Kandit asiantuntijoitten johtajina – kuka Korundin pomoksi?

Maan, kuntien ja julkisten laitosten – siis koko kansan – johtaja on aina kandi. Noustessaan asemaansa ja toimiessaan siinä hän polkee jalkoihinsa asiantuntevammat ja korkeammin koulutetut. Hän kelpuuttaa heidät kunnan, kirkon, museon, taidemuseon ja muiden vastaavien piirissä toimivana pomona korkeintaan palkkiottomiksi vapaaehtoistoimijoiksi, joita hän käskyttää ja kyttää orjinaan ja joiden työpanoksesta hän saa osan palkastaan.

Junantuomat bisnes- ja virkamiehet ovat alentaneet Pohjois-Suomen siirtomaaksi muulle maalle. He ovat alueen korkeimmin palkattuja vaan eivät korkeimmin koulutettuja.

Kannattaisiko yliopistot lopettaa muilta osin, kunhan virkamiehistön kandikoulutus taataan?  Silloin köyhillä maakunnilla olisi paremmin rahaa kandibyrokraattien palkkaan. Jäljelle voi jättää myös lääkärikoulutuksen, sillä lääkärit ovat hoitaneet alansa asiat kuntoon omaksi ja meidän kaikkien parhaaksi. Alemman tutkinnon suorittanut medisiinari ei yllä korkeisiin tehtäviin.

Yliopistot tuottavat tohtoreita kortistoon, koska professorit saavat heistä pisteitä ja mukavasti muutenkin hyvän palkan ja eläkkeen jatketta. Mikä on professorien vastuu siitä, että kandit hääräävät pomoina alalla kuin alalla? Tai esim. siitä, että meillä on kouluissa kirjallisuuden tunteja Euroopan vähiten. Ja että meillä annetaan joka lapselle käteen ei kirjaa vaan kännykkä ja läppäri, vaikka Euroopan neuvosto kieltää ne kouluista vaarallisina.

Yliopistokaupungit ovat kandikaupunkeja. Rovaniemellä toimivaan, kulttuuritalo Korundissa sijaitsevaan Taidemuseoon haetaan näkemyksellistä johtajaa, jolla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu