”Ei voi toimia, ellei suhtaudu potilaisiin respektillä”

Sinulla, minulla, Hentun Liisalla, Juortunan Jussilla ja Kapakka-Lassilla on vastuu  jokaisesta tapaamastamme.

 

 

Äiti, katso poikasi. Poika, katso äitisi

 

Nykyisin kuuluu kertoa julkisesti, mieluiten kirjassa tai laajalevikkisessä mediassa, mitä hirviöitä potilaat, omat vanhemmat, puoliso, työkaverit, naapurit jne. olivat/ovat.

 

Aina ei ole ollut näin.

 

Houkuteltuna erehdyin kerran omaishoitajien ryhmäkeskusteluun verkossa. Vasta sen alettua huomasin, että siellä olisi kuulunut (?) kertoa ventovieraille potilaastaan, rakkaastaan kaikkea intiimiä – ja mitä karmeampaa, sen parempi. Valitella osaansa hirviön omaishoitajana.

 

 

 

Omaishoitaja ja jokamies vrt. lääkäri ja palkallinen hoitaja

 

Lääkärit ja palkalliset hoitajat eivät ole kaikissa suhteissa eri asemassa kuin me muut. Eikö ole itsestään selvää, että emme paljastele kenenkään sairauksia toisille ja jaarittele niistä?

 

Omaishoitaja hoitaa potilasta rakkaudesta, sanoi Harry Harkimo eduskunnassa. Rakkaus ei tee väärin. Miksi palkalliset, virassa toimivat hoitajat toinen toisensa jälkeen sanovat julkisesti, että esimerkiksi muistisairaitten ja vanhusten hoito on hirveää, koska nämä ovat…?

 

Omaishoitajat, vanhukset ja työttömät puolustavat julkisuudessa lääkäreitä ja palkattuja hoitajia. Oletko nähnyt edes yhden kerran olevan myös toisin päin?

 

Kun olin nuorena ensimmäistä kertaa läsnä jonkun – isoäitini – kuolinvuoteen ääressä hänen viimeiset päivänsä, sisäinen ääni neuvoi suhtautumaan ammatillisesti.

 

Virkamiehen on oltava ammattimainen, luotettava ja puolueeton. Voisimmeko kaikki  olla sellaisia?

 

Psykiatri Matti Huttunen sanoo Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa: ”Ei voi toimia, ellei suhtaudu potilaisiin respektillä.”

 

Mikä ja kuka sitten on potilas?

 

Äitini Ruth Mirjam

Äitini osoitti toiminnassaan todeksi sanansa. Hän näet mainitsi joskus, että hän ei saa oltua, jos tietää jonkun vanhuksen jossakin olevan yksin ja tarvitsevan apua, tukea ja keskustelua. Hän auttoi heti jokaista lasta, nuorta, aikuista ja vanhaa. Kun sitten menimme hänen kanssaan vastaanotolle, hän vetosi lääkäriin, että tämä hoitaisi häntä kuin omaa äitiään…

 

Minusta meillä ei ole oikeutta puhua toisista pahaa saati valhetta eikä leimata ketään esimerkiksi sairauden tai hankaluuden leimalla. Sellainen toiminta jatkuessaan sairastuttaa helposti terveenkin kohteen.

 

Ei voi toimia, ellei suhtaudu ihmisiin kunnioittavasti, arvostavasti ja rakastavasti.

 

 

Ihmisenä olo on kutsumustyötä

 

Ei vain yksilö, vaan myös yhteisö ja yhteiskunta on enemmän tai vähemmän terve ja sairas.

 

Jokainen on vastuussa toisista. Kukin on tois(t)en tervehdyttäjä tai sairastuttaja.

katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu