Sarjassamme Mielenvikaiset ja arvovammaprofessorit – suur- vai pienmiehiä?

Kokoomus- ja keskustalaiset yliopistomiehet ja naisrehtori imuroivat hoveineen USAsta reseptin, jonka avulla Suomesta leivottiin usalaisempi kuin usa itse. Meille tuli pakkodigitalisaatio ja sen Finnair-siivellä kirjaton koulu, avokonttori ja ihmisen arvon mitoiksi ref-nöf-julkaisut ja urheilu. Yliopisto- ja muu demokratia jouti roskikseen, samoin suomen kieli, kirjallisuudenopetus ja klassinen musiikki. Piinaaminen, hyväksikäyttö ja korruptioksi luokittuva palkkiojärjestelmä vahvistuivat, vaikka kukaan ei pitänyt mahdollisena niiden lujittumista entisestä. Loikattiin kuvan ja kuvainpalvonnan aikakauteen, keskiaikaan.

Kannattiko antaa professoreille (mieli)valta? Kansaltahan se pois on. Ja nyt näemme, että ennen muuta lasten, nuorten, työikäisten, vanhojen ja yliopistoväen hyvinvoinnista. Kukaan ei huomannut, että Euroopan Neuvosto suositteli kouluista pois läppäreitä ja kännyköitä, eletäänhän maailman usalaisimmassa maassa. Kansa maksoi yliopistoväen Ameriikan reissut ja mikä surullisinta, niiden seuraukset.

Sarjamme viime jaksossa oli puhe Suomen tiede- ja yliopistomaailman yhäti vaikutusvaltaisimmasta suurmiehestä August Ahlqvistista. Hänestä kirjoittaa hänen laillaan vaikutusvaltainen mies Jukka Kemppinen.

Suomen yliopistolaitokseen sopii kuin nyrkki silmään se, mitä tv-dokumentissa juuri sanottiin suurmies Donald Trumpista: Hän oppi, että kiusaamisella pääsee huipulle. Ja että pitkälle pääsevät ne, joilla on suuri ego.

Suurina pidetyillä pienmiehillä on yhteiset keinot ja piirteet. Niitä ovat toisten hyväksikäyttö, omien tehtävien teetto orjatyönä, samoinajattelevien palkitseminen ja toisinajattelevien rankaisu, taito tehdä ja haalia rahaa eli mammonanpalvonta, julkisuudenkipeys, härski leimaaminen ja ohut moraali eli tapainturmelus. Siis kaikki yksinvaltiuden tunnukset. Se hyvin eli, ken jäljitteli. Ja mielisteli.

Ref-nöf-julkaisut sairastuttivat tiedemaailman viruksella, josta ei parane kuin poistumalla. Pahin synti on omaperäisyys, jonka leimakirves merkitsee esseistisyydeksi. Platon, Maurice Merleau-Ponty, Elias Lönnrot ja Ludwig Wittgenstein eivät sen mukaan ole kirjoittaneet ainoatakaan tieteellistä riviä. Tieteelliseksi teoksen tekee proseminaari- ja gradubroilerismi: alussa pitää olla selvä tehtävänanto, lopussa on vastaus tutkimuskysymyksiin. Tämän mukaan maan tasokkaimman tieteellisen lehden eli Synteesin viime numerossa ei olisi ainoatakaan tieteellistä artikkelia, onhan ajattelu rangaistavaa ja apinointi palkittavaa.

August Ahlqvist johtaa yliopistoja ja yksikköjä. Hän imuroi niihin eli itselleen rahaa. Hän hautoo broilereita, kaltaisiaan asiantuntijoita. Läpinäkyvän toiminnan läpi näkyy läpi.

Kuka muistaa professorit, jotka estivät dosentti J. L. Runebergilta professuurin ja savustivat hänet yliopistosta? Ei kukaan, mutta hänet muistaa jokainen.

Seis, tiedemaailma. Tahdon ulos.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu