Ukraina-tuen suurin ongelma on aivan muu kuin Saksa ja Scholz – Tämä EU-suurmaa pistää silmään

Emmanuel Macronin Pariisissa isännöimä Ukraina-huippukokous saattaa merkitä jopa historiallista käännekohtaa Ukraina-tuessa. Sitä ennen EU:n on kuitenkin saatava rivinsä yhtenäisiksi.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on julkisuudessa nostettu esiin, koska hän vastustaa jyrkästi Macronin väläyttämää länsimaisten joukkojen lähettämistä rintamalle Ukrainan avuksi. Tässä mekkalassa on kokonaan unohtunut se, ettei Saksa todellakaan ole Ukraina-tuen suurin ongelma. Itse asiassa kaikkea muuta.

Ukraina-tukea seuraavan Kiel-instituutin tilastot kertovat karun totuuden. Niiden mukaan suurimmat Ukrainan tukijat ovat EU:n instituutiot, Yhdysvallat ja Saksa. Ranska löytyy sijalta 15, ja Ukraina-tuen todellinen ongelma Italia vasta sijalta 17.

Sijoitus on perua Italian edellisen Mario Draghin johtaman hallituksen päätöksistä. Kolmanneksi suurin EU-maa ei ole toimittanut yhtäkään apupakettia Ukrainaan sen jälkeen, kun Giorgia Melonin hallitus astui valtaan lokakuussa 2022. Italian ulkoministeri Antonio Tajani joutui selittelemään asiaa kiusallisia kysymyksiä esittäneille kollegoilleen viimeksi Münchenin turvallisuuskonferenssissa helmikuussa.

Vähintään yhtä silmiinpistävää oli se, että Italiaa edusti Macronin huippukokouksessa varaulkoministeri Edmondo Cirielli. Kaikista muista maista paikalla oli korkein ulkopoliittinen johto, esimerkiksi Suomesta presidentti Sauli Niinistö.

Syy tähän kaikkeen on Italian varapääministeri Matteo Salvini, joka tunnetaan Venäjä-mielisenä Vladimir Putinin tukijana. Hän on jo tehnyt parlamenttialoitteen Italian Ukraina-tuen lopettamisesta kokonaan.

Moni italialainen politiikan tutkija on viime päivinä muistuttanut, että myös Meloni kuvaili vielä muutama vuosi sitten Putinia “suureksi johtajaksi”. Pääministerinä hänen on ollut pakko muuttaa kantaansa ainakin julkisesti, koska muutoin Italialla olisi ollut edessään Unkarin kohtalo. Meloni hallituksineen on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa painanut kaiken Ukraina-tuen nollaan.

Nyt kansainvälinen paine on kovenemassa. EU pelkää jäävänsä päävastuuseen Ukrainan tukemisesta, jos Donald Trump voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit marraskuussa. Silloin kolmanneksi suurin EU-maa on saatava mukaan riviin. Se tarkoittaa sitä, että putinistit on nyt laitettava kuriin.

Meloni ei olisi ensimmäinen Italian pääministeri, joka joutuu eroamaan kansainvälisen paineen takia. Moni muistaa edelleen, mitä Silvio Berlusconille tapahtui vuonna 2011. Sama skenaario voi toistua pian.

Kirjoittaja on kirjeenvaihtaja Udinessa.

Katja Incoronato

Toimittaja, Uusi Suomi, ja kirjeenvaihtaja Italiassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu