Poliitikot tekevät yhteistyötä yritysten, mutta eivät yhteistyötä äänestäjien kanssa

Poliitikot ovat nykyajassa myös some-tähtiä. Se on herättänyt myös uusia kysymyksiä siitä, kuinka tätä sosiaalisen median pääomaa saa hyödyntää yksityisen edun tavoittelussa.

Keskustelua todella tarvitaan. Lahjapolkupyörät ovat heijastuma maailman muutoksesta. Digitalisaation aika vaatii muutoksia niin yksittäisten poliitikkojen kuin puolueiden toimintaan. Nyt yritysyhteistyö ja sitä kautta ehkä syntyvä kiitollisuudenvelkakin ovat mahdollisia muillekin kuin yrittäjille – entistä enemmän myös poliitikoille.

Uudet kieltolait ovat tuskin kestäviä ratkaisuja. Sen sijaan oleellista on radikaali avoimuus, niin poliitikkojen yrityssuhteissa kuin puolueiden toiminnassa ja päätöksenteossa. Jokaisen poliitikon tulisi selkeästi kertoa, minkä yrityksen kanssa hän on ollut tekemisissä ja millä tavalla – oli se tapahtunut kaupunginvaltuutetun palkkatyössä tai kansanedustajan sivutyössä.

Jos yritys ei yhteistyötä halua kertoa avoimesti, yhteistyötä ei pidä tehdä. Tämä koskee etenkin vaikuttajaviestintää tekeviä poliitikkoja. On erikoista, että vihreiden varapuheenjohtajien tai muiden poliitiikkojen työ vaikuttajaviestinnässä ei herätä enempää keskustelua ja kysymyksiä moraalista.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin huomata, että samalla kun puolueet ovat lähestyneet yrityksiä, ne ovat etääntyneet äänestäjistä. Sitran tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli puolet suomalaisista kokee puolueiden etääntyneen kansalaisista ja heidän tarpeistaan ja että puolueiden toimintatavat ovat vanhakantaisia.

Seitsemän kymmenestä suomalaisesta oli sitä mieltä, että puolueiden tulisi vahvistaa keskustelua kansalaisten kanssa. Vain 42 prosenttia koki, että kansalaisten mielipiteet tulevat puolueiden kautta huomioiduksi päätöksenteossa.

Ne ovat demokratian toimivuuden kannalta surullisia lukuja. Siksi esimerkiksi Liike Nyt on kehittänyt työkalukseen Nettiparlamentin. Se on verkkoympäristö, jossa voi käydä keskusteluja ja äänestää yhteisistä asioista – myös vaalien välillä. Se on pieni askel kohti parempaa vuorovaikutusta kansalaisten kanssa. Vastalahjaksi vuorovaikutuksesta emme kuitenkaan vaadi polkupyöriä. Sen sijaan toivomme, että tätä kautta syntyy parempia päätöksiä ja lisää luottamusta demokraattisen järjestelmäämme. Sitä tämä aika todella tarvitsee.

Juhani Klemetti, puoluesihteeri, Liike Nyt
Karoliina Kähönen, eduskuntaryhmän pääsihteeri, Liike Nyt

KaroliinaKhnen

Liike Nyt -eduskuntaryhmän pääsihteeri. Kansanedustaja Hjallis Harkimon poliittinen avustaja. HM, VTT -tohtorikoulutettava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu