Etteikö terveyskeskus vastaa soittopyyntöön…
Snellmanin päivänä eivät terveyskeskus ja päivystysneuvonta vastanneet työaikana saamiinsa puheluihin. Soittopyyntöihin ne eivät ole ainakaan vielä reagoineet. Ainoa pyydetyn vastauspuhelun muutamassa minuutissa soittanut oli yksityinen lääkäriasema.
Harvoinhan julkisen puolen numeroihin tulee yritettyä, Siperia kun on erinomainen opettaja.
Kenelle vastattiin?
Omaishoitaja ja hänen hoidossaan oleva potilas tavoittelivat useana päivänä yhteyttä terveyskeskukseen potilaan kiireellisessä asiassa. He käyttivät perheen puhelinta ja potilaan kännykkää.
Apuun tuli työikäinen ystävä, joka työskentelee alueella. Hän pirautti omalla kännykällään, ja terveyskeskuksessa vastattiin heti. Sitten hän ohjeitten mukaan vei potilaan – isolla vaivalla kootut – verenpaineseurannan tiedot. Paikalla oli kaksi henkilökuntaan kuuluvaa. Myöhemmin yritettiin kysellä, mitä lukemista voi päätellä. Terveyskeskuksesta kerrottiin, että seurantapapereita ei löydy.
Potilas oli leppoisa ja ystävällinen. Silti hän ei olisi millään käynyt tuossa terveyskeskuksessa. Palkkiottomalla ja vapaahetkettömällä omaishoitajalla oli iso työ houkutella hänen sinne yhä uudelleen.
Viimeinen palvelus
”Viimeinen palvelus” oli se, että kuolintodistusta oli terveyskeskuksesta lähes mahdoton saada. Suuren surunsa keskelläkin omaishoitaja teki parhaansa, kuten oli tehnyt 10 vuotta palkattomassa työssään. Viimeiseen puheluun asiassa vastattiin mm.: Miksi haluat perheenjäsenesi kuolintodistuksen? Mitä kuolintodistukseen tulee? Kuka sen kirjoittaa? Tuleeko siihen allekirjoitus?
Vai ovatko viimeinen palvelus potilaan omakantaan jääneet lukuisat virheet, joita hän oli eri kertoja jo lopen väsyneenäkin yrittänyt saada korjatuiksi?
Ikioma kanta
Milloin on käytössä ikioma kanta – sellainen, johon myös potilas ja omaishoitaja saavat kirjoittaa joka yhteydenotosta terveyskeskukseen ja käynnistä siellä?
Minä siirryin -21 työterveyden piiristä julkiselle puolelle täällä Vantaalla jossa käytössä ”Maisa” jonka avulla olen yhteydessä oman terveyskeskukseen omaan tiimiin jolloin hoitaja lukee viestini ja tällä hetkellä on myös nk. omalääkäri joka saa viestini hoitajan kautta, lisäksi yhteys diabeteshoitajaan ja -tarvikejakeluun, fyssariin ja mitä niitä onkaan.
Kävin 2 x fyssarilla ja läpikäydyt harjoitteet sain sähköpostin linkillä tulostettaviksi kotona.
Nykyisten vaivojen kanssa tämä Maisa-viestitys on toiminut ihan OK.
Ilmoita asiaton viesti
Omaishoidettavallani ja minulla on aina ollut erinomaiset työterveyslääkärit eri työpaikoissamme. Kaikkein paras lääkärini on kuitenkin yksityinen. Hän on hoitanut minua yli puolet elinajastani.
Omaishoidettavan erikoislääkäri poliklinikalla oli hänkin erinomainen. Ehkä myös terveyskeskuksessa olevat lääkärit.
Tässä jutussa on puhe eri hoitajanimekkeillä esimerkiksi tk:ssa toimivista.
En koskaan sanonut heille vastaan, en ketaakaan sanonut mitään ilkeää tai kohdellut heitä epäkunnioittavasti. En niinäkään lukemattomina kertoina, kun he kysyivät, tiedänkö mikä on dosetti. Pelkäsin heitä ja sitä, että kriitisyys voisi vaikuttaa ikävällä tavalla potilaan saamaan hoitoon.
Potilaan kuoltua kaupungin vanhusasioista vastaava asiallinen viranomainen soitteli ja kyseli kaikenlaista. Vasta hänelle kerroin muutaman esimerkin kaikesta tapahtuneesta. Mainitsin siitäkin, että poliklinikalla eräs hoitaja tenttasi omaishoidettavaa selkäni takana ja kysyi muun muassa, saako tämä minulta varmasti päivittäin kolme lämmintä ateriaa. Viranomainen piti kysymystä virheenä eriyisesti, kun se esitettiin sillä tavalla. Moneen kertaan puhelun aikana hän sanoi hoitajista: ”Meitä on moneksi.”
Potilaalla oli selvä käsitys siitä, miksi minua kohdetiin sillä tavalla, ja se piti todennäköisesti paikkansa. Mutta en kirjoita sitä tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitajien isot palkankorotukset eivät ole petranneet hoitoa, vaikka niin luvattiin kuukaudesta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Yleiseen terveydenhuoltoon pääseminen on ikäään kuin tehty mahdollisimman vaikeaksi.
Suomessa nopeasti hoidetaan vain varakkaampia potilaita yksityisellä sektorilla.
Henki on ”jos et ole rikas, kuole pois”
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa nopeasti hoidetaan vain varakkaampia potilaita yksityisellä sektorilla.”
Kysytäänkö siellä, onko potilas rikas?
En ole rikas. Silti minulla on ollut varaa käydä yksityislääkärillä kerran, pari vuodessa
-pienipalkkaisena assistenttina,
-pätkätyöläisenä,
-kirjastoapulaisena,
-pitkäaikaistyöttömänä,
-palkattomana ja palkkiottomana omaishoitajana ja
-(pitkien palkattomien opintojen, pienten palkkatulojen ja pitkän työttömyyden takia) vain pientä eläkettä saavana vanhuksena.
Ehkä asiaa on auttanut, että en tuhlaa mihinkään muuhun kuin yhteen tai kahteen yksityislääkärillä käyntiin vuodessa – jos ne käynnit sitten ovat tuhlaamista.
Jokaisella pitäisi olla oikeus valita lääkärinsä ja päästä valitsemalleen lääkärille samalla maksulla kuin pääsee kunnallisen terveyskeskuksen vastaanotolle.
Ilmoita asiaton viesti