Ruuhkat ovat vasta soten alkusoittoa

Kaaos sairaaloiden päivystyksissä ja ikääntyvän väestön palvelutarpeen kasvu haastavat nyt toden teolla sote-uudistusta.

Ihmisten silmät aukeavat vasta, kun ovat itse tilanteessa oman sairauden tai läheisten hoidon kanssa. Itse hain äkillisen hammashoidon tarpeessa julkiselle puolelle Tampereella ja siellä minulta ehdittiin hoitamaan kahdesta hampaasta vain toinen, vaikka molemmat olivat kipeitä. Toiselle hampaalle sain uuden ajan noin puolen vuoden päähän.

Ihmiset eivät pääse hoitoon ja leikkausjonot kasvavat. Terveydenhoito näyttää olevan täysin sekaisin tällä hetkellä. Eikä hoitajapula ja Suomen nopeasti vanheneva väestö ole voineet tulla nykyiselle hallitukselle yllätyksenä, koska niistä on puhuttu vuosikausia.

Pirkanmaalla ikääntyvän väestön kotihoidon tarve kasvaa 101 prosenttia eli kaksinkertaiseksi nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Ikäihmisten palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoivan tarve kasvaa 81 prosenttia ja sairaalahoidon 23 prosenttia sekä perusterveydenhuollon 11 prosenttia. Näin ollen henkilöstötarpeen kasvu Suomessa ja siis rahantarve sosiaali- ja terveyspalveluihin on todella suuri. Lisäksi nyt olisi jo tehtävä merkittäviä terveyspoliittisia ratkaisuja, joilla on vaikutusta terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitoon.

Kun rinnastaa edellä oleviin väestön ikääntymistä kuvaaviin tietoihin hallituksen hoitajamitoituksen ja hoitotakuun, asia ei näytä hoituvan. Eivät kaikki ihmiset mahdu yhteen desimaalin, kun hoidon tarve vaihtelee niin paljon ihmisen tarpeista riippuen. Terveydenhuollon koulutuksen saaneiden pitäisi pystyä keskittymään oman alansa töihin ja tämä onnistuu lieventämällä kriteereitä muuta henkilöstöä koskien, ei nostamalla hoitajamitoitusta ensi huhtikuussa. Hallitus haluaa ideologista syistä keskittää palvelua julkiselle puolelle, vaikka Kela-korvausten kohdistetuilla korotuksilla ja palveluseteleillä saataisiin yksityisen puolen avulla nopeaa parannusta tilanteeseen.

Mammuttimainen sote-uudistus ei näytä parantavan kenenkään palvelua. Rahat ja hoitajat puuttuvat ja rahaa menee hallintoon. Hallituksella ei ole rahaa hoitajien palkankorotuksiin ja tulevaan palkkaharmonisaatioon, mutta alueiden johtajien palkkoihin sitä kyllä löytyy. Ei voi olla niin, että systeemi ja järjestelmät ovat tärkeämpiä kuin ihminen, joka tarvitsee hoitoa ja hoivaa.

Lisäksi hallitus kuljettaa edelleen hiljaisesti rahoituslakia eteenpäin ja tekee miljardien temppuja budjettiin. Ensi vuodelle siirrettiin 1,9 miljardia euroa tämän vuoden budjetista, että ensi vuoden velkavuori ei vaalien alla näyttäisi niin suurelta. Velkaa otetaan ensi vuonna vähintään 8,2 miljardia euroa.

Aluevaalien alla lupaukset, kuten terveysasema jokaiseen kuntaan olivat täyttä huijausta, palveluita pitää keskittää eikä hajauttaa, digitalisaatio ja omalääkärit pitää järjestää avuksi. Kunta-alan uudet sopimukset, hoitajien tulevat palkankorotukset, palkkojen harmonisointi uusilla alueilla, ict-kustannukset, mihinkään näistä ei ole vieläkään varauduttu.

+12
KaroliinaKhnen
Liike Nyt Tampere

Pirkanmaan aluevaltuutettu. Puolueen varapuheenjohtaja.
Eduskuntaryhmän pääsihteeri.
Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu