Kirjallisuuden alasajo – humanismia vai demonismia?
Kirjallisuuden puolesta on taisteltu sodassa ja rauhassa. Nyt taistellaan lähinnä kirjallisuudenopetusta ja -tutkimusta vastaan.
Alan kaupallistajat tekevät tosin parhaansa.
Yllättävä linnake on lääketieteen ala arkkiatri Risto Pelkosen johdolla. Duodecim ja Lääketieteen filosofian seura ovat suomalaisen humanismin huippua, samoin Taideyliopisto. – Risto Pelkonen ja hänen lisäkseen moni muu nimekäs kirjallisuuden puolustaja on kirjoittanut toimittamiini kirjoihin.
Mistä humanismissa on kyse? Rakkaudesta, korosti Tarmo Kunnas tutkijaseminaarissaan. Skeptisyydestä, vastasi Teivas Oksala kysymykseeni yllättävästi. Tänään tarvitaan niitä kumpaakin.
Kouluissa on meillä kirjallisuuden tunteja Euroopan minimi. Yliopistoissa kirjallisuuden ja klassisen musiikin resursseja on imuroitu ja imuroidaan ihan muualle.
Mitä tekee Suomen Siion?
Mitä tekee kirjallisuusinstituutio eli Suomen Siion? Se ei puolusta sille uskottua aarretta vaan antaa ryöstöretken jatkua. August Ahlqvistin hengessä ovat jotkut korkeimpien virkojen haltijat haitanneet alaistensa työtä. Sellaiset viranhaltijat esiintyvät mielellään alaistensa kongresseissa ja kirjoissa ja sitten listivät heidät.
Lehdissä on kulttuuri ja kirjallisuus painettu yhä pienempään tilaan samalla, kun kirjastojen olemassaolon joutuvat turvaamaan vapaaehtoistoimijat valtavalla työllä. Yleisötilaisuuksia, laajoja nimilistoja ja yhteydenottoja päättäjiin kokoavat kerta toisensa jälkeen nimenomaan vapaaehtoiset, ts. orjat.
Monen vaikuttajan toiminta kirjallisuuskysymyksessä on mahdollisimman kaukana rakkaudesta, ellei tarkoiteta itserakkautta. Kaunat ja kaveruudet ovat tärkeitä. Joillakin kannanotoissa ja toiminnassa paljastuu henkilökohtainen ja esim. politiikasta kumpuava viha. On tavallista, että kirjailijoita (J. L. Runeberg, V. A. Koskenniemi, Lassi Nummi), heidän tutkijoitaan ja muita ihmisiä vihataan ja sorretaan heidän poliittisen tai muun kantansa takia. Viha on vaikutusvaltainen ja tappava. Lassi Nummella on romaani Viha. – Lieneekö silti Runebergin ja maan onni, että Runeberg syrjäytettiin professorin viranhaussa.
Pukki, ahkera ja tuloksellinen kaalimaan vartija
Suomen kirjallisuussiion estää tehokkaasti uuden ja tärkeän esiinpääsyn. Modernismilla oli vainoojansa ja haittaajansa, kuten tohtori Jyrki Vesikansa havainnollistaa tänä vuonna ilmestyvässä Lassi Nummi -aiheisessa yhteisjulkaisussa. Lassi Nummen nimikkoseura kuuluu kirjallisuuden puolustajiin.
Postmodernismi on vielä kovemmassa tulituksessa kuin modernismi aikanaan. Vaikutusvaltainen kirjallisuussiionilainen ryhmä katsoo, että Suomessa ei ole eikä ole ollut kirjallisuuden postmodernismia eikä kognitiivista kirjallisuudentutkimusta.
Kohti kirjallisuuden ylösajoa
Kiehtovimpia tutkimuskohteitani ovat modernisti Lassi Nummen ja kognitiotutkimuksen lisäksi postmodernistit Harry Forsblom, Eero Tarasti, Henri Broms ja postmodernistinen Antti Liikkasen blogi. Harry Forsblom ja Eero Tarasti muuten ovat kansainvälisestikin merkittäviä postmodernismin tutkijoita.
Eero Tarasti on professoreista ja kirjailijoista tehnyt eniten humanismin ja kirjallisuuden hyväksi. Se ei kuitenkaan riitä, koska vastavoimat ovat liikkeellä sotaisesti.
Suosittelen Forsblomin tuotantoa, väitöskirjan lisäksi vaikkapa esikoisromaania Aurinkolinna ja runokokoelmaa Toivakan kirkon kattomaalaus. Niissä valottuu myös kirjallisuussiion. Eero Tarastilta suosittelen hänen kahta romaaniaan ja loistavaa semiotiikkaansa. Ja muistelmia.
Lapset, nuoret ja muut ovat ansainneet päästä kirjallisuuden pariin. Sieltä löytyy tukea ymmärrykselle, empatialle ja yleensäkin ihmisyydelle.
Missä selvitys kirjallisuudenopetuksen ja -tutkimuksen nykytilasta ja siihen johtaneista henkilöistä ja muista syistä?
Ilmoita asiaton viesti
Mille aloille ja kenen toimesta keskuspölynimuri vei kirjallisuuden resurssit eri yliopistoissa? Siivoojat esille – onhan jokainen varmaan ylpeä aikaansaannoksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tapahtuu yliopistoissa, joissa kotimaisen kirjallisuuden aseman on annettu näivettyä? Ovatko viranhaltijat ryhtyneet kaikin voimin kirjallisuuden ylösajoon?
Humanistiopiskelijoiden tutkintomäärät vähenivät Jyväskylässä rajusti
https://www.ksml.fi/paikalliset/4731327
Ilmoita asiaton viesti
”Kouluissa on meillä kirjallisuuden tunteja Euroopan minimi.”
– Onko tuo mutua vai faktaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä on selvityksiä. Juha Rikaman tutkimukset ovat tarkimpia, ja ne osoittavat eron tuntimäärissä. Ranska, Saksa ja Itävalta ovat vahvoilla. Moni on kirjoittanut Virosta kirjallisuuden ja klassikkojen opetuksen maana.
Koulu- ja yliopistouudistus ovat tehneet hallaa alalle. Rikama on harvoja koulujen tilanteen muutoksesta tarkasti kirjoittaneita. Yksi ja toinen on kuitenkin puolustanut kirjallisuutta, esim. Hanna Meretoja. Ja lääkäreistä yhä useampi.
Tuntimääriä ei pidä painottaa liiaksi, sillä sisällöt ovat yhtä tärkeitä. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetukselta ovat monet asiat vieneet kouluaikaa, esim. digitaalisuuden opetus.
Kun Euroopan neuvosto nimesi matkapuhelimet, langattomat verkot ja laajakaistat sekä niihin liitetyt tietokoneet potentiaaliseksi vaaraksi oppilaille ja opettajille, Suomessa alettiin rakentaa kirjatonta koulua ja hommata kännykkä ja läppäri joka oppilaalle.
Jonkin novellin ja parin runon tai iskelmätekstin lukeminen koulussa ei ole sama kuin olisi romaanien lukeminen ja analyysi keskusteluineen ja ryhmätöineen. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua.
Kirjallisuuteen erikoistuvat luokanopettajaopiskelijat puolestaan valittavat nykyisen yliopisto-opetuksen niukkuutta. He kertovat, että keskeisimmätkin klassikot jäävät heille pelkiksi nimiksi. Innostunut ja asiantunteva opettaja olisi oppilaille tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomelle ja sen musiikille ja kirjallisuudelle kajahtaa Finlandia Sibelius-Akatemian voimin
https://yle.fi/uutiset/3-8511828?fbclid=IwAR2c3_i6u3Oml2D0rds6VNH_stOAbLuwRrfhbHVSo0RGg7PFFzEI6vU88ME
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni tulee mieleen tästä aiheesta tämä juttu:
https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/kun-aino-saarisen-vaitostutkimus-haastoi-koulutusmantrat-professorit-alahtivat-on-moraalitonta-hammentaa-poliitikkoja/
Tietoteknistyminen käy johonkin hyvin, muttei kaikkeen, eikä etenkään miten sattu.
Ilmoita asiaton viesti