Lasten ja nuorten kunto on heikentynyt merkittävästi, mielenterveysongelmat kasvussa, huolestuttavaa! Mistä on kyse?
Lasten ja nuorten kunto on heikentynyt merkittävästi, mielenterveysongelmat kasvussa, huolestuttavaa! Mistä on kyse?
Viimevuonna tehdystä Move – mittauksesta selviää että lasten ja nuorten fyysinen kunto on heikolla tasolla. 40 %.lla oppilaista heikko toimintakyky voi aiheuttaa haasteita jopa arjessa jaksamiseen.
Mielestäni tämä on erittäin huolestuttavaa!
Tutkimuksen mittaukset koostuvat kuudesta eri osaalueesta, jotka mittasivat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja.
Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt merkittävästi ja fyysisesti passiivinen aika kasvanut.
Omia havaintojani lasten ja nuorten liikunnanohjaajan näkökulmasta sekä keskusteluista lasten & nuorten kanssa
Nykylapset sekä nuoret liikkuvat ulkona ja luonnossa vähemmän, aikaa vietetään sisällä ja pelikoneen tai tietokoneen, telkkarin äärellä paljon. Ruokailutottumukset ovat myös muuttuneet ja nykyään juodaan paljon hyvin sokeripitoisia energiajuomia, syödään pikaruokaa, valmisruokia.
Myös tasapaino ja kehonhallinta on heikentynyt. Moni ei liiku epätasaisissa maastoissa ja metsään mentäessä lapset ovat hyvinkin eritasoisia liikkujia. Osasyynä on myös perheiden talousahdinko jonka myötä kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa tai syödä niin monipuolisesti kuin kasvava nuori ansaitsisi.
Nämä seikat asettavat lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan keskenään ja ryhmäliikuntatunneilla saa olla mestari skaalatessaan tunteja eritasoisille liikkujille. Ylipaino on myös lisääntynyt merkittävästi ja moni nuori ei voi hyvin.
Täältä pääset lukemaan lisää tutkimuksesta ja sen tuloksista:
https://www.liikuntaneuvosto.fi/2022/12/14/move-tulokset2022/?fbclid=IwAR1vKuFS3BJM3qPPAV7wIda1FBREmxrE571ROG5jZmbX26ZG3Aq5vi9mFRw
Sitten onkin ammatinvalinnan ja armeijan aika! Tässä tullaan yllämainitun kautta samaan aiheeseen. Nuoren haaveammatti ei välttämättä ole mahdollinen mikäli ylipainoa on kertynyt liikaa ja fyysinen kunto on hyvin heikko. Lisääntynyt pahoinvointi ja mielenterveysongelmat, päihteiden käyttö siihen päälle niin ollaan yhtälössä että nuori on vaarassa syrjäytyä ja jäädä työttömäksi, armeijan suorittamisesta puhumattakaan!
Tähän pitäisi nyt herätä ja alkaa toimia!!!
Yhä useampi nuori hakee vapautusta armeijaan menosta mielenterveysongelmien vuoksi tai kunnon ollessa sillä tasolla ettei armeijan käynti ole mahdollista. Keskeytyksistä 75% tapahtuu terveydellisten syiden takia.
Yhä useampi nainen käy armeijan, mikä on hieno juttu! Osa keskeyttäneistä koittaa myöhemmin uudelleen tai hakeutuu siviilipalvelukseen.
Aiheesta lisää:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7d1484e5-145f-4a4f-a54f-759953b89d55
Mitä voisimme tehdä jotta lapset ja nuoret voisivat paremmin?
Pienituloisten ahdingon kasvaessa pakollisten elinkustannusten noustessa ( ruoka, sähkö, polttoaine)
perheet joutuvat entistäkin eriarvoisempaan asemaan keskenään ja monipuolisesta ruuasta tingitään sekä lapsen harrastuksista, kun ei yksinkertaisesti ole varaa. Tämä asettaa lapset ariarvoiseen asemaan keskenään ja mikäli perhe ei kotioloissa liiku, kehitä perustaitoja voi lapsen kehitys hidastua merkittävästi! Myöhemmin harrastuksen pariin hyppääminen voi olla hyvinkin ison kynnyksen takana.
Itse olen ohjannut paljon myös tunteja joissa harrastus on lapselle ilmainen. On todella hienoa että tallaisiakin mahdollisuuksia, hankkeita löytyy, mutta tämä vaatii myös vanhemmilta aktiivisuutta jotta lapsi rohkaistuu tulemaan mukaan! Lisäksi mukaan mahtuu vain rajallinen määrä.
Näillä tunneilla korostui lasten välinen ero taitotasoissa. Lapsi jolla ei ole mahdollisuuksia harrastaa, liikkua samaan tapaan oli monissa ryhmissä tasoltaan heikompi kuin lapsi jolla on ollut mahdollisuus harrastaa ja perheen kanssa on liikuttu.
Liikkumisen ei toki pidä olla pakkopullaa! Eikä suorituskeskeistä. Liikkumisen tulee tapahtua ILON – kautta ja olla mielekästä, toki sopivalla tavalla haastavaa jotta kehitystäkin syntyy ja onnistumisia, oppia tulee! Monipuolista liikettä & sopivasti mielen haastamista niin sisällä kuin ulkona. Välttämättä ei tarvita kymmeniä eri välineitäkään, mielikuvitus vain on rajana.
Olen kiitollinen että olen saanut työskennellä myös erityisryhmien kanssa. Se on ollut hyvin palkitsevaa ja avannut silmiä.
Kunpa tällaisia mahdollisuuksia olisi lapsille ja nuorille tarjolla enemmän, toki sitten tullaan aiheeseen matkat. Ja kuka maksaa? Kaikilla vanhemmat eivät pysty kuljettamaan lasta harrastukseen vaikka itse harrastus olisi ilmainen. Tämän vuoksi osa lapsista jää silti ulkopuolelle mikäli erillisiä kuljetuksia ei ole järjestetty. Asialla on monta puolta ja tämä vaatii useamman tahon yhteistyötä sekä halua toimia!
Koulukiusaaminen, ulkonäköpaineet saavat myös osan nuorista haluttomiksi osallistua. Koulun liikuntatunnit tuntuvat liian haastavilta ja oma kehonkuva ei miellytä, on ahdistavaa toimia ryhmässä mahdollisesti heikoimpana osallistujana. Tämä tulisi huomioida tunneilla myös ja kiusaamista ei pitäisi sallia missään olosuhteissa! Se jättää ikuiset arvet! Itse koulukiusattuna vuosien ajan, tiedän mistä puhun. Nykyään asiasta onneksi puhutaan enemmän ja puututaankin aiempaa paremmin. Silti kehitettävää on paljon!
Asiallista keskustelua ja kommentointia, Kiitos.
Kirjoitat vakavasta asiasta. Mielestäni kunnat ovat pitkälle vastuussa siitä, miten heidän rahansa ohjautvat lasten ja nuorten harrastuksiin. Ei harrastuksen tarvitse aina tähdätä johonkin tiettyyn tasoon tai palkintopallille (jos kohta eihän sekään haitaksi ole), vaan se voi yhtä hyvin olla kevyttä, leikkimielistä pelaamista, pelejä, jotka eivät tarvitse mitään hienoja halleja tms. vaan joita voi harrastaa joko ulkona sulan maan aikana tai vaatimattomissakin hallitiloissa.
Otan esimerkiksi mölkyn, petankin tms. kevyen pelin, joissa leikkimielinen kisailu lisää mielenkiintoa, mutta ne eivät vaadi mitään erityistaitoja tai varusteita.
Esim. meillä täällä Lahdessa on halli, jossa aikuiset pelaavat mölkkyä, joten mikä estäisi vaikka kokonaisia kouluokkia vuokraamasta niitä tiloja ja käymästä pelaamassa. En ole jäsen, joten en tiedä omistuspohjaa, mutta aina kannattaisi kysyä.
Tämä nyt oli vain yksi laiha esimerkki, mutta ideoimalla tällaisia edullisia harrastuksia voisi löytyä vaikka kuinka ja paljon ja siinä tulisi se liikunta ikään kuin ylimääräisenä lisänä. Enkä usko, että kenenkään psyykellekään olisi haittaa, jos ei aina tuijotettaisi siihen kuvaruutuun tai kännykän näytölle.
EIKÄ MAKSA PALJON, KUNHAN VAAN JOLLAKIN ON VIITSELIÄISYYTTÄ JA KYKYÄ INNOVATIIVISEEN AJATTELUUN.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Todella hyvä kirjoitus. Se on juurikin näin! Kuntien ja kaupunkien, päättäjien täytyy olla aktiivisia ja halukkaita toteuttamaan palveluja lapsille sekä nuorille. Tyhjiä tiloja löytyy mm.kouluilta koulupäivän päätyttyä joita voisi hyödyntää ja sitten ulkona toiminta tietysti mukaan myös.
Metsäretket, perinteiset pihaleikit ovat edelleen lasten suosiossa mm. iltapäiväkerhoa vetäessäni moni toivoi mm. piilosta, hippaa, mustekalaa tai tutkimusretkeä metsään. Vain mielikuvitus on rajana ja samalla syntyi monenmoisia keskusteluja metsän löydöistä ja lasten omista muistoista sekä tiedoista.
Toki rahaakin tähän tarvitaan, mutta nuoret ovat kuitenkin tulevaisuus ja heihin pitäisi yhtälailla panostaa!
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisessä yhteiskunnassamme ovat moninaiset eri harrasteet,jopa vaatimuksetkin jakautuneet mitä ei vielä ollut esim.-60,70 luvulla kuten mm oli 2krt/vkossa koulussa liikuntaa 2t kerralla siis.yht. 4t vkossa.
Kun päälle vielä kuljettiin ilman autoa ja useat kävellen tai pyöräillen. Vielä sen päälle omat liikunnalliset harrasteet niin kuntoa riitti ainakin heille jotka siitä todella pitivät ja harrastivat mielellään – ilman pakkoa,ja ”älyä”.
Liikunnallisuus säilyi läpi elämän niin talven kuin kesän kaikkina vuodenaikoina. Työmatkatkin kävellen autosta huolimatta ja itse työ muutakin kuin vain istumista. Monipuolista !
Nykyisin on valinnanvaraa jokaiselle jotakin vielä harrastaen säännöllisesti niin kunto pysyy mahdollisimman hyvänä myös iäkkäämpänäkin oman terveyden puitteissa ja sen salliessa – liikkumaan.
Voiko kaikkea verrata toisiinsa entistä ja nykyistä verrannollisesti mutta ihminen on luotu liikkumista varten jo pelkän kokonais terveydenkin takia niin fyysisesti kuin henkisestikin – ja se ei maksa mitään vaan antaa enemmän.
Vielä vapaaehtoisena muotona pitää parempaa terveyttä yllä mahdollisimman pitkään -sillä ikä ei ole välttämättä pelkästään nroita- jota terveys suurilta osin määrittänee millaiseksi tunnemme ikämme.
Jokainen on itse vastuussa omasta liikkumisestaan sillä eri liikuntamuotoja on niin paljon mistä itselle valita mieluisin,mieluisimmat,sillä esim.hyötyliikuntakin on parempi kuin ei mitään !
Ilmoita asiaton viesti
Niimpä. Ja ennen ei ollut kännyköitä joilla saada kiinni jollei kaveri ollut langan päässä. Täytyi marssia ovelle kysymään lähdetkö leikkimään. Itsekkin muistan alaasteella taittaneeni koulumatkoja potkukelkalla.
Arjen hyötyliikuntaa pitäisi jokaisen harrastaa iästä riippumatta, oman hyvinvoinnin vuoksi. Pieniä valintoja arkeen… Valitsenko hissin vai portaat, menenkö autolla vai kävellen tai pyörällä lähikauppaan yms. Toimistotyötä tekee moni ja kun istuu päivän aineenvaihdunta hidastuu. Taukoliikuntaa ja jonkinlaista liikkumista päivittäin edes pienen hetken on parempi kuin ei mitään. Viikoittain tulisi kuitenkin kehon saada jonkinlaista työtä lihaksille ja myös sitten sitä aerobista liikkumista pienen kävelyn muodossa tai mikä kenellekkin on sopiva vaihtoehto.
Se että pidämme kehostamme huolta pidentää elinikäämme, hyvinvointiamme ja ehkäisee jopa joitakin sairauksia sekä varmasti nopeuttaa kehoa toipumaan nopeammin mikäli sairastuu tai loukkaa itsensä, myös loukkaantumisia tulee herkemmin mikäli kehon tukilihaksisto on hyvin heikko.
Kaikki siis liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla ja hyvä on myös katsoa hieman mitä syö, itselleen ei saa olla liian ankara jottei hommasta tule pakkopullaa mutta jonkinlaista ruokalautasmallia olisi hyvä noudattaa =).
Ilmoita asiaton viesti