Kuka on Suomessa suurin lehdistön- ja sananvapauden ja demokratian rajoittaja? Lue Elias Krohnin kirja.

Ei ole yllätys, että sama taho on nostanut Suomessa suuria kirjasotia.

 

Aina ei ole puolustettu lehdistöä.

 

Sananvapauden ja lehdistön historia nivoutuu muuhun historiaan tavalla, joka on hyvä tuntea. Mielenkiintoista kylläkin toinen maailmasota ei nostanut Suomessa valtavaa ryssävihaa ja oikeistoaaltoa. Kävi päin vastoin. Vasemmistopuolueet saivat vaaleissa suuren voiton.

 

 

Sanan- ja lehdistönvapauden ja oman kirjallisuuden ja kielen puolesta on Suomessa taisteltu sodassa ja rauhassa. On hyvä tietää, että aika moni suomalainen on vastustanut niitä.

 

 

Vasemmistolehdistö ja sen toimittajat ovat olleet pitkään uhanalaisia.

 

 

Elias Krohnin kuunvaihteessa ilmestyvä kirja kertoo tästä. Teoksen julkaisee Yleinen Lehtimiesliitto.

 

 

Vasemmistolaiset toimittajat kokivat vahvasti Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäisten vuosikymmenten kuohut: Työväenliike jakautui kahtia sisällissodan jälkeen. 1920-luvun valkoinen Suomi rajoitti sananvapautta muun muassa painokanteilla ja lehtiä lakkauttamalla. Moni toimittaja joutui vangituksi. Lapuan liike kyyditsi monia vasemmistotoimittajia, ja kommunistilakien myötä radikaalin vasemmiston lehtien ilmestyminen loppui tyystin. 1930-luvun puolivälissä nousivat kansanrintama-ajattelu ja vasemmistoälymystö uusine lehtineen. Jatkosodan aikana moni radikaali vasemmistolainen istui turvasäilössä – jossa tehtiin vankilalehtiä. Sotien jälkeen alkoivat uudet ajat, SKDL:stä tuli hetkessä suuri puolue ja vasemmistolehdistö nousi kuin feeniks-lintu tuhkasta. Kirjan asiantuntija-artikkeleissa kerrotaan vasemmistolaisten toimittajien ja lehdistön vaiheista noin vuosina 1919-1956. Keskeisessä osassa ovat myös Neuvostoliittoon siirtyneet toimittajat ja heidän usein synkät kohtalonsa Stalinin ajan vainoissa. Kirjoittajat: Elias Krohn; Maija Aalto; Aleksi Ahtola; Ainur Elmgren; Paavo Eini; Jesse Hirvelä; Kalevi Kalemaa; Anna Laakkonen; Pirkko Leino-Kaukiainen; Timo Poropudas; Aimo Ruusunen; Jyrki Räikkä; Kari Sallamaa; Jussi Sivenius; Jaana Torninoja-Latola.

katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu