Yrittäjien ahdinko korona aikana, hätähuutomme!

Haluaisin kuulla tarinoitanne ja mielipiteitänne Yrittäjien turvaan yleisesti sekä korona aikana.

Mielestäni yrittäjien turva on aivan liian heikko! Olemme täysin eriarvoisessa asemassa muuhun kansaan nähden avun tarpeen yllättäessä.

Olemme lähes aina oman onnemme nojassa. Korona aikana joitakin apuja oli tarjolla mutta se miltä kiiltokuvamainen avun anto median kautta näytti ei ole koko totuus! Läheskään kaikki eivät saaneet apuja ja oma yrityksenikin sai suurimmasta osasta hylkäävän päätöksen. Kiitos silti niistä avuista joita saimme ♡.

Mielestäni olisi hyvä tukea niitä joiden liiketoimintaa on korona haitannut. Kyse on vain aiemmin toimineiden yritysten tukemisesta jotka ovat ennen koronan tuomia vaikeuksia työllistäneet itsensä ja osa myös muita ihmisiä. Entuudestaan kannattamatonta liiketoimintaa ei tietenkään tule tukea.

Tähän voidaan vertauksena ottaa paljonko maksaa kustantaa monia muita paljon suurempia tukia henkilöille jotka eivät halua tehdä työtä ja he saavat täydet tuet, se vasta maksaisikin jos yrittäjät lopettavat yrittämisen ja mekin jäisimme eläteiksi.

Pahoittelen kärjistettyä kielenkäyttöä.

Enkä tarkoita tätä sillä etteikö kansalainen olisi oikeutettu tukiin mutta kun on henkilöitä jotka eivät halua työtä tehdä vaan elää tuilla.

Sitten vertauksena me yrittäjät, me olemme 99% aina omillamme oli tilanne mikä tahansa meillä hyvin harvoin on oikeutta mihinkään tukeen. Kyllä yrittäjäksi ryhtyminen on oma valinta mutta jos meitä yrittäjiä ei olisi niin ei olisi myös montaa työpaikkaa eikä palveluja, tuotteita joita me tuotamme.

Yrittäjyys kuitenkin pohjimmiltaan on aivan kaiken takana!

Maailmaan mahtuu myös niitä jotka jättävät laskut maksamatta. Yrittäjä maksaa silti kaikki kulut ja palkat mutta ei itse välttämättä tai todella harvoin saa rahojaan takaisin perinnän tms.kautta. Jäljelle jää pahimmassa tapauksessa velkaantunut yrittäjä, sillä palkat ja muut kulut on maksettava siitä huolimatta maksaako tilaaja laskunsa.

Yrittäjille tulisi olla jonkinlainen palkkaturvan kaltainen apu!

Itse olen koittanut laajentaa, muuttaa yritykseni tarjoamia palveluita työllistääkseni itseäni enemmän ja tällätavoin koittanut paikata kassavajetta. Haluaisin työllistää myös työntekijöitäni sekä aliurakoitsijoita niinkuin ennen korona aikaa. Mutta totuus on se että korona vaikuttaa hyvin monella alalla negatiivisesti tilauskantaan ja myyntiin.

Olen myös kouluttautunut lisää, teen osin töitä työntekijänä toisaalle mutta mikään näistä toimista ei ole palauttanut tilannetta ennalleen tai edes paremmaksi. Velkaa on paljon ja huoli, stressi on kova. Epävarmuus siitä milloin voimme palata edes normaalin kaltaiseen tilanteeseen jossa epävarmuus siitä onko ensi viikolla enää töitä ei olisi läsnä.

Olemme laatineet yrittäjien työmarkkinatuen lakkauttamisen johdosta kansalaisaloitteen ja lähestyneet myös työministeriämme seuraavalla tavalla:

Yrittäjän työmarkkinatuki lakkautettiin 30.11.2021

Oikeutta työmarkkinatukeen tulisi jatkaa pienyrittäjien talouden turvaamiseksi sekä estämään konkurssiaaltoa.

Pandemian kurittamat pienyrittäjät ovat hätää kärsimässä.

Korona tilanne jyllää maassa pahempana kuin koskaan, nyt ei ole tuen lakkauttamisen aika.

Muitakin tukitoimia yrittäjille tarvittaisiin. Mekin olemme ihmisiä ja ansaitsemme avun yhtälailla kuin muutkin kansalaiset.

Moni yrittäjä on velkaantunut korona aikana, me mukaan lukien olemme ottaneet lainaa ruokaan, asunnon maksuun ja muihin pakollisiin elämänkuluihin. Tämä velkaantuminen ja korona tilanne voi ajaa osan yrittäjistä itsestään riippumattomista syistä myös luottotietojen menetykseen.

Emme tarkoita että tulisi tukea jo ennestään kannattamatonta liiketoimintaa, mutta ne yritykset jotka olivat ennen koronaa tuottavia ja työllistivät yrittäjän, mahdollisesti monia muitakin. Näitä yrittäjiä tulisi ehdottomasti tukea tämän vaikean aikajakson yli.

Tämänhetkinen koronatilanne vaikuttaa edelleen monen yrittäjän kassassa.

Tukea pitäisi jatkaa jotta pienet yrittäjät pääsisivät takaisin jaloilleen.

Moni pienyrittäjä työllistää myös muita ihmisiä, mikäli pienyritykset joutuvat lopettamaan yrityksensä ja jäävät sitä kautta työttömiksi näkisimme että tämä tulisi yhteiskunnalle kalliimmaksi.

Lisäksi osaa ns. pätkätöistä hyvin harvoin voi toteuttaa palkkatyönä joten työllistymismahdollisuudet pienenisivät samalla.

Meillä on vireillä asian tiimoilta myös kansalaisaloite:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9487

Kiitos kun luit ja otat osaa keskusteluun, pysytään asialinjalla.

Lumisin pakkasterveisin:

Katja

0
Katja Rantala-airola
Liike Nyt Vihti
Ehdolla aluevaaleissa

Usko itseesi ja pidä kiinni tavoitteistasi!

Minua voi äänestää numerolla 241

Yrittäjien ääni kuuluviin!

Mielenterveystyöhön ja ennaltaehkäisyyn panostettava enemmän!

Vanhuksilta ei saa leikata lisää palveluita!

Minä:

Positiivisella asenteella varustettu yrittäjä nainen Vihdistä. Vapaa ajallani kisaan fitneksen puolella,rakastan luonnossa liikkumista ♡ Työskentelen lasten ja nuorten sekä erityisryhmien parissa liikunnan tiimoilta. Teen myös kiinteistönhuollollisia töitä yrityksen muun pyörittämisen lisäksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu