Jalkapuu Kauppatorille

Jalkapuun mallin löytää vaikkapa Kansallismuseosta. Tuskin menee kaupungin toimenhaltijoilla kovin pitkään moisen väsäämiseen?

 

Politiikan taustatoimijana olen kokenut velvollisuudekseni seurata Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksia. Ne televisioidaan netissä, joten seuraaminen on kätevää kenelle tahansa. Paitsi, että ei ole. Se on puuduttavaa, kaupunkilaisia aliarvioivaa ja pöyhkeää.

Puolueiden esillä pitämät valtuustokauden ”kärkihankkeet” eivät tunnu tulevan valtuustoon ollenkaan. Poliittinen vaikuttamisprosessi tapahtuu jossain muualla kuin valtuustossa. Esimerkiksi maanalainen kokoojakatu törmäsi vihreiden ja demareiden vallantäyteisyyteen jo valmisteluvaiheessa, eikä asiasta heidän mielestään ollut edes tarpeen keskustella julkisesti ennen hankkeen torppaamista. Nykyvaltuusto ei ikimaailmassa pystyisi päättämään vaikkapa metron rakentamisesta, jos sellaista nyt ensimmäistä kertaa kaupunkiin suunniteltaisiin. Liian iso ja liian vaikea juttu. Mieluummin näperrellään kaikkea erikoista pikkukivaa.

Valtuustossa kyllä puhutaan. Puhutaan ihan liikaa ja ihan ihmeellisiä jorinoita – puhetta ilman ajatusta ja sisältöä. Kotisohvalla kokousta seuraavalle näyttää siltä, että valtuutetut käyttävät enemmän aikaa ja energiaa keittäjän hommien mikromanagerointiin kuin kaupungin kehittämisen kannalta suuriin linjoihin. Niitä suuria linjojakin käsitellään peitettyinä ja palasteltuina. Tekniseltä kuulostava asemakaavamuutos pariin Nallenrinteen kortteliin on suomeksi Malmin lentokentän likvidointia. Sen tarkoituksena on estää lentotoiminta jo ennen lainvoimaisten ratkaisujen saamista. Olisi ehkä reilumpaa, että se kerrottaisiin.

Kauppatorille tarvitaan jalkapuu. Siihen pitäisi taluttaa viikon pahin jorisija ja törkein välihuutelija. Vaikkapa sellainen, joka kovaan ääneen vaatii asiallisesti ja rauhallisesti kantaansa erittelevän kollegan ristiinnaulitsemista.

Jos tavallisten kansalaisten kiinnostusta politiikkaa kohtaan oikeasti halutaan lisätä, on politiikan kunnianhimon tasoa nostettava reilusti. On puhuttava ymmärrettävästi kaupungista ja kaupunkilaisista. Yhdestä kävelysillasta riemuitseminen ei ole sen tason poliittinen voitto, että se kävisi näkemyksellisestä kaupungin kehittämisestä. Politiikka on tahtotilojen muodostamista ja linjaamista. Politiikka on tulevaisuuden rakentamista. Se ei ole pelkkää rutiiniluonteisten arkisten asioiden hallinnointia tai juoksevien asioiden hoitelua.

En enää jaksa seurata valtuuston puuduttavia kokouksia pelkästä velvollisuuden tunnosta. En jaksa arvailla mitä minkäkin asiakohdan taakse oikeasti kätkeytyy ja millaisia lehmänkauppoja taustalla on tehty. En jaksa arvailla kuka kuuluu mihinkin puolueeseen, ellei sitä juttujen sisällöstä voi suoraan päätellä. Haluaisin kuitenkin tietää puolueiden linjoista. Siis sikäli kun sellaisia on. Mitä asioita vaikkapa kokoomuslaiset ajavat?

Poliitikkojen pitää katsoa peiliin. Politiikka pitää tuoda takaisin politiikkaan. Puolueiden ja niiden kellokkaiden on voitava ihan suoraan kertoa mitä ne haluavat ja miten ne aikovat tulevaisuuttamme rakentaa. Helsingin valtuustossa ei ole yhtään niin lahjakasta artistia, että hänen koko illan jorisevat monologinsa kantaisivat muuhun kuin politiikan arvokkaan areenan sabotoimiseen.

Viime vuodesta jäivät mieleen ne monet kerrat, kun keittäjän hommia mikromanageroitiin, siihen liittyvää valtaa näytettiin ja käytettiin. Mutta kovin vähän jäi mieleen siitä, miten puolueet haluavat kaupunkia kehittää. Haluavatko edes. Sen ymmärsin, että Vihreät vihaavat ihan kaikenlaisia autoja, mutta apulaispormestari Sinnemäki ehätti onneksi oikaisemaan, ettei tämäkään pidä paikkaansa.

Päätykööt noloimmat politiikan ritarit sunnuntaisin Kauppatorin jalkapuuhun kuuntelemaan kansan jorinoita. Päätykööt häpeämään ja virumaan kansalaisten arvostelevien katseiden kohteina. Päätykööt kuulemaan elävän elämän välihuutoja. Ehkäpä sitten oppivat?

katimartinson

Harmaa eminenssi, terveydenhuollon ja sisäisen turvallisuuden ammattilainen. Nykyisellään myös Stadin Bamlaamon toimittelija. Mielipiteet aina omia, eivätkä edusta mahdollisten taustaorganisaatioiden kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu