Kuka maalittaa vanhoja?

Tutkimukset, kirjat, artikkelit, dokumentit ja jutut syyttävät vanhoja – mm. huonosta digiosaamisesta. Tässä yksi kymmenistä päivittäisistä esimerkeistä -, kiitos, Jyväskylän yliopisto.

*

Lukemattomat vanhukset läheisineen kyllä yrittävät puhelimitse ja digitse ottaa yhteyttä esim. terveyskeskuksiin. Moni vanhus tai heidän läheisensä on kolme kertaa koulutetumpi kuin vanhushuollon palkollinen…* Kyllä se osaamattomuus ja piittaamattomuus on muualla kuin heissä, kun sieltä ei vastata soittopyyntöihin, korjata tapaa tehdä yhä uusia virheitä omakantaan jne. – ja liian usein jätetään tärkeimmätkin asiat hoitamatta.

 

Aikoja ei saa. Kun keskussairaalan erikoislääkäri pitää tutkimusta välttämättömänä, vanhukselle järjestyy vihdoin tk:sta aika – parin viikon päähän klo 8 aamulla ns. karja-aika, jolloin odotushuoneen joka istuimen täyttää yskintä, niistely ja kuumeisuus. Viimeksi vanhus sai sieltä influenssan ja joutui sairaalaan… Syynä ei silloinkaan ollut hänen taitovajeensa.

 

Rumba jatkuu, jatkuu, jatkuu…

 

Kun potilas sitten vuosikymmenien tk-vaikeuksien jälkeen kuolee kotona, poliisi hoitaa mallikkaasti oman osuutensa mutta tk tekee potilaalle ja omaisille viimeisen ”palveluksen”. Poliisi on soittanut omaisille joka päivä ja muistuttanut, että lääkärin kuuluu soittaa heille todistuksista, luvista ja tilanteesta. Poliisi kertoo soittaneensa ja kirjoittaneensa tästä tk:eenkin.

 

Odoteltuaan omaiset ottavat taas kerran yhteyttä tk:een, joka on taas kerran jättänyt tehtävänsä hoitamatta.

 

Tk:ssa ei tiedetä, mikä on hautauslupa ja ihmetellään, haluavatko omaiset tosiaankin vielä kuolintodistuksen (”vielä” merkitsee ilmeisesti, että tietäväthän nämä potilaan kuolleen?) – saati että asiat olisi tehty yksikölle kuuluvalla tavalla. Hautausluvan kuulemma voisi saada aikaisintaan vuoden loppuun mennessä. Silloin hautajaisjärjestelyt ovat turhat, sillä kirkkoherranvirasto tarvitsee luvan ennen joulua…

 

Voisiko vanhojen syyttelyn, leimaamisen ja maalittamisen lopettaa, kiitos ? ? ?


* Vanhat korkeasti koulutetut eli tohtorit, dosentit ja tieteentekijät  ovat voimavara, jonka Suomi heittää roskiin. Suomi ei halua ymmärtää, mitä perusteellinen tieteellinen koulutus antaa: laajojen tietojen lisäksi taidon hahmottaa asiaa kuin asiaa kokonaisvaltaisesti ja tutkimuksellisesti, hankkia uutta tutkimustietoa ja tulkita sitä, tieteellisen humanistisen asenteen ja avaran näkemyksen. Tätä kaikkea ei välttämättä ole nopean broilerihautomomaisen koulutuksen hankkineilla kandeilla, nykypäättäjillä.

+3
katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu