Kasvavat hoitojonot ovat karmea perintö
Terveydenhuoltojärjestelmämme on täydellisessä kriisissä. Hoitajapula pahenee ja hoitoon ei pääse. Jonot kasvavat. Nykyinen hallitus jättää sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän karmeassa kunnossa seuraavalle hallitukselle, vaikka palvelutarpeiden lisääntyminen on ollut tiedossa.
Hoitoonpääsy on vaikeutunut niin vanhustenhoivan kuin esimerkiksi psykiatrisen hoidon osalta. Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vanhuksille ei ole riittävästi tarjolla, minkä johdosta huonokuntoisia ja muistisairaita ihmisiä jätetään koteihinsa pärjäämään itsekseen. Ja, kun resursseja ei ole tarpeeksi perustason palveluissa, ihmiset päätyvät päivystykseen.
Tällä hetkellä Pirkanmaalla psykiatriseen erikoissairaanhoitoon jonottaa 1600 ja lähetteitä on jonossa 530. Hoitoa on saatava silloin kuin sitä ihminen tarvitsee.
Jotta ihmiset pääsevät lääkäriin, siitä päättää viimekädessä hallitus. Hoitajapula ja hoivakriisi ovat olleet tiedossa jo vaalikauden alussa mutta tilanne on heikentynyt.
THL:n arvion mukaan sote-alalle tarvitaan 200 000 uutta työntekijää vuoteen 2040 mennessä. Valtiovarainministeriön teknisissä kehyksissä kerrotaan, että hyvinvointialueilta puuttuu 1,8 miljardia rahaa, mikä maksetaan ensi vuoden tammikuussa. Tänä vuonna maksetaan 150 miljoonaa ja ensi vuonna 1650 miljoonaa. Palkkarahoista puuttuu hyvinvointialueilta 1000 miljoonaa. Tämä merkitsee säästöjä ja huonoja palveluja.
Valtaa löytyy aina siihen mikä nähdään tärkeäksi. Yhteiskunnan rajalliset rahat tulee käyttää vastuullisesti lain määräämiin palveluihin. Se tarkoittaa, että yhteisiä rahoja ei pidä tuhlata holtittomasti toissijaisiin asioihin tällaisen kriisin keskellä. On täysin vastuutonta, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tila on näin heikko.
Ikääntyvä väestömme ansaitsee arvokkaan ja hyvän hoidon. Nuoret ansaitsevat tulevaisuuden, johon voi luottaa. Omaa elämää koskeviin kysymyksiin vaikuttaminen on niin vanhuksen kuin nuoren oikeus. Omaishoitajien jaksamista on tuettava siten, että omaishoito on taloudellisesti mahdollista. Sen ei tule olla pakon sanelema ratkaisu.
Seuraavilla hallituksilla on vuosikymmenen kestävät talkoot. Korjaamista riittää.
Ikääntyvän väestömme voi hyvin jättää vähemmälle huomiolle, tärkeintä on hoitaa työssäkäyvät veronmaksajat ja perheensä elättäjät. Elinkaarensa loppupuolella ovavat vanhukset voi hyvin jättää vähemmälle hoidolle.
Meillä ei vain ole kylliksi rahaa hoitaa kaikkia. Omaiset ja naapurit voisivat osallistua enemmän vanhustensa hoitoon kustannuksiin, niinkuin muuallakin maailmassa.
Ei tämä maailma niin mukava paikka ole muutenkaa ja Paratiisiin kelpaa hieman huonommassakin kunnossa ja siellä ei ole enää kärsimyksiä.
Ilmoita asiaton viesti