Opettajan ahdinko

Nyt on pakko ottaa kantaa Ilta- Sanomissa 24.3.24 julkaistun Me Naisten artikkeliin liittyvään juttuun.
Tässä opettaja kertoo miten heidän perheessä ei tulot riitä (lomailuun?).

”Heidi kertoo, miksi kahden opettajan perheessä ei ole rahaa mihinkään yli­määräiseen – paljastaa tulonsa ja menonsa…
n. 3000€ brutto”

Palkkatietoja OVTESista
Peruskoulun luokan peruspalkka 3040€, lisäksi on 200-600€/kk taitoaineiden lisät.

Vähän nostoja opettajan työn ”kurjuuksista”:

• 14 lomaviikkoa/v (9 viikkoa enemmän kuin muilla).
• Suhteutettuna palkka 5 vk:n vuosilomaan (laskettuna vastaaville työssäolopäiville), kuukausipalkaksi muodostuu karkeasti 4300€/kk. Oletetaan opettajan työpäivän keskimääräiseksi pituudeksi 6 h / työpäivä eli 120 h/4 vk, useimmiten klo 8-15 eikä alakouluikäisillä tätäkään. Laskettaessa 8h/pv eli 160h/vk (joka useimmilla on työaikana), palkaksi muodostuisi 5700 €/kk. Kohtuu kiva minusta.
• Opettajan työpäivä tauottuu joka tunti välituntien tauottaessa ne. Kaikki opettajat eivät siirry välituntivalvontaan.
• Ruokatunnit 30 min (omalla alallani 20 min. jonka aikana tehdään töitä). Ruokarauha on niillä opettajilla, jotka eivät ole ruokalavalvontavuorossa.
• Opetusrauha muille oppilaille huolehditaan erilaisin keinoin ja samalla opettaja saa työrauhaa (isossa luokkakoossa itse kouluni käyneenä, tunnit olivat kyllä melko rauhallisia)
• Kaikki arki-illat ja pyhät vapaana/ kotona yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta, eli perheen kanssa yhteistä aikaa
• Opettajat saavat työhuonevähennykset kotona tehdystä työstä.
• Lasten hoitomaksuissa säästää 9 viikon ajalta, eli n 1000 € vuosittain.

 

MItä enemmän vapaata, sitä enemmän tarve kuluttaa (kun olisi ne 9 viikkoa töissä, jotka muutkin ovat, ei tarvitse pohtia mitä tekisi ja mihin vapaapäivinä rahansa työntäisi).
Lähipiirissäni on useampi opettaja ja iso osa heistä pystyykin tekemään toista työtä opettajan työn rinnalla (noilla lomaviikoilla helpostikkin).

Aika on rahaa. Kun omasta työstäni haluan aikaa (eli 5 vk pidempiä lomia), tämä näkyy tilipussissani. Miksi tämän tulisi opettajalla olla toisin?

Joku kirjoitti opettajan työn jatkuvan luokkatuntien jälkeen ja sisältävän mm. tuntirakenteen laatimista. Jos jokainen opetustunti/ jakso täytyy keksiä uudestaan, suosittelen työn tehostamiseen panostamista. Miksi pyörä täytyy keksiä monta kertaa uudelleen?

Omien lasteni kohdalla törmäsin siihen, että lasten koulupäiviin tuli muutoksia opettajien koulutusten tmv. vuoksi. Olen hämmästellyt sitä, ettei näitä koulutuksia ( ja tuntirakenteiden suunnitteluja) voida tehdä opetuskauden ulkopuolella lapsien koulurauhaa häiritsemättä? Tuossa olisi viikkotolkulla aikaa moisiin.

 

Vertailun vuoksi:

Toisen ammattini (30 v. työkokemus) vastaavat luvut vertailtavaksi:

• 3200-3600€/ kk (riippuen lisistä) / 160h/4 vk
• 8 h/pv (oltava työpaikalla minuutilleen), 38-40 h/vk
• Viikonloppu- ja pyhätöitä, usein vain yhden päivän vapaalla, viikonloppuvapaiden jakautuen molemmille puolille viikkoa
• Iltatöitä, vuorot vaihtelevat päivittäin 8-22 (24) välillä
• Lastenhoito-ongelmia iltavuorojen vuoksi, koska työt loppuvat pääsääntöisesti niin myöhään, että hoitopaikka sulkeutuu. Yöhoitopaikkoja rajoitetusti (kaukana), eikä lasta saa myöhäsemmän iltavuoron päätteeksi enää hakea kotiin. Viikonlopuista ja arkipyhistä puhumattakaan.
• Ruokatauko 20 min, kahvitauko 10 min
• Jatkuva keskeytys ja hälinä eikä asiakkaita voi siirtää toiseen tilaan häiritsemästä. Jatkuva puheensorina, taustalla pahimmillaan kauppakeskuksen äänet ja soivat puhelimet. Samalla on suoriuduttava keskittymistä vaativasta asiantuntijatyöstä huolehtien asiakastyytyväisyydestä ja viranomaisvelvoitteiden toteutumisesta sekä palkanmaksajan tuloksesta…
• 5 vk vuosilomaa (työnantajan päättäminä ajankohtina ajankohta vaihdellen), ei välttämättä osu lasten loma-aikohin tai mahdollisen puolison lomiin, jolloin mm. hoitopaikka vaihtuu usein.
• Tulee huolehtia omista koulutuksista myös omalla ajalla, ammatillisen taidon ylläpitämisen velvoite ja pakkokin nopeasti muuttuvan alan luonteen vuoksi.

Opettajan työ on arvokasta ja siitä nähdäkseni maksetaankin hyvin. Työssä, kuten muussakin on omat ikävät puolensa, mutta monessakin valossa tarkastellen, opettajan työ on hyväpalkkaista ja etuista työtä tehtyyn tuntimäärään ja kuormitukseen suhteutettuna.

 

Jotenkin toivoisin opettajien itsensäkin arvostavan työhön kuuluvia etujaan, jotka ovat tavan kansalaisten ulottumattomissa.

Olisikohan syytä harkita työnvaihtojaksoja antamaan perspektiiviä? Ollessa eri alan hommissa, pääsisi kokemaan eri alojen työoloja etuineen ja haittoineen…

 

T. 5 lomaviikon vapailla kahta työtää tekevä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu