Mitä Jussi Niinenmaa kirjoittaa ihmiskunnan venäläisestä ruletista?
Missä mennään, ja miten?
Pienillä, marginaalisilla parannuksilla sitten yritetään vakuuttaa oma kannattajakunta innokkaaksi toimijajoukoksi seuraavissa vaaleissa. Tilanne on kuitenkin kokonaisuudessaan hiukan kuin potilaalla, joka sai vahingossa psyykelääkettä vatsavaivaansa. Housuihin tulee edelleen, mutta enää ei harmita.
Jussi Niinenmaa kirjoittaa pian ilmestyvässä kirjassaan ihmiskunnan venäläisestä ruletista, joka kannattaisi lopettaa.
Kirja on tervetullut sille, joka kummeksuu menoa ja miettii sille vaihtoehtoa. Miten menee demokratiassa, jota byrokratia ja talouselämä hallitsee? Pääosassa ovat puoskarit. Puoskari merkitsee oman asemansa ja rahatilanteensa parantajaa: silmänkääntäjää, juorujen levittelijää, itseoppinutta, omatekoisia lääkkeitä tai taikoja käyttävää parantelijaa. Tarvitaan näkijöitä ja muutoksen tekijöitä.
Kuka Jussi Niinenmaa?
Niinenmaan aiemmat kirjat ovat Neljäs kuolemansynti – vai maailman pelastus, Valhe vallan päällä ja Mustan sapen maa. Hän on kirja-alalla monitoiminen ja on mm. ollut vuosia F.E Sillanpään seuran puheenjohtaja ja on nyt Hannu Salaman seuran puheenjohtaja.
Kirjailijana Niinenmaa on pysäyttävä, omaotteinen ja terävästi asioitten ytimeen menevä. Hänen tulokulmiaan on esimerkiksi linja kirjallisuustulkinnoista yhteiskunnan tilanteen analyysin. Artikkelissa ”Millaisen palkan kukin saa?” (Nummen nimikkoseurassa toteutettu kokoelma Hyvyys, Athanor 2021) on esillä kolme romaania ja sitten katsaus lähihoitajien, koulunkäyntiavustajien, sairaanhoitajien, lääkärien ja eräiden muiden palkkaukseen.
Hymyile miss Universum (Kulttuurivihkot 2023)
Kirjalla on sama nimi kuin Jarkko Laineen runolla, johon sävelletyn laulun levytti ensimmäisenä Rauli Somerjoki. Kirja ja runo kertovat, miten ihmisten huomio kiinnitetään vain vähän heidän elämäänsä vaikuttaviin asioihin, kuten misseihin, samalla kun maailma hukkuu paskaan. Mutta mitä ihmiskunta haluaa?
Niinenmaa havahduttaa etsimään vaihtoehtoja. Sitä ennen hän osoittaa, että tehdyt korjaavat toimet eivät ole pelastaneet meriä, kasveja ja ilmastoa, hyvää työelämää, ihmistä ja maailmanrauhaa. Demokratia ja keskustelu ovat näennäisiä.
Kaiken takana on kapitalistinen järjestelmä. Sen naamioitumisen kansanvallaksi oivaltaa vain tarkka. Kuka panee merkille, että kansalta puuttuu lähes täydellisesti taloudellinen valta. Niinenmaa muistuttaa, että pahimpia ongelmia ei voi korjata ilman radikaaleja talouteen vaikuttavia päätöksiä.
Tilanne on kokonaisuudessaan huolestuttava. Pandemiat ja esimerkiksi turkistarhauksen esille tuomat ongelmat ovat oireita koko maapalloa ja ihmiskuntaa uhkaavasta sairaudesta tai jopa lopusta. Emme tarvitse kilpailua, omaan itseen käpertymistä emmekä ahneutta. Täällä tarvitaan sympatiaa, ja solidaarisuutta, tervettä ajattelua ja yhteisvastuuta.
Niinenmaa osoittaa selväsanaisesti tien uuteen. Hän hyödyntää kirjassa laajaa tietomäärää ja monipuolista aineistoa.
Julkistus 17.8. klo 18
Kirjan julkistusta voi seurata Pispalan kirjastossa torstaina 17. elokuuta klo 18. Se on nähtävissä saman tien ja myös myöhemmin netitse. Jussi Niinenmaata haastattelee päätoimittaja, kustantaja Elias Krohn.
Tuolta linkin takaa ei ainakaan ”saman tien/myös myöhemmin” mitään tallennetta julkkareista löytynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos huomiosta. Anteeksi että välitin saamani tiedon, joka ei pitänytkään paikkaansa. Jos silmiin osuu tallenne, linkitän sen tänne. Yleensä tällaiset tilaisuudet on nähnyt niiden tapahtuessa ja myöhemmin videona.
Ilmoita asiaton viesti
Kulttuurivihkot täyttää 50 vuotta, ja syksyllä ilmestyy laaja juhlanumero. Luvassa on myös juhlia ja yleisötilaisuuksia. Lehden ja kustantamon sivulla kerrotaan, että juhlanumeroon voi lähettää onnitteluilmoituksen.
Ilmoita asiaton viesti
Video julkkareista – haastattelusta ja keskustelusta.
Kiitos, Jussi Niinenmaa ja Elias Krohn.
Kiitos, Kulttuurivihkot ja Pispalan kirjasto.
https://www.youtube.com/watch?v=m-Ht2nV3Uqw
Ilmoita asiaton viesti