Lasten ja nuorten kunto on heikentynyt merkittävästi, mielenterveysongelmat kasvussa, huolestuttavaa! Mistä on kyse?

Lasten ja nuorten kunto on heikentynyt merkittävästi, mielenterveysongelmat kasvussa, huolestuttavaa! Mistä on kyse?

Viimevuonna tehdystä Move – mittauksesta selviää että lasten ja nuorten fyysinen kunto on heikolla tasolla. 40 %.lla oppilaista heikko toimintakyky voi aiheuttaa haasteita jopa arjessa jaksamiseen.
Mielestäni tämä on erittäin huolestuttavaa!

Tutkimuksen mittaukset koostuvat kuudesta eri osaalueesta, jotka mittasivat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja.

Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt merkittävästi ja fyysisesti passiivinen aika kasvanut.

Omia havaintojani lasten ja nuorten liikunnanohjaajan näkökulmasta sekä keskusteluista lasten & nuorten kanssa

Nykylapset sekä nuoret liikkuvat ulkona ja luonnossa vähemmän, aikaa vietetään sisällä ja pelikoneen tai tietokoneen, telkkarin äärellä paljon. Ruokailutottumukset ovat myös muuttuneet ja nykyään juodaan paljon hyvin sokeripitoisia energiajuomia, syödään pikaruokaa, valmisruokia.

Myös tasapaino ja kehonhallinta on heikentynyt. Moni ei liiku epätasaisissa maastoissa ja metsään mentäessä lapset ovat hyvinkin eritasoisia liikkujia. Osasyynä on myös perheiden talousahdinko jonka myötä kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa tai syödä niin monipuolisesti kuin kasvava nuori ansaitsisi.

Nämä seikat asettavat lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan keskenään ja ryhmäliikuntatunneilla saa olla mestari skaalatessaan tunteja eritasoisille liikkujille. Ylipaino on myös lisääntynyt merkittävästi ja moni nuori ei voi hyvin.

Täältä pääset lukemaan lisää tutkimuksesta ja sen tuloksista:

https://www.liikuntaneuvosto.fi/2022/12/14/move-tulokset2022/?fbclid=IwAR1vKuFS3BJM3qPPAV7wIda1FBREmxrE571ROG5jZmbX26ZG3Aq5vi9mFRw

Sitten onkin ammatinvalinnan ja armeijan aika! Tässä tullaan yllämainitun kautta samaan aiheeseen. Nuoren haaveammatti ei välttämättä ole mahdollinen mikäli ylipainoa on kertynyt liikaa ja fyysinen kunto on hyvin heikko. Lisääntynyt pahoinvointi ja mielenterveysongelmat, päihteiden käyttö siihen päälle niin ollaan yhtälössä että nuori on vaarassa syrjäytyä ja jäädä työttömäksi, armeijan suorittamisesta puhumattakaan!

Tähän pitäisi nyt herätä ja alkaa toimia!!!

Yhä useampi nuori hakee vapautusta armeijaan menosta mielenterveysongelmien vuoksi tai kunnon ollessa sillä tasolla ettei armeijan käynti ole mahdollista. Keskeytyksistä 75% tapahtuu terveydellisten syiden takia.

Yhä useampi nainen käy armeijan, mikä on hieno juttu! Osa keskeyttäneistä koittaa myöhemmin uudelleen tai hakeutuu siviilipalvelukseen.

Aiheesta lisää:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7d1484e5-145f-4a4f-a54f-759953b89d55

Mitä voisimme tehdä jotta lapset ja nuoret voisivat paremmin?

Pienituloisten ahdingon kasvaessa pakollisten elinkustannusten noustessa ( ruoka, sähkö, polttoaine)
perheet joutuvat entistäkin eriarvoisempaan asemaan keskenään ja monipuolisesta ruuasta tingitään sekä lapsen harrastuksista, kun ei yksinkertaisesti ole varaa. Tämä asettaa lapset ariarvoiseen asemaan keskenään ja mikäli perhe ei kotioloissa liiku, kehitä perustaitoja voi lapsen kehitys hidastua merkittävästi! Myöhemmin harrastuksen pariin hyppääminen voi olla hyvinkin ison kynnyksen takana.

Itse olen ohjannut paljon myös tunteja joissa harrastus on lapselle ilmainen. On todella hienoa että tallaisiakin mahdollisuuksia, hankkeita löytyy, mutta tämä vaatii myös vanhemmilta aktiivisuutta jotta lapsi rohkaistuu tulemaan mukaan! Lisäksi mukaan mahtuu vain rajallinen määrä.

Näillä tunneilla korostui lasten välinen ero taitotasoissa. Lapsi jolla ei ole mahdollisuuksia harrastaa, liikkua samaan tapaan oli monissa ryhmissä tasoltaan heikompi kuin lapsi jolla on ollut mahdollisuus harrastaa ja perheen kanssa on liikuttu.

Liikkumisen ei toki pidä olla pakkopullaa! Eikä suorituskeskeistä. Liikkumisen tulee tapahtua ILON – kautta ja olla mielekästä, toki sopivalla tavalla haastavaa jotta kehitystäkin syntyy ja onnistumisia, oppia tulee! Monipuolista liikettä & sopivasti mielen haastamista niin sisällä kuin ulkona. Välttämättä ei tarvita kymmeniä eri välineitäkään, mielikuvitus vain on rajana.

Olen kiitollinen että olen saanut työskennellä myös erityisryhmien kanssa. Se on ollut hyvin palkitsevaa ja avannut silmiä.

Kunpa tällaisia mahdollisuuksia olisi lapsille ja nuorille tarjolla enemmän, toki sitten tullaan aiheeseen matkat. Ja kuka maksaa? Kaikilla vanhemmat eivät pysty kuljettamaan lasta harrastukseen vaikka itse harrastus olisi ilmainen. Tämän vuoksi osa lapsista jää silti ulkopuolelle mikäli erillisiä kuljetuksia ei ole järjestetty. Asialla on monta puolta ja tämä vaatii useamman tahon yhteistyötä sekä halua toimia!

Koulukiusaaminen, ulkonäköpaineet saavat myös osan nuorista haluttomiksi osallistua. Koulun liikuntatunnit tuntuvat liian haastavilta ja oma kehonkuva ei miellytä, on ahdistavaa toimia ryhmässä mahdollisesti heikoimpana osallistujana. Tämä tulisi huomioida tunneilla myös ja kiusaamista ei pitäisi sallia missään olosuhteissa! Se jättää ikuiset arvet! Itse koulukiusattuna vuosien ajan, tiedän mistä puhun. Nykyään asiasta onneksi puhutaan enemmän ja puututaankin aiempaa paremmin. Silti kehitettävää on paljon!

Asiallista keskustelua ja kommentointia, Kiitos.

Katja Rantala-airola
Perussuomalaiset Vihti

Yrittäjien ääni kuuluviin!
Nuorissa on tulevaisuus!
Köyhyysrajalla elävien määrä ei saa kasvaa!
Minä teen enkä vain puhu!
Kaiken takana on yritys! Ilman yrittäjiä ei olisi tuotteita, palveluita eikä työpaikkoja!

Yrittäjille taattava samat oikeudet apuun kuin muilla kansalaisilla.

Mielenterveystyöhön ja ennaltaehkäisyyn panostettava enemmän!

Minä:

Positiivisella asenteella varustettu yrittäjä nainen Vihdistä. Vapaa ajallani kisaan fitneksen puolella,rakastan luonnossa liikkumista♡ Työskentelen lasten ja nuorten sekä erityisryhmien parissa liikunnan tiimoilta sekä erityisluokanopettajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu