Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen vaalikone julki – Etsi ehdokkaasi eurovaaleissa

Jokin muuttui juuri pysyvästi – Keskuspankkiirien reaktiot kertovat siitä, että elämme poikkeuksellisia aikoja

Riski siitä, että AfD:n ajatuksiin tartutaan muissa suurissa euromaissa, on todellinen, ja siksi keskuspankkiirit puuttuivat asiaan.

Eurooppalaisten keskuspankkiirien tuoreet reaktiot ovat varma merkki siitä, että jokin on Euroopassa muuttunut pysyvästi.

Näkyvimmin liikkeellä on ollut Saksan keskuspankin Bundesbankin korkein johto, joka on voimakkain äänenpainoin asettunut vastustamaan “antidemokraattisia voimia” eli äärioikeistoa ja erityisesti AfD-puoluetta.

Hieman hienovaraisemmin puhuu Italian keskuspankin pääjohtaja Fabio Panetta, joka viime viikolla otti voimakkaasti kantaa maahanmuuton ja EU:n ilmastostrategian Green Dealin puolesta. Molemmat ovat laitaoikeistopuolueiden voimakkaan ryöpytyksen kohteena.

Keskuspankkiirien aktivoituminen sai alkunsa Suomesta viime kesänä. Silloin Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn puuttui Petteri Orpon (kok) tuoreen hallituksen tuoreeseen hallitusohjelmaan, jonka katsoi uhkaavan Euroopan keskuspankin riippumattomuutta.

Kaikki tämä on täysin poikkeuksellista. Keskuspankkiirit ovat yleensä pyrkineet kaikin voimin olemaan kommentoimatta poliittisia käänteitä.

Poikkeukselliset ulostulot kertovat siitä, että Eurooppa elää poikkeuksellista aikaa.

AfD nosti juuri ennen saksalaisten keskuspankkiirien kovaa reaktiota keskusteluun Saksan EU-eron. Bundesbankin oli pakko reagoida. Siellä tiedetään mainiosti, mitä suurimman EU- ja euromaan lähtö tarkoittaisi käytännössä. Todennäköisesti sekä EU että euro hajoaisivat.

Riski siitä, että AfD:n ajatuksiin tartutaan muissa suurissa euromaissa, on todellinen.

Ensimmäisenä mieleen tulee Italia, jonka varapääministeri Matteo Salvini on tunnettu EU- ja euro-vastaisuudestaan. On syytä muistaa, että Salvinin Lega-puolue ja AfD kuuluvat samaan ryhmään Euroopan parlamentissa. Euroero ei ole perussuomalaisillekaan täysi vieras asia.

Cambridgen yliopiston rahapolitiikkaan erikoistunut akateemikko Leah Downey sanookin suoraan, että keskuspankkiirien ulostuloissa on kyse itsepuolustuksesta: populistit muodostavat uhan ja siksi keskuspankkiirien on tartuttava poliittisiin keinoihin.

Katja Incoronato

Toimittaja, Uusi Suomi, ja kirjeenvaihtaja Italiassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (14)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. JotuKarjalainen

  EU ei toimi, on kankea ja hidas.
  Hyvänä esimerkkinä tekoäly, jossa Kiina ja USA jo jakavat markkinoita EU.n miettiessä sääntöjä tekoälyn kehittämiseen.
  Muutenkaan Eurooppa ei ole kovinkaan homogeeninen tavoitteiltaan saatikka talouksineen.
  Mutta Eurooppa tarvitsee liittouman selvitäkseen kilpailussa Kiinan ja jenkkien kanssa, se että onko se EU on epävarmaa.

  Ilmoita asiaton viesti

 2. mattihytola
  Matti Hytölä #4133086

  Kyse on todellakin näiden monopolipankkiireiden itsepuolustuksesta. Sanotaan USA on hyvä innovoimaan, Kiina on hyvä kopioimaan ja EU on hyvä reguloimaan. Mikähän näistä jää viimeiseksi?

  Ilmoita asiaton viesti

 3. emailjuuso

  Massamaahanmuutto sosiaaliturvan piiriin ei ole normaalia työn perässä muuttamista. Myöskään muslimiväestön kasvu antaen heidän rakentaa kalifaattiaan eli rinnakkaisyhteiskuntaansa ei kuulu Eurooppaan eikä sen puolustelu kuulu pankkiireille tai poliitikoille.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. emailjuuso

  Toimittajan olisi tarpeen tutustua EUn alkuperäiseen tarkoitukseen ja ymmärtää, etteivät kansalaiset missään äänestäneet tällaisen epädemokraattisen liittovaltion puolesta. Jos EU hajoaa niin se ei haittaa yhtään. Syy on EUn eliitissä, joka on omavaltaisesti tehnyt EUsta hirviön valtaansa pönkittääkseen..

  EU on mielestäni Saksan Neljäs valtakunta.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. teuvomoisa
  Teuvo Moisa #4133231

  Suomessa demokratian vastainen voima on ainakin ay-liike, joka pyrkii poliittisilla lakoilla estämään demokraattista päätöksentekoa.

  Ilmoita asiaton viesti

 6. Ukkram09
  Markku Laitinen #4133242

  Kyse on vain rahasta ja vallasta, se kellä on valta se hallitsee myös rahaa ja siksi nykyiset vallassaolijat tekevät kaikkensa jottei valta luisu pois käsistä. Demokratialla ja kansan mielipiteellä ei todellisuudessa ole mitään merkitystä.

  Ilmoita asiaton viesti

 7. Tapio Tuomaala
  Tapio Tuomaala #4133352

  ”Keskuspankkiirien aktivoituminen sai alkunsa Suomesta viime kesänä. Silloin Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn puuttui Petteri Orpon (kok) tuoreen hallituksen tuoreeseen hallitusohjelmaan, jonka katsoi uhkaavan Euroopan keskuspankin riippumattomuutta.”

  Orpo teki kohtalokkaan virheen mennessään naimisiin äärioikeiston kanssa. Pitkässä juoksussa Orpo edesauttaa Venäjän pyrkimyksiä heikentää EU. Persut ,kannattavat eroa EU:sta.

  Kiitos blogista,

  Ilmoita asiaton viesti

 8. Harri Erämetsä

  Blogistin argumentit kuulostavat lähinnä salaliittoteoreetikon löysiltä jutuilta.
  Kumma että Euroopan kehitys 2005-2021 (ns. Merkelin kausi) väärinarvioineen (mm. putinismi) ja EU:n heikentyminen (mm. byrokratian lisääntyminen, brexit) eivät herättäneet kirjoittajassa mitään ”jokin-on-muuttunut-pysyvästi” tyyppisiä vaaran merkkejä ja ulostuloja.

  Ilmoita asiaton viesti

  • Tapio Tuomaala
   Tapio Tuomaala #4133383
   Vastaus kommenttiin: #4133366

   Kun jokin on muuttunut pysyvästi, sokeat eivät sitä näe eivätkä voi ymmärtää. Jokin muuttui pysyvästi 30-luvun Saksassa, mutta vähissä olivat ne, jotka näkivät.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Harri Erämetsä
    Vastaus kommenttiin: #4133383

    Blogistin en huomannut kirjoittelevan Venäjän vaaroista 2005-20021, kun kaikki oli muuttumassa, pysyvästi.

    Nyt hänen perusteensa blogissa esittämille tämän hetken tulkinnoille eivät ole uskottavia.

    Näytöt analyyttisestä otteesta ovat kovin vähäisiä.

    Ilmoita asiaton viesti

  • veikkohuuska
   Veikko Huuska #4133396
   Vastaus kommenttiin: #4133366

   ”Mutti” Merkelein 16-vuotiskausi (2005-2021) Euroopan johtajana oli maho, kohtalokas, liikaa perustavia väärinarvioita käsittävä stagnaation esivaihe. Hukattu puolitoista vuosikymmetnä. Ei johtajuutta, ei näkemystä, pelkkää- tuuliviireilyä ja oman aseman varmisteluun liittyvää seiluuta.
   Kun historiankirjoitus aikanaan tulee ruotimaan Euroopan kutistumisen syitä, sen globaalin painoarvon ja voiman heikkenemistä, tullaan toistuvasti palaamaan Merkelin aikaan. Silloin Saksa ei tehnyt mitä olisi pitänyt (kaiken järjen mukaan) tehdä, samoin Unioini jätti tekemättä mitä piti tehdä. Ja mikä pahinta: molemmat, Saksa ja EU, tekivät mitä ei pitänyt tehdä. Täysin vääriä tai vielä väärempiä asioita.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Harri Erämetsä
    Vastaus kommenttiin: #4133396

    Kyllä – itsekriittisesti tosin on pakko myöntää, että itse kuuluin aikoinaan enemmän Angien ihailijoihin kuin vihailijoihin.

    Mutta en väitäkään arvioineeni oikein esim. Venäjää.

    Ehkä hyvin perusteltu analyysi olisi auttanut ymmärtämään. Blogistin kirjoitus ei sellaista edusta.

    Ilmoita asiaton viesti

   • artoartovihavainen
    Vastaus kommenttiin: #4133396

    ”Silloin Saksa ei tehnyt mitä olisi pitänyt (kaiken järjen mukaan) tehdä, samoin Unioini jätti tekemättä mitä piti tehdä. Ja mikä pahinta: molemmat, Saksa ja EU, tekivät mitä ei pitänyt tehdä. Täysin vääriä tai vielä väärempiä asioita.”

    Syyllisiä on aina kiva kaivaa ja nimetä, mutta demokratiassa syyllinen on aina demokratia.

    Kun EU syntyi ja sitä laajennettiin, syypää oli demokratia, jos EU tekee vääriä asioita, syypää on demokratia. Jos EU kaatuu, syypää on silloinkin demokratia.

    Kun ollaan demokratiassa, sen mukaan mennään, syteen tai saveen.
    Minä voin olla eri mieltä kuin demokratia, samoin blogisti ja Veikko Huuska, mutta demokratia määrää pelisäännöt, en minä, eikä Veikko Huuska, eikä myöskään pankkiirit, eikä blogistikaan.

    Kaikilla on asioista omat mielipiteensä, joko järkeen tai tunteeseen perustuvat mielipiteet, mutta demokratia ratkaisee sen mitä tapahtuu.

    Minä luotan pankkiireihin, en populisteihin ja uskon että pankkiirit ovat oikeassa, kun edes yrittävät, sen mitä voivat, laittaa kapuloita populismin rattaisiin.

    Ilmoita asiaton viesti