Ilmastoratkaisut luovat toivoa koko Suomeen

Hallituspuolueet ovat kokoontuneet Helsingin Vuosaareen löytämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on sanonut, että kivihiilestä ja öljystä luopuminen ovat keskiössä kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Maailmanlopun maalailuun ja ilmastoahdistuksen lietsontaan ei ole aihetta.

Ilmastonmuutos tarjoaa huikean vetoavun suomalaisten yritysten investoinneille. Kivihiilen ja öljyn korvaajiksi tarvitaan uusiutuvia energialähteitä.  Uuden ajan ilmasto- ja energiapolitiikka luo työtä koko maahan.

Ehdotin viime marraskuussa Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa ilmastorahaston perustamista vauhdittamaan yritysten ilmastoinvestointeja. Rahasto toteutuu. Hallitus päätti tänään, että Valtion kehitysyhtiö Vaken tuella saamme liikkeelle miljardiluokan uudet vihreän talouden investoinnit.

Toinen konkreettinen investointeja vauhdittava edistysaskel on teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n sallimalle minimitasolle. Teollisuuden sähköistyminen nopeuttaa ilmastomuutoksen hillintää. Toki se parantaa myös yritystemme kilpailukykyä.

Metsien ympärillä on käyty jännitteistä keskustelua siitä, mikä on niiden merkitys ilmastomuutosta hillitsevinä nieluina. Niiden osalta ei aseteta uusia sitovia tavoitteita. Pääpaino on metsien kasvun lisäämisessä. Vaikuttavuutta haetaan esimerkiksi tuhkalannoituksella ja metsittämisellä. Tämä on järkevä ja työllisyyttä koko maassa vahvistava linja.  Emme halua asettaa esteitä metsäteollisuuden investoinneille.

Keskustan lähtökohta on ollut se, että uusia ilmastotoimia ei maksateta tavallisilla suomalaisilla. Painopiste on päästöjen vähentämisessä, eikä ihmisten liikkumisen hankaloittamisessa. Sekoitevelvoitteella ja biokaasun, synteettisten kaasujen ja sähköisen liikenteen edistämisellä saadaan parhaat arjessa toimivat tulokset aikaan.

Keskustan tärkein tehtävä on luoda toivoa suomalaisille. Koen sen erityisen tärkeäksi nuoren sukupolven edustajana.  Ilmastonmuutos on Suomen ja koko maapallon, koko ihmiskunnan haaste, johon järkevät, alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaiset sekä taloutta vauhdittavat ratkaisut löytyvät, kun haluamme.

Katri Kulmuni
Keskusta Tornio

Valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu