Paras tapa suomalaisen yhteiskunnan talouden turvaamiseksi on turvata naisten asema tasavertaiseksi
Naisten eriarvoinen asema näkyy erityisesti työmarkkinoilla. Suomalaisessa työelämässä on vakavia tasa-arvo-ongelmia. Taloudellisessa päätöksenteossa valta jakautuu edelleen epätasaisesti. Naisen euro on edelleen 84 senttiä. Naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä, ja naiset sijoittuvat useammin matalapalkkaisille aloille. Naiset myös tekevät miehiä useammin työtä, mikä ei näy tuloissa ja sitä kautta eläkkeessä. Naisten ja miesten keskimääräinen palkkaero tarkoittaa työikäisten naisten pienempiä ansiotuloja, mutta myös sukupuolten eläke-eroja työeläkkeiden kertyessä ansioiden perusteella. Suurin köyhyysriski on yksin asuvilla ikääntyneillä naisilla, yksinhuoltajilla sekä henkilöillä, jotka ovat heikossa työmarkkina-asemassa. Naisten kokonaiseläkkeet ovat keskimäärin viidenneksen matalampia kuin miesten.
Kärjistetysti sanottuna, naisella on elämänsä aikana kolme uraa; koti, työ ja puolison omaishoito.
Naiset tekevät miehiä keskimäärin enemmän palkatonta kotityötä, lisäksi erityisesti naiset kantavat omaisten hoitovastuuta. Tämä “näkymätön työ” voi heikentää omaishoitajan taloudellista asemaa. Hoivapalvelujärjestelmän muutokset ja hoivan markkinnallistuminen ovat lisänneet omaisten hoivavastuuta. Muutosta järjestelmään kaivataan. Työvoimaa ja ihmiselämää ylläpitävä toiminta tulee nähdä osana talouden ydintä. Virallisesti tunnistettuja omaishoitosuhteita Suomessa on arvioiden mukaan noin 350 000. Vaativia omaishoitosuhteita on noin 60 000, joissa ilman omaisen apua tarvittaisiin laitoshoitoa. Omaishoitajien jaksamista on tuettava siten, että omaishoito on taloudellisesti mahdollista. Ilman heitä ja heidän korvauksetta tai hyvin pienellä korvauksella tekemäänsä työtä vanhustenhoitomme olisi täysin sekaisin.
En yhtään ihmettele, että hoitajapulan kasvaessa terveydenhuoltoalalla ollaan tyytymättömiä, sillä naisvaltaista alaa on nöyryytetty vuosia pätkätöillä, kuormittavuudella ja arvostuksen puutteella. Lisäksi tällä hetkellä kunnan insinöörit tienaavat noin 12 000 euroa vuodessa enemmän kuin kunnan sairaanhoitajat. Terveydenhoito on naisvoittoista, kun taas teknologian alat miesvoittoista. Koulutukset ovat kuitenkin jokseenkin samanpituisia ja vaativat opinnäytetyön sekä harjoittelua opiskelujen aikana. Silti näemme valtavan palkkaeron.
Tuo ”puolison omaishoito” johtuu siitä, että miehet sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina. Tätä ongelmaa kannattaisi korjata esim. terveydenhoidon ja työsuojelun keinoin, kaikki voittavat!
Ilmoita asiaton viesti
Minen noista Karoliinan poliittisista agendoista tiedä, mutta hänen vinjettikuviaan on aina kiva katella.
Ilmoita asiaton viesti