Miten gogolilais-kafkalainen media propagoi ja mustaa vaalien ja oikeusjuttujen lähestyessä?

Media edustaa ja kuvaa rakentamaansa rinnakkaistodellisuutta, joka on gogolilais-kafkalainen ja samalla usalais-ankkalinnalainen.

 

Media on koulun ja yliopiston ohella tärkeimpiä niistä vaikuttajista, jotka ovat usalaisin ja ankkalinnalaisin keinoin ja päämäärin tekemässä ja tehneet Suomesta usalaisen ja ankkalinnalaisen. Juuri käydyt vaalit ovat siitä esimerkki.

 

Seuraavassa toinen esimerkki, demarivaikuttajien Jari Blomin ja Ahti Ruoppilan oikeudenkäynti. Media on mälvännyt heidän asiaansa jutusta toiseen. Nyt syyttömäksi osoitettuihin kohdistuvat toimittajien väitteet ja ovat levinneet uutinen uutiselta ja artikkeli artikkelilta lehdestä ja mediasta toiseen kuin helposti tarttuva tauti. Missä laboratorioissa virus syntyi?

 

 

 

Hutkivaa journalismia

 

 

Oikeudenkäynnin lopputulos oli alun alkaen päivänselvä, jo silloin kun keskisen Suomen maakuntalehti ensimmäistä kertaa kirjoitti näistä kysymyksistä eikä sanaa oikeudenkäynti ja syytös vielä käytetty. Jokainen lienee silloinkin ymmärtänyt Ruoppilan ja Blomin syyttömyyden. Aivan kuten Minna Canthin syyttömyyden, kun Jyväskylässä annettiin hänelle lehdestä fudut. Propagandan härskiys tajuttiin ehkä silloinkin, kun Elsa Heporauta hääri 1918 itärintamalla rintamakirjeenvaihtajana ja lehti julkaisi hänen militaristisia juttujaan niin unissasaarnaajasta kuin roomalaisryhdein marssivista valkoisista.

 

 

Jari Blomin ja Ahti Ruoppilan oikeudenkäynti on nyt päättynyt. Vapauttava tuomio ja syyttäjän päätös olla valittamatta siitä kuitattiin vähällä. Lisäksi asia jäi nyt maksumuurin taakse toisin kuin laajat, toistuvat ja dramaattiset syyttämisjutut.

 

 

Toiveita Keskisuomalaiselle

 

Keskisuomalainen julkaissee aluksi 6 sivua ja sitten monta muuta artikkelia – eli saman verran kuin tämä tapaus on saanut palstaa – seuraavista aiheista:

 

1) Miksi se päätti perusteellisesti mustata syytettyjen maineen? Tuliko se ajatelleeksi tämän seurauksia syytetyille, heidän perheelleen (esim. iäkkäille vanhemmille), läheisilleen, verkostoilleen ja valtavalle äänestäjäkunnalleen?

 

2) Miksi lehti ei jo kauan sitten sanallakaan kertonut erikoissyyttäjän aiemmasta tähän joka suhteessa rinnastuneesta toiminnasta ja sen lopputuloksista? Nehän ovat laajassa tiedossa.

 

3) Ahti Ruoppilan harrastustoiminnan aikaansaannokset. Ei nimittäin ole hänen virkatehtäviään mm. jatkaa isänsä aloittamaa ainutlaatuista ja tuloksellista työtä vanhusten hyväksi. Miten lehti on antanut tästä kaikesta hänelle huomiota ja tunnustusta?

 

4) Onko lehti tasapuolinen eri puolueitten suhteen, ja jos ei ole, miksi ei? Päätoimittaja kertoi hiljattain, että huonoon julkisuuteen joutuneitten on se kestettävä eikä siitä pääse eroon. Onko tämä lehden kanta ja onko lehden toimintatapa sen mukainen? Milloin lehti palaa Henna Virkkusen projekteihin, kuten pyrkimykseen kaataa Jyväskylän sivukirjastot?  Ehkä piankin, onhan hän palannut Jyväskylän valtuustoon.

 

5) Mille moraalille perustuu se tykitys, jota media kohdistaa Sanna Mariniin, Krista Kiuruun ja kumppaneihin?

 

6) Milloin ja miten roskamedian päätoimittajat ja toimittajat kertovat yksityiskohtaisesti, miten ja miksi he valitsivat menettelynsä, päämääränsä ja keinonsa? Milloin he pyytävät anteeksi kohteiltaan ja hyvittävät kaiken aiheuttamansa? Milloin he julkaisevat esim. konserni Keskisuomalaisen toivottavasti rahoittamat tutkimukset näistä asioista? Yksi selvitettävä asia on tietysti se, miksi toimittaja toimittajalta tekee nykyisin aina samoin – onko syynä mahdollinen vaara työpaikan menetyksestä, jos poikkeaa kaavasta?

 

Eri-ikäisten toimittajien asenne ja menettely kiinnostaa erityisesti. Monen työ osoittaa, millaista on nykyinen ns. viestintäkoulutus. Ennen sen loistoaikoja kukoisti kirjallisuudentutkimus ja opetus. Nykyisin meillä on Euroopan vähiten kirjallisuuden koulutunteja. Hyvä kirjallisuudenopetus antaa valmiudet paitsi kirjojen, myös median lukemiseen ja tulkintaan. Viestintäala ei näy sitä antavan.

 

7) Millä tavoin lehti aikoo ottaa huomioon tämän EU-periaatteen: European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment?

 

0
katriinakajannes
Sosialidemokraatit Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu