Miten käy kiusaajan, entä kiusatun?
Mikä ryhmä tai vaikkapa poliittinen puolue tavoittelisi täyttä solidaarisuutta ja pyrkisi kiusavapaaksi? Siinäpä tavoite. Kateus, kunnian- ja vallanhimo ja määräaikaiset pestit ovat symbioosissa kiusaamisen kanssa, joten tavoite olisi iso haaste.
Musta-valkopesu ei ole hyväksi ihmiselle, yhteisölle eikä yhteiskunnalle. Leimaaminen on kaiken pahan alku ja itsekin jo rääkkäämistä. Se on rakentavan otteen ja yhteistyön vastakohta.
Vuosikymmenet työ- ja muissa yhteisöissä saatuja kolhuja parantaneen lääkärin kirjoitus vuosia sitten Helsingin Sanomissa jäi mieleen. Hän kertoi, että ainoassakaan hänen tietämässään tapauksessa, jossa kiusaamisen uhri oli etsinyt työpaikallaan apua edeten pitkin ohjattua reittiä (esimies, tämän esimies jne.), tämä ei ollut sitä saanut. Koko työyhteisö lienee sairas. Tyypillisesti siinä on aina hampaissa joku. Kun syntipukki on karkotettu erämaahan, seuraava on jo valmiiksi katsottuna.
Esimies on aina osallinen rääkkäämisessä. Vähintään mahdollistajana, ja siis yhtenä piinaajana. Pudotus- ja muut pelit ja roolit niissä ovat moninaisia. Eräs isolla työpaikalla esitelmöinyt asiantuntija kertoi, millainen työkaveri valikoituu usein uhriksi. Hänen mukaansa se, joka keskittyy tehtäviin ja niiden kunnolliseen hoitoon osallistumatta kenenkään mollaamiseen ja mustaamiseen.
Asiantuntijoiden kannanotot pysäyttävät.
Psykiatri Antti Liikkanen, jonka blogi on nykyinen tutkimuskohteeni, osallistui toimittamaani yhteisjulkaisuun Missä mennään – puheenvuoroja artikkelilla ”Mobbaus ja kaksoissitovuus”.
Hän toteaa aluksi, miten yleistä mobbaus on. ”Tarhassa, koulussa, opinnoissa, työssä, yhdistyksissä, kulmakunnan kuppiloissa, vanhainkodeissa, bitti-avaruudessa… Ihan joka paikassa, jossa useampi kuin yksi on koolla.”
Pohdittuaan subjektin ja objektin roolia kyseisessä tilanteessa ja prosessissa Liikkanen toteaa, että kyse on aina huonosta johtamisesta.
Yhteisössä huono toimintatapa palvelee aina jotakuta tai jotakin ryhmää, siksihän se leviää niin hanakasti.
Kyse on hengenvaarallisesta ilmiöstä.
Liikkanen päättää artikkelinsa näin:
”Totean ymmärtäväni hyvin sitä tutkimustulosta, joka suosittelee kiusatun ’pelastamista’ myrskystä, ei myrskyn tekijöiden eradikaatiota eli repäisemistä ulos tilanteesta.
Miksi?
Siksi, että kiusattu on todella hengenvaarassa, kun taas kiusaajat saavat ennen pitkää joka tapauksessa sanktionsa – kokemuksen mukaan.”
Merkillistä kyllä juuri näin näkyy olevan, lieneekö se jokin elämän lainmukaisuuksista. Jos kiusaajalle ei yhdessä foorumissa anneta mitä hänelle kuuluu, niin tapahtuu toisessa foorumissa. Yksi uhri päättää ehkä vaieta asiasta, mutta seuraava nostaakin oman asiansa esille, ja siihen päättyy kiusaajan toiminta ainakin niissä yhteisöissä.
Täällä tarvitaan empatiaa. Ynnä oikeudentuntoa ja yhdenvertaisuutta. Ja yhtä ja toista niitten lisäksi.
Minusta kyse ihmiskuvioissa, on paljolti tietyn toiminnan pitämistä, etujoukkoa suosivana. Ajastaan tarvitaan puhdistus, kun tilanne menee liian vaikeaksi.
Ilmiö näkyy mm sodan jaksottamisena. Jossain vaiheessa, on selkeä tarve sotia, eikä siinä enää vaikuta mikään. Kyseessä onkin poikkeustila.
Jatkuva rähinä on sitä, jossa turvautuu asioita tasaisemmin. Vaikka tämä ei näytä seesteiseltä, vaihtoehtona on isomman tragedian kasvattaminen, ja toimintavalmiuksien epäsuora hakeminen.
Samaa on todennäköisesti taloudellisen tason ongelmat, jotka ajoittain näkyvät enemmän, ja tuntuvat. Toisaalta tämä puoli myös yhdistyy, tavan sodan vaiheisiin. Sama koskee kurjistumista, yleisemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen näkökulma. Yhteiskunnassa yksi ja toinen asia on kiusaamista ja jopa rääkkäämistä.
Esimerkiksi työttömien ja vanhusten kohtelussa on kaikki tieteellisesti todetut vainon tunnukset.
Ilmoita asiaton viesti
Ajastaan näitä selvenee.
Esim se syyllistäminen, jota tavan ihminen kokee, … on tarkoin haettu maailmasta, ja sen tapahtumista.
Et voi eriarvoisuuden kielteisiä puolia huomaavana, puolustaa tasapainoisempia oloja, koska vertaudut esim tällä hetkellä, vaikka Venäjään.
Syyllistämistä tekee jokainen. Systeemisesti tärkeintä on nähdä perusasetelma, ts taho, joka voi määritellä todellisuutta koskevat tulkinnat.
Ihmiset ovat hyvin syyllistyviä, keskimäärin, ja tätä käytetään vaientamiseen, jo alustavasti.
Jossain vaiheessa tietysti toimittava, kun painetta liikaa. Silloin rikkojuus, ja sen osoittaminen, on hyvin selvää, ja selkeästi jaettavissa olevaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan ihmisihanne muuttunut? Nyt se näyttää olevan itsekehuinen, egoltaan heiveröinen huomion, vallan, aseman ja rahan tavoittelija, joka määrätietoisesti luo julkikuvansa ja kätkeytyy sen taa. Toiset ovat hänelle hyväksikäytön kohteita ja tai tieltä raivattavia esteitä. Joskus hän menee niin pitkälle, että tuhoaa alaisensa ellei peräti alansa, jota on rakennettu ja puolustettu sodassa ja rauhassa ennen hänen ja hänen hovinsa ilmaantumista.
Tämä on kärjistys, mutta pääpiirteissään tältä näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Realiteetit. Minkäs näille voi.
Paljolti tuosta onkin kyse, eikä tässä pahinta ole suorat puukotukset, vaan tavan rakentelu, johon päädytään, joka ainoassa toimintahaarassa.
Tehokasta tuhoa, tosin muuta ole odottaa odottaa.
Missä tilanteessa kuvioon tulee seuraamusten kanavointi, ja miten menee… ainoa jännittävä kohta.
Kiva olla mukana. Olet ollut niin hyödyllinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kiva olla mukana. Olet ollut niin hyödyllinen.” Harva saa tällaista osakseen.
Kiitos monien vuosikymmenien työstä voi olla muutama sana sähköpostiviestissä, jonka tärkein asia on määräys tyhjentää työhuone nopeasti.
Vanhempien ja isovanhempien sukupolvesta monella on muistona iso kultakoru, jonka työnantaja antoi, kun pestissä tuli täyteen viisi vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarina on kaikkien osallisten kohdalla pitkä, eliniän mittainen.
Työyhteisön sairaus etenee. Todennäköisesti se on vaatinut ihmisuhrejakin, kuten esimerkiksi itsemurhia.
Entä toinen osapuoli. Kun syntipukki on ajettu erämaahan, työttömyyskortistoon, kuinka sitten käy?
Luuletko, että piinaajat parantavat tapojaan? Päin vastoin.
Omanarvontunto vaatii entistä työyhteisöä laajentamaan ja monipuolistamaan entisen työkaverin syyttelyä ja mustaamista. Ne jotka jokunen vuosi sitten kirjoittivat hänestä loistavia vertaispalautteita, kertovat hänestä nyt mitään osaamattomana hirmuna, yhteisön mätäpaiseena. Hänen aikaansaannoksensa otetaan omiin nimiin, ei hänen omiinsa.
Vaikuttaako se hänen mahdollisuuksiinsa saada työtä, apurahoja yms.? Kymmenen pisteen vihje: kyllä se vaikuttaa. Niitä lisäävästikö? Siihen en anna vihjeitä.
Työpaikkakiusatun tuomio on elinkautinen. Ei se pääty edes kuolemassa. Sen jälkeenkin hänen muistamisensa on toistenlaista kuin muiden työyhteisössä olleiden.
Voisiko sanoa: sen pituinen se? Ei voi, vaan tarina jatkuu nonstopina.
Ilmoita asiaton viesti