Rakennamme siltaa kriisin yli

Suomalaiset viranomaiset ja hoitohenkilökunta tekevät nyt juuri joka puolella maata tiiviisti töitä koronavirukselta suojautumiseksi ja haittojen minimoimiseksi. 

Ihmisten terveys ja turvallisuus ovat kaikista tärkeimpiä. Niistä ei tingitä. 

Valtiovarainministeriössä kannamme vastuun siitä, että viranomaisilla on riittävät resurssit. Lisätalousarviolla varmistamme, että terveydenhuollossa on kaikki tarvittavat resurssit, mitä koronaviruksen hidastaminen ja hoitaminen vaatii. 

Samoin huolehdimme siitä että  taloudelliset haitat niin yritysten kuin ihmistenkin arkeen saadaan hallintaan. Viime päivinä olemme saaneet yrittäjäkentältä hyvin huolestuttavia viestejä yritysten tilanteesta ja sen nopeasta heikkenemisestä.

Tilanteeseen reagoidaan nopeasti. Valtiovarainministeriö sekä elinkeinoministeriö jatkavat viikonvaihteen yli toimien valmistelua, joilla pyritään helpottamaan yritysten rahoitusongelmia ja orastavaa kassakriisiä. 

Toimenpiteet ovat ensialkuun yritysten rahoitusta turvaavia. Ne auttavat yrityksiä akuutin kriisin yli. Meidän tulee ensitilassa rakentaa kestävä silta kriisin yli ja samalla turvata ihmisten työpaikkoja. 

Tilanne on poikkeuksellinen, se koskee myös laajaa joukkoa kotimarkkinoilla toimivia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. 

Kannustan kaikkia vaikeuksia kohtaavia yrittäjiä ottamaan yhteyttä omaan pankkiin, Verohallintoon, yrittäjäjärjestöön ja tarvittaessa Finnveraan ja Teollisuussijoitukseen. Toivon, että myös yritysten vuokranantajat osoittavat tässä tilanteessa yrityksille joustoa. 

Yritykset voivat hakea Verohallintolta ennakkoverojen alentamista tulosten heiketessä. Valmistelemme valtiovarainministeriössä nopealla tahdilla viivästyskoron pienentämistä erääntyneiden verojen maksujärjestelyn osalta.

Niin Verohallinnolta kuin pankeilta tarvitaan nyt valppautta, palvelualttiutta ja arkijärkeä jotta jokainen suomalainen yrittäjä saisi tarvitsemansa tuen työlleen. 

Emme voi vielä tarkkaan tietää mitä edessämme on ja, kuinka kouriintuntuvasti syntynyt tilanne vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Turva, yhteisvastuu, ja huolenpito ovat suomalaisia arvoja. Niitä pitää nyt vahvistaa.

0
Katri Kulmuni
Keskusta Tornio

Valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu