa. Nyt tarvitaan analyysiä, päätöksiä ja toimintaa. Uhkakuvia on jo riittävästi. Vielä voimme vaikuttaa, jos tahtoa löytyy.
Nyt nuorten syrjäytyminen ja siitä seuraavat jengiytyminen, väkivalta ja muu rikollisuus on seurannassa monesta eri näkökulmasta. Se on sosiaalinen ongelma (nuorisotyö), se on koulutuksen ongelma (opintopolut, oppivelvolllisuus) se on ongelma turvallisuudelle (poliisi) se on ongelma terveydelle (mielenterveys). Ja kaikki kaipaavat perustellusti lisää resurssia, mutta kokonaisuudesta ei vastaa kukaan.
Näin selkeää ongelmaa ei voi mitenkään osaoptimoida. Jonkun on otettava tästä vastuu ja nyrkki on luotava sen ympärille. Ennaltaehkäisevä toiminta on aina tärkeintä, mutta liian usein törmäämme siihen, että nuoren ensimmäinen auktoriteetti ei tule vastaan kotona eikä koulussa, vaan ensimmäinen auktoriteetti on poliisi. Asioihin on reagoitava nopeammin ja ihan alkuvaiheessa, jotta väkivallan kierre pystytään katkaisemaan. Pelkkä ennaltaehkäisy ei riitä.
Tunne siitä että on osa yhteiskuntaa on ensiarvoisen tärkeä. Jos emme saa nuoria mukaan yhteiskuntaan ja rakentamaan sitä ja vaikuttamaan siihen, se on suurin Suomen turvallisuusuhka. Tekemisen ja mielenterveyden merkitys ovat tärkeitä nuoren elämässä ja hyvinvoinnissa. Harrastamisen tulee olla mahdollista jokaiselle nuorelle taustasta tai esimerkiksi varallisuudesta riippumatta.
Yhteiskunnan tulee olla vahvempi tarjoamaan harrastamista ja hyvinvointia kuin mahdollistaa rikollinen toiminta. Poliisi tekee ennalta ehkäisevää toimintaa myös internetissä hyvin ammattitaitoisesti. Kun kyse on nuorisojengeistä, tilanne on näiden nuorten kohdalla jo niin pitkällä, että luontevinta olisi koota nyrkki poliisin ympärille. Tehokas puuttuminen on viesti myös seuraavalle syrjäytymisvaarassa olevalle sukupolvelle, joka vasta on kasvamassa mukaan jengeihin.
Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuus. Lisääntyneen pahoinvoinnin selvittäminen ja juurisyihin puuttuminen ovat ensi vaalikauden tärkeimpiä asioita. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin tulee saada lisää resursseja, koulukiusaamiseen tulee puuttua monipuolisemmin, kouluissa tulee olla turvallista ja jokaisella nuorella tulisi olla yksi ilmainen harrastus.
Missä järki loppuu, siitä alkaa väkivalta.
Ilmoita asiaton viesti