Ihmisarvo, toteutuuko se vanhusten kohdalla?
Joskus tuntuu että vanhukset unohdetaan ja heidän olonsa ovat osin työvoimapulasta johtuen jopa kehnommat kuin vangeilla.
Muistuu mieleeni eräs otsikko muutaman vuoden takaa kun vanhuksilta meinattiin ruokailusta ottaa leipäkin pois kun ruokailuun kuluin liikaa aikaa. Jokainen ihminen iästä riippumatta on arvokas ja vanhuksia tulisi kohdella kunnioittavasti. Työvoimapula ja minimaalinen aika vanhusta kohden aiheuttaa puutteita palvelun/ hoidon laadussa. Lisääntynyt ulkomaisen työvoiman käyttö vanhusten hoidossa on hyvä mikäli työvoimaa ei muutoin ole riittävästi, mutta kielellistä osaamista tulisi parantaa. Kommunikaatio voi olla minimaalista tai suullista kommunikaatiota ei ole ollenkaan mikäli yhteistä kieltä ei ole.
Jokainen vanhus ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi. Elämän loppumetreilläkin pitäisi taata ihmisarvoinen kohtelu ja elämä. Mahdollisuuksien mukaan puuhaa ja ulkoiluakin mukaan tylsään laitosarkeen, eikä vain taata se että saa lääkkeet ja ruokaa, pesun ja mahdollisten vaippojen vaihdoin sitten kun maksimaalinen aika täyttyy että on toimittava. Paljon olisi parannettavaa!
Nykytilanne on se, että mikäli ei ole varaa maksaa kalliista yksityisestä niin ajautuu osin oman onnensa varaan. Ameriiiiikan malliin ollaan lujaa kyytiä menossa myös julkisessa terveydenhuollossa jonka tila on kriisissä! Jonot pitkittyneet, hoitoon vaikea päästä, mutta jos on varaa kalliisiin vakuutuksiin ja yksityiseen saa palvelua ja apua ajoissa. Tällainen tilanne on kärjistetysti mallia köyhät kyykkyyn ja rikkaat huipulle. Suunta huolestuttaa!
Yhä useampi omainen joutuu hoitovastuuseen huonokuntoisesta omaisestaan. Vastuun kaato omaisille hoitamisessa lisääntyy, sillä hoivapaikkoja ei ole eikä niihin aina pääse.
Vanhus voi saada hoivapaikan vasta kun on todella huonokuntoinen, vanhuslakiin on kirjattu, että ”hoito ja huolenpito voidaan toteuttaa laitoshoidon toimintayksikössä vain, jos siihen on lääketieteelliset tai potilasturvallisuuteen liittyvät perusteet.”
”Perussuomalaiset vastusti jo vuonna 2014 tehtyä lakimuutosta vanhuslakiin, sillä se tiukensi ikääntyneen oikeutta laitoshoitopaikan saamiseen.
Hyvinvointialueilla tehdään ns. harmonisointia, jolla omaishoidon palkkiot ja asiakasmaksut tuodaan hyvinvointialueella yhtenäisesti samalle tasolle. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että jonkin kunnan aiemmin myöntämä omaishoidon tuen määrä laskee. Näin tapahtui Länsi-Uudenmaan alueella Espoossa ja Kauniaisissa, kun omaishoidon korkeimman maksuluokan tuen määrää laskettiin 350 euroa. Tämän tekivät kokoomus, Liike Nyt, RKP ja keskusta. Perussuomalaiset vastusti leikkauksia.”
Sote-uudistuksen tarkoituksena oli vastata enenevissä määrin vanhusväestön hoidon tarpeeseen ja palvelujen laadun parantamiseen. Kuinka kävikään, täysin päinvastoin! Kuntakohtaisia eroja toki on ja kaikkialla tilanne ei ole niin pahalla tolalla.
Mikä avuksi? Asiallista kommentointia, kiitos
Erittäin tärkeää kiinnittää kommunikaatioon huomiota vieraskielisen työvoiman kohdalla. Erityisellä tavalla se koskettaa kärsiviä ja kuolevia potilaita. Viime päivinä vanhukselta katoavat usein hampaat, parempi etten sano mitään siitä, miksi, kun en ehdi paneutua asiaan kunnolla. Mutta juuri silloin kun on vähiten voimia sopertaa, edes omaisen on vaikea saada selvää hiljaa ja ilman hampaita esitetyistä pyynnöistä, saati kieltä osaamattoman.!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on karua todellisuutta kyllä, loppumetrit voivat tuoltakin osin olla aiempaa vaikeammat ja kommunkaation, yhteisen kielen tärkeys korostuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kahden kerroksen väkeä täällä Tampereellakin ollaan loppuun asti. Varakkaat kansoittavat Sopimusvuoren, mutta miten sitten kunnon heikentyessä, joka on itsessään korni ilmaisu vanhuksesta puheen ollen. Köyhillä on Koukkuniemi, ja Rauhanniemen sairaala.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on, monissa kaupungeissa on alueellistunut alueet joilla asuu pienempituloisia ja alueet joita kansoittavat hyvätuloiset, varakkaat ihmiset.
Molemmilla pitisi olla sama ihmisarvo elämän alkumetreiltä sinne elämän loppuun saakka. Kukkarosta ei saisi olla kiinni ihmisarvo ja se millaista kohtelua saa tai saako apua ja hoitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän ohi itse aiheen mutta sen verran sitä sivuten – ettei ihan kaikesta otettaisi Amerikan/ Ruotsin mallia ”käyttöön” vaan yritettäisiin kehittää sitä mikä maallemme olisi hyväksi kaiken muuttuvan ”globaalisen kehityksen vanavedessä”.
Ainoastaan kehitys on silloin -Todellista Kehitystä- jos ja kun suunta on parempi ”vanhaa joka ei toimi”….niin yht.kun.kuin väestömme parhaaksi.
Kuten mainitset jostain leikataan hyvästäkin mutta vastaavasti rahoitetaan sitä ja tuetaan joka valunee – yli rajojemme….” hyötysuhde ” ?
Ilmoita asiaton viesti
Puhut asiaa! Se on juuri näin. Kaikki mallit eivät sovi kaikille ja maissa on eroja sekä kaupungeissa ja pienemmilläkin alueilla. Pitäisi aina kartoittaa toiminta ja palvelumallit kunkin alueen mukaisiksi ja kansan hyvinvointi edellä niin että peruspalvelut ovat kaikkien saatavilla asuin paikasta riippumatta. Myös ennaltaehkäiseviä toimia moniltaosin tarvittaisiin mm. mielenterveyspuolella ja vanhuksien osalta pitäisi keskittää huomiota myös ihmisarvoiseen elämään jossa taattaisiin muutakin elämään kuin pakolliset tarpeet juuri ja juuri. Jokainen ansaitsisi saada mahdollisuuksien mukaan päästä mm. ulkoilemaan. Luonto ja raitis ilma tekee ihmeitä, mutta seikkoja on monia muitakin, lista on loputon.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen vakavasti sairas, mutta arvostan liikuntaa.
Käsittääkseni vanhuksia jumpataan nostamaan käsiään ja ojentamaan jalkojaan.
Melko tyhjänpäiväistä.
Vanhukset on säilötty vanhainkoteihin odottamaan kuolemaa.
Yöksi kemiallisesti taju pois Tenoxilla. Yhden sellaisen sain äidiltäni, ja seuraaana päivänä olin aivan sekava ja pahoinvoiva.
Kunnon liikunnalla saisivat elinvuosia lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan olen väärässä, kun minulle on syntynyt seuraavanlainen outo mielikuva (yksityisestä) vanhustenhoidosta:
Kun suhteellisen selväjärkinen, kohtuullista eläkettä nauttiva vanhus ei tule enää toimeen yksin kotonaan, hankkiutuu hän yksityiseen hoitokotiin. Vuoden sisällä hänet on ’lääkitty’ höperöksi, jolloin hoidettavan vaikeusaste kasvaa ja samalla hintaluokka kasvaa. ’Muumiona’ hänestä on tullut arvoasiakas, jota sitten yritetään pitää hengissä kaikin käytettävissä olevin keinoin, tietenkin laskutus on sen mukainen.
Jos näin on, en yhtään ihmettele, että eutanasian vastustajia löytyy hoitoketjujen johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon ettei asia ole näin , mutta niinkuin aiempaan kommenttiin jo mainitsinkin niin lääkityksiä pitäisi mielestäni käyttää vain silloin kuin terveydentila tms. niitä todella vaatii. Petipotilaaksi ei ketään saisi lääkitä ellei tällaiseen ole hyvin painavia syitä jotka lähtevät asiakkaasta eli vanhuksesta.
Toisinaan elämä ei aina ole enää loppumetreillä ihmisarvoista eloa ja tämä on henk.koht. mielipiteeni mutta mielestäni silloin kuin esimerkiksi elintoiminnot hoitaa laite ja ihminen ei enään oikeastaan ole tässä maailmassa niin onko se ihmisarvoista ja onnellista eloa enään, silloin pitäisi mahdollistaa pois pääsy. Ja raha ei aina saisi olla se ykkös asia, se on toki pakollinen paha mutta rahanahneus ei saisi mennä ihmisarvon edelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Tuossa olen samaa mieltä että lääkityksiä voisi vähentää ja kartoittaa mille lääkkeelle todella on tarve ja mille ei tai onko osa lääkityksestä henkilökunnan vuoksi syötettyä. Tämä ei saisi olla lähtökohta!
Toki riippuen kunkin henkilön terveydentilasta ja liikkuvuusmahdollisuuksista minunkin mielestäni pitäisi ns.tuolijumppien sijaan tarjota monipuolisempaa liikkumista vanhuksille. Osin tosin ei ole tuota tuolijumppaakaan tarjolla ja kaikki eivät kykene liikkumaan laajemmin. Ulkoilua mahdollisuuksien mukaan, raitista ilmaa, muuttuvaa maisemaa eikä vain 4 seinän sisässä oleilua ja samoja käytäviä.
Se että pitää kehon ja mielen liikkeessä tuo varmasti lisää elinvuosia ja hyvinvointia ja on todettukkin näiden mm. hidastavan muistisairauden etenemistä, verenkierto ja aineenvaihduntakin toimii erilailla kun saa liikettä kehoon ja stressitasot laskee sekä hyvänmieli lisääntyy. Mutta tämä kaikki vaatii niitä kuuluisia resurssejä ja rahaa, tekijä pula on alalla kova.
Ilmoita asiaton viesti