Kulttuurihyvinvoinnin näkökulma hallitusohjelmaan?

Haluatko tietää, mitä on kulttuurihyvinvointi? Tarjolla on aiheesta uunituore luento. Yliopistotutkija Kai Lehikoinen välittää alan merkitykset, annin ja uudet tutkimustulokset. Hän esittelee havainnollisesti myös taiteen talous- ja terveyshyödyt.

 

 

Lehikoinen esittää, että taidealan osuus valtion budjetista on 0,8 %. Sen sijaan sen osuus bruttokansantuotteesta, työllisyydestä ja kulutuksesta on 3-5 %.

 

 

 

 

Kyseessä on Terveys-teemaisen Jyväskylän Kevään 2023 päätösluento. Tapahtumaa järjestää vuosittain Lassi Nummen nimikkoseura. https://www.youtube.com/watch?v=SBQXFlzefhM

 

 

Kulttuurihyvinvointi on esillä myös ArtWell -hankkeen päättöseminaarissa Musiikkitalolla tiistaina 18.4. Tilaisuus, joka keskittyy kulttuurihyvinvointitoiminnan taloudelliseen arviointiin, on seurattavissa myös striimattuna. Lisätietoa tästä linkistä:

https://www.uniarts.fi/tapahtumat/kulttuurihyvinvointitoiminnan-taloudellinen-arviointi-seminaari/

 

 

 

Kulttuurihyvinvoinnista on keskusteltu laajasti äskettäin päättyneessä OKM:n ja STM:n Taiku3-yhteistyöryhmässä, jossa Kai Lehikoinen oli mukana. Sen loppuraportti on nyt julkaistu ja löytyy valtioneuvoston julkaisusarjasta: Kulttuurihyvinvoinnin yhteistyöryhmä Taiku3 : Yhteenveto toimikaudesta 9.4.2020–15.2.2023 – Valto (valtioneuvosto.fi)

 

 

 

Lisäksi on vastikään julkaistu OKM:n asettaman selvitystyöryhmän raportti Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää. Selvityshenkilöinä toimivat Jouni Backman, Liisa Hyssälä ja Antti Kivelä. Työryhmän sihteeristöön kuuluivat Johanna Vuolasto ja Laura Norppa sekä Sari Virta OKM:n nuorisopolitiikan- ja liikunnan vastuualueelta.  Selvityksessä esitetään toimenpiteitä, joilla kulttuuri ja liikunta saadaan entistä vaikuttavammin osaksi hyvinvointipolitiikkaa. Raportti on luettavissa täältä:

Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää – Valto (valtioneuvosto.fi)

 

 

 

Olisi hyvä saada kulttuurihyvinvoinnin näkökulmaa mukaan uuteen hallitusohjelmaan. Lisäksi kulttuurihyvinvoinnin on määrä toteutua kunnissa uuden kuntien kulttuuritoimintalain hengessä.

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190166

 

 

 

Tätä kaikkien suomalaisten yhteistä asiaa ovat edistäneet monet toimijat yhdessä. Tärkeimpiin niistä kuuluu Jyväskylän Kevään yhteistyökumppani Taideyliopisto.

 

Jaana Erkkilä-Hill: Linnut
Jaana Erkkilä-Hill: Linnut

Jaana Erkkilä-Hill on Taideyliopiston vararehtori

Kiitos hänelle monivuotisesta yhteistyöstä Lassi Nummen nimikkoseuran ja sen toteuttamien Jyväskylän Kevään ja Jyväskylän Syksyn kanssa. Hän on kirjoittanut useisiin yhdistyksen kokoamiin kirjoihin.

 


Tästä kirjasta on puhe kommentissa:

katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu