Monenko työtunnin tuloilla omaishoitajavanhus maksaa yhden lääkärissäkäynnin?

Hän, jonka orjatyö tuottaa kunnan kassaan sievoisen summan. Myös lääkärin ja palkallisen hoitajan palkkaan.

Kymmenen vuoden raadanta ei riitä. Palkattomalle, palkkiottomalle ja vapaahetkettömälle omaishoitajalle on työstä vain kuluja.

Miten yhteiskunta korvaa avun ja hoivan niiden aikaansaajille? Asian kertoo Jussi Niinenmaan kirjoitus Millaisen palkan kukin saa? Se on kirjassa Hyvyys (toim. Katriina Kajannes), joka tuli juuri painosta. Millainen palkka on hoitajalla ja omaishoitajalla, entä lääkärillä? Kirjasta ja sen teemoista on webinaari kulttuuritapahtumassa Jyväskylän Syksy.

Montako tuntia vanhuksista on viikon aikana uutisia, dokumentteja ja muita ohjelmia, ja montako juttua lehdissä? Erityisesti sellaisia, joissa heitä ei esitetä typerinä, voimattomina toimenpiteiden kohteina, potilaina ja kulujen aiheuttajina. Tiedätkö, miten suuri osa suomalaisista on 65+?

Mitä vanhusten turvallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi tehdään? Kysyn tätä sinulta, kunnilta ja valtiolta. Päättäjät ovat yksissä päättäneet asuttaa sairaat vanhukset kodeissa, toisten sairaitten vanhusten hoteissa. He ylpeilevät vaikkapa YLEn videohaastatteluissa, mikä säästö tästä koituu. Samalla he suunnittelevat huumeitten vapauttamista.

Vanhukset pelkäävät. Heihin kohdistuva väkivalta ja rikollisuus ovat lisääntyneet.

+1
katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu