Giljotiinin terä Jyväskylän omaishoitajien ja vanhusten niskassa

Orja-vanki-omaishoitajien työ on kunnalle edullista. Vanhuksen tehostettu palveluasuminen maksaa vuodessa 42 000, omaishoito tulee yleensä kunnalle ilmaiseksi. Yhä useampi näistä vanki-orjista on sairas vanhus ja lisäksi vailla mitään tukea ja jopa vapaahetkiä. Minkä arvojen varassa kaupunki aikoo leikata tältä ryhmältä vuodessa 200 000?

Vuosia alalla toimineena en ole saanut kaupungin toimijoilta pientäkään tukea, edes ilmaista. Kyttäys ei auta kuntalaista, entä byrokraattia? Eräs merkittävässä asemassa oleva hoitaja kyseli omaiseltani selkäni takana, valmistanko hänelle varmasti 3 lämmintä ateriaa päivässä!

Vuonna 2014 maassa oli omaishoitajia, omaisen pääasiallisia auttajia, 350 000. Naisia heistä oli 70 %. Hoivasta 80 % oli omaisten vastuulla. Tänään omaishoitajia on paljon enemmän. Vain pieni murto-osa heistä saa edes pienen palkkion.

Vanhoilta sirklataan rajusti, varmaankin Hippos-hankkeelle, kilpaurheilulle, parkkiluolastolle ja grynderien hyväksi. Tehostetusta palveluasumisesta ja pitkäaikaishoidosta on määrä säästää 775 000 euroa.

Todelliset toimintaperiaatteet ja arvot on kirjoitettava kaupungin sivuille. Teen sen mielelläni, ilmaiseksi tietenkin.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu