Viktor Orbán sai kädenojennuksen, joka voi laittaa kaiken uusiksi EU:ssa

Jos EU-kriittiset tahot yhdistävät voimansa eurovaalien jälkeen Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Unkarissa ja Puolassa sekä mahdollisesti Slovakiassa, koko EU on poikkeuksellisen tilanteen edessä.

Torstain EU-huippukokouksen kulisseissa Brysselissä tehtiin tällä viikolla sopimus, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset koko unionille.

Kyse on siitä, että Italian pääministeri Giorgia Meloni lupasi ottaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen mukaan Euroopan parlamentin ECR-ryhmään eurovaalien jälkeen. Melonin sanalla on asiassa merkitystä, sillä hän johtaa ECR-ryhmän puolueiden eurooppalaista yhteenliittymää.

ECR on Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä, johon kuuluvat muun muassa Melonin johtama fasismitaustainen Fratelli d’Italia ja Puolan entinen laitaoikeistolainen pääministeripuolue Laki ja oikeus (PiS). Suomesta mukana on perussuomalaiset ja Ruotsista ruotsidemokraatit.

Orbán vahvisti torstaina italialaiselle La Stampa -lehdelle, että Fidesz liittyy ECR-ryhmään eurovaalien jälkeen.

Puolan entinen pääministeri, Laki ja oikeus -puoluetta edustava Mateusz Morawiecki kertoi tuoreeltaan olevansa tyytyväinen Orbánin siirtoon.

Morawieckillä oli myös toinen viesti, jota Euroopassa olisi syytä kuunnella todella tarkoin. Hän nimittäin korosti, että Orbánin liittyminen ECR:ään voi muuttaa EU:n valtatasapainoa eurokriittisen laitaoikeiston suuntaan.

Puola on parhaillaan suuren huomion kohteena erityisesti komissiossa, sillä maan presidentti, Laki- ja oikeus -puolueen Andrzej Duda pyrkii parhaansa mukaan estämään uuden Donald Tuskin johtaman Eurooppa-myönteisen hallituksen toiminnan. Puolalla on ollut samanlaisia oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä kiistoja komission kanssa kuin Unkarillakin.

Asetelmat voivat kuitenkin mennä kesäkuun eurovaaleissa kokonaan uusiksi. Laitaoikeistolle ennustetaan vaalivoittoa. Suuri kysymys on se, tuleeko voitosta niin suuri, että se muuttaa voimasuhteet Euroopan parlamentissa ja komissiossa.

Euro- ja EU-vastaisuus on Puolan ja Unkarin lisäksi kovassa nousussa ainakin Italiassa ja mahdollisesti myös Saksassa.

Saksalaisen laitaoikeistoa edustavan AfD:n riveistä väläytettiin vain viikko sitten kansanäänestystä EU-erosta ja Italian varapääministerin Matteo Salvinin odotetaan esittävän samaa viimeistään eurovaalien jälkeen.

Sijoitusmarkkinoilla katseet kohdistuvat nimenomaan Italiaan. Entinen Euroopan keskuspankin EKP:n makrovakauspolitiikan ja rahoitusvakauden pääosaston johtaja, taloustieteilijä ja professori Ignazio Angeloni arvioi hiljattain, että Italia on itse asiassa ainoa euroa ja EU:ta uhkaava maa tällä hetkellä.

Jos EU-kriittiset tahot yhdistävät voimansa eurovaalien jälkeen Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Unkarissa ja Puolassa sekä mahdollisesti Slovakiassa, koko EU on poikkeuksellisen tilanteen edessä. Toki mahdollista on myös se, että laitaoikeiston erilaiset liittoumat hajoavat keskinäisten erimielisyyksiensä takia.

Painava sanansa asiaan on sanottavana Euroopan parlamentin tämän hetken suurimmalla ryhmällä EPP:llä. Se on kesän eurovaaleissa paljon vartijana, sillä Meloni ja ECR havittelevat vaaliliittoa juuri EPP:n kanssa. Pelissä voi lopulta olla koko EU:n tulevaisuus.

 

Katja Incoronato

Toimittaja, Uusi Suomi, ja kirjeenvaihtaja Italiassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu