Aiheutatko suisideja? Onko itsemurhien ehkäisy- vai aiheutuspäiväsi?

Kaikki tietämäni suisidit ovat joidenkin toisten kuin itsensäsurmaajan aiheuttamia. Montako olet aiheuttanut, entä estänyt?

 

 

Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä on 10.9. Muut päivät – ellei sitten se ja muutkin päivät – ovat aiheutuspäiviä. Suisidi oli pitkään rikos, sen tuottaminen eli aiheuttaminen ei ole.

 

 

 

Ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Aiheen laajuuden takia otan kuitenkin esille vain yhden ryhmän vähän tarkempaan syyniin.

 

 

 

65+ -itsemurhat

 

65+:n itsemurhia kerrotaan olevan vuodessa yli 200. Tässä ikäryhmässä teot ovat hyvin suunniteltuja ja toteutettuja ja onnistuvat useammin kuin nuoremmilla. Kun ne ovat harkittuja, syytkin ovat painavia. Millaisia ne ovat, sen tiennee jokainen, jota asia kiinnostaa. Mutta ketäpä se kiinnostaisi. Tässä muutama näkökohta ryhmään kuuluvan elämästä ja kuolemasta:

 

 

 

65+ on vaatimattomista oloista, joista hänelle kuitenkin jäi kultaisten arvojen aarrearkku. Hän oppi auttamaan, välittämään ja tukemaan kaikkia, ehkä eniten heikkoja ja vanhoja. Tästä ei toki ole hänelle hyötyä, päin vastoin. Hänet on helppo saada pyyteettömiin orjatöihin. Jopa tukemaan ja auttamaan yötä päivää vuosikymmenestä toiseen niitä, jotka ovat hyvinvoivia kyttääjiä ja vallanhimon raaistamia klikkausten ja kommenttien vaatijoita sekä juuri niitä, jotka heikentävät vanhusten oloja. Vanhus itse ei ole ikinä ollut sellainen. Hän ei ole minkään ikäisenä pilkannut buumereita kuten Suomen nuori pääministeri.

 

 

 

65+ tottui pienipalkkaisiin töihin, joita hän teki kutsumuksesta. Luvattua parempaa ja pitkäaikaista pestiä ei tullut, vaan viisaammillaan ja uutterimmillaan hänet viskattiin kortistoon halvennettavaksi ja nöyryytettäväksi. Ehkä hän ”pääsi” välillä puoleksi vuodeksi alipalkattuun pestiin, joka kunnan oli pakko antaa hänelle. Siellä nöyryytykset olivat uskomattomia.

 

 

 

65+ on ollut jo 10 vuotta palkaton, lomaton, vapaahetketön omaishoitaja. Tämän jakson tekee raskaaksi palkallisten hoitajien tylyys, epäluuloisuus, piittaamattomuus ja virheet. Monisairasta potilasta ei voi jättää yksin hetkeksikään. Omaishoitaja joutuu kuulemaan, kun potilas anelee lähiomaisia tulemaan – hän haluaisi nähdä heidät vielä edes kerran. Kukaan potilaan omainen ei käy katsomassa saati viemässä edes kerran kalastamaan tai retkelle, vaikka potilas auttoi ja kuljetti aina vanhoja ja yksinäisiä ilmaiseksi. Joku sentään poikkeaa kiireisesti ja höynäyttää potilaan antamaan milloin mitäkin, vaikkapa kalliit kalastusvälineensä ja rahaa, loputtomasti rahaa. Mutta sillä vanhus ei voi ostaa apua saati välittämistä ja ystäviä.

 

 

 

Pitkän ikänsä aikana vanha on oppinut, mitä on odotettavissa terveyden- ja vanhustenhoidolta. Hän on nähnyt, miten ne kohtelevat vanhuksia. Siksi aika moni jättäytyy tämän ”avun” ulkopuolelle ja surmaa itsensä.

 

 

 

Kuka muistaa ahkerimmin 65+:ta? Sinnikkäästi vuosikymmenestä toiseen haukkumapuheluja soittava henkilö, toiminnan kyttääjä, uhkaavasti käyttäytyvä kiusaaja ja rahaa vaativa huumerikollinen. Tilanne ei ole näin surkea, vaan rahan kinuajia on useita. Vanhus ei ole koskaan ollut sellainen.

 

 

 

En puhu eliittivanhuksista, jotka jo lapsena tottuivat raivaamaan itselle tilan toisten kustannuksella ja joiden halu, kyky ja mahdollisuus siihen vahvistui aikuisena vuosi vuodelta. Heidän tilansa myös mediassa ja somessa on ikäihmisinäkin kohtuuton, ja he käyttävät tottumuksesta valtaansa väärin, myös ikätovereitaan vastaan. Eliitistä ei voi kirjoittaa samaa kuin sen alistamista.

 

 

 

Kuka on sairas?

 

Länsimaissa on aina leimattu kaltoin kohdellut ja sorretut sairaiksi. Se ei tarkoita, että heitä pyrittäisiin auttamaan, vaan sitä, että he ovat vähempiarvoisia, oikeitten ihmisten pirullinen riesa, jota ei pidä kuunnella eikä ottaa tosissaan.

 

 

Vanhojen asemassa on samat piirteet kuin juutalaisilla oli natsivallan aikana. He ovat väärää ”rotua”, joka on leimattu niin rankasti, että kenelläkään ei ole huono omatunto heidän vainoamisestaan. Ihmisoikeudet eivät kuuluneet juutalaisille eivätkä kuulu vanhoille.

 

 

Kuluneena vuosikymmenenä vanhuksista on päivittäin levitetty pilakuvia, juttuja ja artikkeleita tyhminä, ala-arvoisina, ahneina, rumina, laiskoina, itsekkäinä juoppoina, karkailijoina, maan ja jokaisen kunnon ihmisen suurimpana riesana. Päivittäin uutisoidaan, että vanhojen suuri määrä on tärkein syy Suomen ongelmiin 2022 ja tulevina vuosina. Jokaisella roskalehden (miten monta muuta lehteä on?) toimittajalla, päättäjällä ja julkisuudessa esiintyvällä on velvollisuus opettaa heitä tai vähintään muistuttaa, mitä heille on opetettava. Kuluneena vuosikymmenenä joka ainut hallitus on heikentänyt vanhojen asemaa, oikeuksia ja hoitoa.

 

 

 

Länsimainen sivilisaatio rakentuu leimaamiselle, kiusaamiselle, orjuudelle ja vainolle siinä missä muutkin. Saadakseen ”osallisuutta” vanha tekee jatkuvasti orjatyötä. Jokainen tietää sen, mutta sitä ei arvosta eikä siitä välitä kukaan.

 

 

 

Mielenkiintoisin leima on vainottuihin ja alistettuihin ihmisiin ja ryhmiin lyöty sairas-leima. Keskitysleirin portilla lääkäri jakoi tulijat kahteen jonoon, heikot ja sairaat tuskalliseen kaasutukseen ja toiset rankkaan työhön. Kuvio on samantapainen Suomessa 2022. Vanhuspuhe on pirullista ja valheellista. Palkansaajat ovat tärkeitä ja hyviä, orjat tarpeellisia mutta pahoja.

 

 

Nykyisin masennus ja muut psyykkisen sairauden ja häiriön nimitykset ovat käypiä leimoja. Kuka tahansa päättäjä, roskamedian toimittaja, vaikuttaja, terveyden- ja vanhushuollon harjoittelija ja jokamies tietää, että vanhukset ja työttömät ovat masentuneita ja siis sairaita.

 

 

 

Oletko huomannut, miten monta ja millaista uutista, ohjelmaa, artikkelia ja puheenvuoroa on päivittäin vanhoista? Erityisesti sellaista, joissa asiat esitetään heidän kannaltaan ja heitä kuullen?

 

 

 

Vanhukset ovat unohdettu, vaiettu ja vaiennettu ryhmä. Jokainen tietää, että heillä ei ole muuta arvoa kuin mahdollisen perinnön arvo. Hehän ovat sairaita ja dementoituneita. Moni järjestö levittää aneluja, että vanhojen on testamentattava niille. On myös tehtävä kunnollinen kuolinsiivous. Vanhat ovat loputtomien neuvojen ja määräysten kohteita. Ainoakaan ei kysy, olisiko heillä jotakin sanottavaa saati opetettavaa.

 

 

 

 

Totta on kuitenkin, että jokaisessa on terveyttä ja sairautta, eikä vain yksilöissä. Myös valta ja instituutiot aina jollakin tavoin sairaita. Silti jokainen käyttää valtaa ja on myös sen kohde. Vallankäyttäjän helppoja, yleisiä ja yleisesti hyväksyttyjä aseita ovat hyväksikäyttö, syyttäminen, leimaaminen, alistaminen, valhe, suggestio, mitätöinti ja marginalisaatio.

 

 

 

Näyttää, että  Suomi kulttuurina ja yhteiskuntana, päättäjät, media ja jokamies ovat arvoiltaan ja toimiltaan vakavasti sairaita suhteessaan vanhoihin.

 

 

 

Estätkö vai aiheutatko tänään itsemurhia?   

 

 

0
katriinakajannes
Sosialidemokraatit Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu