Sotessa varmaa on vain lisää veroja

Alkuperäinen tavoite sote-uudistuksessa oli parantaa palvelua ja saada kestävyysvaje kuriin. Nyt jo voi sanoa, ettei parane palvelu eikä tule kestävyysvaje kuriin. Tulee lisää hallintoa, lisää kustannuksia ja lisää veroja.

Demareiden ja keskustan soteliima perustuu siihen, että Marin sosialisoi isojen kaupunkien rahat, keskittää valtaa valtiolle ja Saarikko jakaa rahat maakuntiin.

Marin on nyt alkanut puhua progressiivisesta kuntaverosta ja myös pääomaverosta kuntien pitäisi saada osansa. Puhe ei tarkoita muuta kuin, että paremmin toimeentulevia pitäisi verottaa vielä tiukemmin. Marinin ajatus ontuu pahasti, koska Suomessa ei ole rikkaita niin kuin vaikka Yhdysvalloissa.
Marinin olisi nyt reilua kertoa, että onko jo kolme tonnia kuussa tienaava hyvätuloinen, koska työssä käyvä keskiluokka Suomen jo nyt pitää pystyssä. Marinin ajatus hyvinvointivaltiosta tuntuu olevan sellainen, että yhteiskunnan tuella kannattaa aamulla kääntää kylkeä, kun pitäisi nousta ylös ja lähteä töihin. Ja nyt ei ole kyse sairaista tai työkyvyttömistä.

Helsingin kaupunki tekee satoja miljoonia ylijäämää vuodessa ja ne rahat Marinin hallitus mieluusti ottaa käyttöönsä. Valtio velkaantuu miljoona euroa lisää joka ainoa tunti ja kuntien velat siihen päälle. Tätä sotea valmistellaan samalla asenteella eli siitä rakennetaan kaikkien aikojen velka-automaattia. Marinin hallitus käyttää savuverhona ensin pandemiaa ja nyt kansan ikääntymistä.

Kallein operaatio syntyy, jos hallitus Kiurun johdolla alkaa yksipuolisesti purkaa julkisen puolen tekemiä ulkoistamissopimuksia. Vain juristit rikastuvat. Hoidon laadusta ei välitä kukaan. On selvää, että järkevästi sote kehittyy vain viemällä julkista, yksityistä ja kolmatta sektoria rinnakkain eteenpäin. Ja paljon hyvää yhteistyötä eri puolilla maata on syntynyt sairaanhoitopiirien ympärille täysin vapaaehtoisesti.

Esimerkiksi Tampereella olisi edessä täysin uskomaton tilanne, jossa maailmanluokan julkiset toimijat tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala pitäisi ajaa alas. Siinä on tamperelaiselle pääministeri Marinille selittämistä.

Kepu veikkaa väärää hevosta. Mahdollisissa maakuntavaltuustoissa paikat keskittyvät alueen suurempien kuntien edustajille, kun kepun valta on suurin pienemmissä kunnissa.

Sote-uudistus on rankka mittari vertailussa muihin Pohjoismaihin. Tulopuolella olemme jääneet pahasti jalkoihin. Jos olisimme viime kymmenen vuotta kasvaneet Ruotsin tahdissa, julkinen talous olisi tasapainossa. Valitettavasti kaikki muistavat missä mennään. Otamme miljoona euroa lisää syömävelkaa joka ainoa tunti, mutta työllisyydelle emme tee mitään. Ruotsissa demarit keventävät yritysten ja palkansaajien verotusta, kehittävät kannustavampaa työttömyys- ja sosiaaliturvaa ja lainsäädännössä heillä on velkajarru valtion budjettiin. Suomessa demarit ottavat lisää velkaa.

Menopuolella käytämme sosiaalitukiin enemmän rahaa kuin naapurit, mutta rahat eivät riitä terveydenhuollon rahoitukseen. Sote-uudistusta markkinoitiin aluksi tehokkaampana ja laadukkaampana. Nyt tiedetään, että uudistuksen pelkkä läpivienti vie satoja miljoonia vuodessa. Tehokkaammasta ja laadukkaammasta palvelusta huhutaan joskus 2030-luvulla.

Tämä hallitus siirtää kaikki taloudelliset maalit niin kauaksi, että toivoo niiden unohtuvan. Emme unohda.

Meillä on Pohjoismaista eniten velkaa ja heikoin julkinen talous sekä matalin työllisyysaste ja suurimmat sosiaalikulut. Ja mitään ei tarvitse tehdä. Lisätään vain julkisia menoja ja otetaan lisää velkaa. Vihervasemmiston käsi menee syvemmälle yrittäjän ja palkansaajan taskuun.

Sote-uudistuksen työryhmissä mietitään rahoitusta. Niistä on kuulunut karmeita kaikuja kuten yksityisestä hoidosta ei saisi Kela-korvausta tai yksityiseltä ei voisi ostaa hammaslääkärien palveluita enemmän kuin julkinen puoli pystyy tuottamaan. Elämme 2020-lukua!

Liian syvällä hallituksen korvien välissä on käsitys, että vain julkisella puolella toimitaan laadukkaasti ja tehokkaasti.

Yhdenvertaiset palvelut, ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaaminen ja kustannusten hillintä. Edes sote-ammattilaiset itse eivät usko näiden toteutumiseen. Ainoastaan digitalisaation hyödyntämiseen uskotaan. Korona toi tilaamatta mukanaan digiloikan ja näistä käytännöistä pitäisi tehdä pysyviä. Esimerkiksi rokotukset ovat toimineet erinomaisesti.

+2
KaroliinaKhnen
Liike Nyt Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Ehdolla Helsingin valtuustoon numerolla 921.
Liike Nyt -puolueen varapuheenjohtaja, eduskuntaryhmän pääsihteeri. Tohtoriopiskelija. Hallintotieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu