Nuorisojengejä vastaan pitää koota nyrkki

Nuorten syrjäytyminen on Suomen pahin turvallisuusuhka.

Nyt pitää herätä ja alkaa vaikuttaa ennen kuin on liian myöhäistä. Muuten käsissämme on tikittävä aikapommi.

”Olemme Ruotsin tiellä. Toivon, että uhkat tulevat olemaan vähäisempiä.” Näin totesi asiantuntija minulle.

Miten nyt varaudumme näihin turvallisuusuhkiin? Riskianalyysiä tehdään liian vähän, nuorten syrjäytymisessä yksittäisen nuoren kohtalo ei vielä yhteiskuntaa räjäytä. Mutta heitä alkaa olla paljon ja se on liikaa. Nyt tarvitaan analyysiä, päätöksiä ja toimintaa. Uhkakuvia on jo riittävästi.

Vielä voimme vaikuttaa, jos tahtoa löytyy.

Näin kirjoitin pari viikkoa sitten ja nyt muutamia ajatuksia siitä, miten tähän voisi paremmin varautua ja mitä nyt pitäisi tehdä.

Pallo on sisäministerillä. Hänen pitää luoda nyrkki ja organisoida sille myös valtaa vaikuttaa asioihin. Työryhmiä, selvityksiä ja mietintöjä meillä on riittävästi.

Nyt nuorten syrjäytyminen ja siitä seuraavat jengiytyminen, väkivalta ja muu rikollisuus on seurannassa monesta eri näkökulmasta. Se on sosiaalinen ongelma (nuorisotyö), se on koulutuksen ongelma (opintopolut, oppivelvolllisuus) se on ongelma turvallisuudelle (poliisi) se on ongelma terveydelle (mielenterveys). Ja kaikki kaipaavat perustellusti lisää resurssia, mutta kokonaisuudesta ei vastaa kukaan.

Näin selkeää ongelmaa ei voi mitenkään osaoptimoida. Jonkun on otettava tästä vastuu ja nyrkki on luotava sen ympärille. Ennaltaehkäisevä toiminta on aina tärkeintä, mutta liian usein törmäämme siihen, että nuoren ensimmäinen auktoriteetti ei tule vastaan kotona eikä koulussa, vaan ensimmäinen auktoriteetti on poliisi.

Poliisi tekee ennalta ehkäisevää toimintaa myös internetissä hyvin ammattitaitoisesti. Kun kyse on nuorisojengeistä, tilanne on näiden nuorten kohdalla jo niin pitkällä, että luontevinta olisi koota nyrkki poliisin ympärille. Tehokas puuttuminen on viesti myös seuraavalle syrjäytymisvaarassa olevalle sukupolvelle, joka vasta on kasvamassa mukaan jengeihin.

Sisäministerille sen verran terveisiä, ettei ongelma aselakeja tiukentamalla poistu. Tuskin Ruotsin jengiläiset ovat käsikranaateilleen ja muille aseilleen lupia pyydelleet.

+2
KaroliinaKhnen
Liike Nyt Tampere

Eduskuntaryhmän pääsihteeri.
Tohtoriopiskelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu