Äärihelteet osuvat pahasti aivan muualle kuin suomalaiseen turistiin

Viimeistään nyt kannattaa lopettaa esimerkiksi Kreikan talouden tukemisen käyttäminen tekosyynä.

Etelä-Euroopan lomakohteiden kuumuus nousi Suomessa puheenaiheeksi kesäkuussa. Erityisesti Kreikkaan matkustaneet turistit hikoilevat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisessa helteessä.

Suomalaismediassa on raportoitu turistien koettelemuksista: nähtävyyksiä ei jaksa kierrellä ja kuumuus on niin kovaa, ettei edes rannalle tee mieli. Osa moittii sitä, etteivät matkanjärjestäjät varoittaneet etukäteen. Kyynisemmät toteavat, että ainahan Välimerellä on kuuma ja terassikelit vielä marraskuussakin.

Etelä-Euroopassa pitkään asuneena totean sarkastisesti, että voi voi.

Kyllä, muualla Euroopassa on aina lämpimämpää kuin Suomessa. Se on maantieteellinen fakta, joka ei kuitenkaan selitä äärilämpötiloja. Yli 40 asteen lämpötila ei ole normaali missään Euroopan kolkassa kesäkuussa.

Eikä tässä vielä kaikki. Äärihelteitä seuraavat ensin maastopalot ja sitten äärisateet ja ääritulvat. Niitä koki moni esimerkiksi Italiassa viime heinäkuussa matkaillut. Voi turistiparkaa, jonka sukat kastuivat hotellihuoneessa.

Turistien kammottavan kärsimyksen sijaan kannattaisi puhua siitä, mistä tämä johtuu. Kyllä, tarkoitan ilmastonmuutosta, jota jokainen etelään lomalle lentävä suomalainenkin turisti osaltaan vauhdittaa.

Se, mikä suomalaisessa keskustelussa unohtuu, on se todellisuus, missä esimerkiksi Välimeren maiden asukkaat arkeaan elävät. Turistin vapaaehtoinen kärsimys loppuu, kun hän kotiutuu lomaltaan, mutta lomakohteen asukkaat joutuvat sopeutumaan äärisäihin ympäri vuoden eikä pakopaikkaa ole.

Jos ilmastonmuutosta ei onnistuta hidastamaan, äärisäiden seuraukset näkyvät lopulta myös Suomessa. Todellisuus iskee viimeistään siinä vaiheessa, kun espanjalaisia appelsiineja tai italialaisia tomaatteja ei tule kauppojen hyllyille. Myös pasta ja riisi loppuvat, jos vehnää ja riisiä ei enää voida viljellä. Puhumattakaan viineistä.

Italian keskuspankki Banca d’Italia laski viime vuonna, millainen lasku äärisäistä on tulossa. Summa on pysäyttävä.

Ilmaston lämpeneminen tarkoittaa pelkästään Italialle bruttokansantuotteen laskua, joka euroissa mitattuna vastaa kahta tai kolmea EU:n elvytyspakettia koko 2000-luvulla. Korostan, että kyse on nyt vain Italiasta. Jokainen voi yrittää laskea, millainen lasku on tulossa koko Välimeren alueelle.

Se on varmaa, että summa on huomattavan paljon suurempi kuin rahamäärä, jonka turistit kohteisiin kantavat. Viimeistään nyt kannattaa siis lopettaa esimerkiksi Kreikan talouden tukemisen käyttäminen tekosyynä.

Kirjoittaja on kirjeenvaihtaja Udinessa.

Katja Incoronato

Toimittaja, Uusi Suomi, ja kirjeenvaihtaja Italiassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu