Oletko aiheuttanut tai estänyt itsemurhan?
Suomessa kuolee vuodessa itsemurhiin enemmän ihmisiä kuin missään muussa Pohjoismaassa ja EU:n tasollakin Suomi on tilastojen yläpäässä.
Ihmisellä on vastuu jokaisen kohdatun eli jokaisen lähimmäisen hyvinvoinnista. Miten sitä toteutetaan?
Pidetään yhtä!
Älä jä(t)ä yksin! on otsikoitu aiheesta 8.9. Kuopiossa ja muualla järjestetyt tapahtumat.
Arvot, otteet ja kohtelu ovat koventuneet. Kiusaaminen on entistä rajumpaa, eräänlaisena fasistisena nettipiinanakin. Leimaaminen, sivuun sysääminen, paha puhe ja valhe eivät ole hyvä keino pönkittää omaa itsetuntoa ja uraa. Se, mitä tapahtuu oppilaitoksissa ja työpaikoilla, koskettaa jokaista suomalaista.
Kukin voi toimillaan ja asenteillaan estää itsemurhia tai olla osaltaan lisäämässä niitä.
Tässä aiheesta tietoja MIELI ry:n kriisikeskuksen johtaja Sanna Vesikansalta.
”Oletko aiheuttanut tai estänyt itsemurhan?”
– En tiedä kumpaakaan tapahtuneen, mutta siitähän ei voi olla varma.
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta voi olla varma, jos on onnistunut valtavalla ponnistuksella estämään oppilaiden ja opiskelijoiden itsemurhia, joista on saanut heiltä useita suullisia ja kirjallisia uhkauksia ja joista joskus on yrityksiäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko yliopistoissa tapahtuvia itsemurhia tutkittu? Olisi hyvä tietää, mitä kaikkea professorien mielisairaudet aiheuttavat. Jos niitä on laitoksella useilla, ovatko ne oire jostakin. Sellaisilla laitoksilla on joka tapauksessa helposti opiskelijoiden itsetuhoisuutta ja alaisen itsemurha.Ihmisten kannattaisi saada tutkimus- ja tilastotietoa kaikesta tästä. Myös siitä, mitkä alat tulevat kyseeseen näissä asioissa.
Tilanne ei vaikeuta vain työntekijöiden ja opiskelijoiden asemaa. Myös oppiaineen ja alan asema voi heiketä useiksi vuosiksi, olipa ala miten tärkeä hyvänsä. Ei ole mahdotonta, että yliopistossa kyseisten professorien kaudella tehdyt ratkaisut vaikuttavat yhteiskuntaan ja esimerkiksi kouluihin useiksi vuosiksi ellei vielä pitempään. Samalla vaikutus joidenkin opportunistien urakehitykseen ja hankkeisiin voi olla myönteinen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen estänyt yhden itsemurhan kun eräs tuttava oli vaikeassa elämäntilanteessa. Soitti minulle myöhään illalla ja selvisi puhelun aikana että hänellä oli haulikko ladattuna vierellään ja aikoi ampua itsensä … tunnin puhuin ja sain henkilön luopumaan teostaan…ei siinä meinannut itselle enää yöunet tulla, henki säästyi, se oli pääasia.
Ilmoita asiaton viesti
Pari viikkoa sitten tämä blogi hakkeroitiin. Onkohan sellaista taas suunnitteilla? Ainakin on samanlaisia hankaluuksia omalle tililille kirjautumisessa kuin silloin oli.
Ilmoita asiaton viesti
Toisen ihmisen kiusaaminen, ihan syrjään jättäminen, haukkuminen, yms. voi johtaa itsemurhaan. Jos olet tuollaiseen syyllistynyt, niin totea: ehkä!
Ikävä esimerkki:
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009818411.html
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea tietää. Itse ainakin pyrkinyt käyttäytymään niin ettei ihminen ole itsemurhahakuinen.
Monet kerrat soittanut apua kun ihminen on siinä tilassa että ainoastaan itsemurha olisi ratkaisuna.
Ilmoita asiaton viesti
En syyllistäisi ketään toisen ihmisen itsemurhasta! Ihminen on kuitenkin vastuussa itse omasta elämästään ja itsemurhastaan.
Tämä siksi että itsemurha on jälkeenjäänneille useinkin yhtä helvettiä syyllisyyden tunteiden kanssa jotka kuitenkin ovat yleensä aiheettomia. Eli aiheetonta syyllisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Todella harvoin asia lienee niin, että joku oikeasti aiheuttaa toisen itsemurhan. Päätös on oma, kuten toteat.
Enkä nyt usko, että kiusaaminen on mikään yleinen syy itsemurhiin, vaikka sellaistakin on tapahtunut. Ne lukuisat itsemurhat, jotka minäkin tiedän, eivät taatusti ole lähteneet kiusaamisesta. Yhden olen estänyt ja yrittäjä kiitti myöhemmin, tosin sen jälkeen en tiedä, kuinka on selvinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
”En syyllistäisi ketään toisen ihmisen itsemurhasta!”
Itse olen asiasta hieman toista mieltä, ihminen voidaan ajaa itsemurhaan. Otetaanpa esimerkki vaikka 90-luvun lamasta. Kun presidentti Koivisto ohjeisti tuomioistuimia käymään pankkioikeudenkäynnit siten, että pankki voittaa aina. Niin monilta meni elämäntyö yrityksen kaatumisen takia ja lisäksi mahdollisuus rakentaa elämäänsä uudelleen, koska velkataakkaa jäi niin paljon, ettei niitä olisi koskaan saanut maksettua ja aloitettua elämäänsä uudestaan.
Tämä johtikin lukuisiin itsemurhiin ja ainakin omasta mielestäni syy oli täysin valtionhallinnon.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, että jossakin yksikössä on useita itsemurhia. Erityisesti yksikössä, jossa on äärimmäisen kova ja raaka kilpailuhenki, lyhyet työsuhteet, huono ilmapiiri, raakaa pyrkyryyttä, alkoholisteja, mielenvikaisia, selvästi epäterveet ja epäoikeudenmukaiset arvot ja menettelyt, valehtelua, leimaamista, kohteeksi valitun ja esim. hänen tietokoneensa seurailua, alaisten ja kollegojen hyväksikäyttöä, jopa jollekulle kuuluvien työtehtävien kielto ja sen sijaan hänen rasittamisensa ylenmääräisillä tehtävillä jotka hyödyttävät ei häntä vaan jotakuta toista. Tavallinen on sellaisessa tapauksessa kulisseihin jäävä vaikuttaja, jolla on kuuma linja auki yksikön yläpuolella oleviin esimiehiin.
Tällaisessa yhteisössä valitaan aina yksi kerrallaan kohteeksi, jota panetellaan, josta puhutaan soopaa, joka eristetään joukosta jne. Kun hänet saadaan karkotetuksi kuten syntipukki epämaahan, valitaan seuraava kohde. Tarkkasilmäinen tietää jo etukäteen, kuka on seuraavaksi vuorossa.
Nämä nyt ovat faktoja jotka ovat nähtävissä, kuultavissa ja luettavissa monesta julkaisusta. Myös yhdessä toimittamassani kirjassa on asiantuntija-artikkeli mobbaamisesta. Jokainen tietää koulujen, perheitten ja työpaikkojen ihmisuhreja.
Tapauskertomuksia on usein lehdissä. Perheistä, kaveripiireistä, koulusta, työpaikalta.
Joitakin sellaisia juttuja olen nähnyt ja tiedän, joissa syy ja aiheuttaja on selvillä. Missään niistä hän tai he eivät ole ole olleet millänsäkään vaan ovat jopa naureskelleet tapahtumalle. Eräästä tapauksesta muistan naurun yhteydessä sanotut sanatkin: ”NN:n vaimo meni kiikkuun.”
Monta mielenkiintoista kysymystä viriää tästä aihepiiristä.
Yksi niistä on kysymys terveydestä ja sairaudesta. Toinen on kysymys siitä, miksi juuri Suomessa on niin paljon ns. itsetuhoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittamassani kirjassa on tosiaan asiantuntija-artikkeli mobbaamisesta, kuten kerroin. Artikkelia katsomatta tuli mieleen yksi kohta siitä. Kirjoittaja suosittelee, että rankan kiusaamisen kohde siirretään toiseen yhteisöön, koska kohde on aina hengenvaarassa.
Aihetta tutkineen asiantuntijan kanta ei koskaan ole mielipide. Se on fakta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sitä on joutunut estelemäänkin. Paskinta on yllärit ”puun takaa”, murheet pidetään ”omana häpeänä” ja sitten kiikkuun.
Hatun nosto heille jotka muistavat ja saavat aikaiseksi pitää yhteyttä ja ovat valmiita juttelemaan vaikeistakin asioista.
Ilmoita asiaton viesti