Omaishoitajan palkka. Samasta mutta erityisen hyvin tehdystä työstä erityisen hyvä palkka?

Vanhus saa omaishoitajan potilaana yleensä hyvää, asiantuntevaa ja paneutuvaa kohtelua. Häntä ei seurata etäältä atk-laittein kuin karjaeläimiä eikä häntä jätetä yksin.

 

 

Kerroin viime blogijutuissa esimerkin siitä, että potilas ei välttämättä tarvitse kotona sellaisia vahvoja rauhoittavia ja unilääkkeitä, saati psykoosilääkkeitä, joita hänelle rutiinimaisesti annettaisiin sairaalassa tai ”hoiva”kodissa. Samoin esimerkkejä palkallisten toimijoitten antamista virheellisistä hoito-ohjeista ym.

 

 

 

Hyvä omaishoitaja

 

Hyvä omaishoitaja tekee kaikkensa. Voi olla, että hän myös ottaa tiedemiehen tarkasti selvää jokaisesta  potilaan sairauksiin, ongelmiin, vointiin, hoitoihin ja lääkitykseen liittyvästä yksityiskohdasta.

 

 

Omaishoitajat ovat empaattisia ja välittäviä. He tukevat vaikka etäältäkin kaikkia apua tarvitsevia. Kuka sen sijaan välittää heistä?

 

 

Palkalliset hoitajat kohtelevat hyvää omaishoitajaa joskus (toivottavasti eivät usein) epäluuloisesti ja kyttäävästi ja pitävät häntä älyllisesti ja eettisyydeltään kääpiönä, joka ei ymmärrä, osaa eikä halua toimia missään asiassa yhtä hyvin kuin he.

 

 

 

Millainen palkka kuuluu omaishoitajalle?

 

Paljonko jokamies, palkallinen hoitaja ja lääkäri arvioivat omaishoitajalle kuuluvan palkkaa? Esimerkiksi päivittäisestä työstä vuosikymmenenä 24/7, mukaan lukien korvaukset pitämättömistä ja olemattomista lomista ja tiedemiesmäisestä perehtymisestä kaikkeen työnsä mallikkaan toteutuksen edellyttämään? Palkassa olisi kai otettava huomioon, että työpäivät ovat koko vuorokausien mittaiset.

 

 

 

 

 

Aineistoa vastaamisen avuksi

 

Omaishoitajan palkkaa miettiessä voi muistaa tällaisia tapauksia: Kuollut vanhus löytyy asunnosta pitkän ajan kuluttua… Sairaalassa ja ”hoiva””kodissa” moni vanhus taantuu nopeasti…

 

Tärkeää aineistoa on Jussi Niinenmaan artikkelissa ”Millaisen palkan kukin saa?” Se ilmestyi toimittamassani kirjassa Hyvyys (Athanor 2021):

 

”Kun tarkastelemme oikean elämän palkitsemisperusteita, niistä on vaikea löytää hyvyyden tai pahuuden edustajia. Kun alussa tuli määritellyksi toisten auttaminen hyvyydeksi tai hyvän tekemiseksi, voidaan jonkinmoista hyvyyden palkitsemisvertailua tehdä.

 

Tilastokeskuksen palkkavertailusta löytyi mm. seuraavia esimerkkejä. Tilastossa oli mainittu yhteensä 500 ammattinimikettä. Kaikkien yksityisellä sektorilla toimivien mediaanipalkka oli 3350 euroa.

 

Lähihoitajat

2538
Lähihoitajat, muut terveydenhuollon työntekijät ja kodinhoitajat 2506
Lastenhoitajat ja koulunkäyntiavustajat 2084
Lastenhoitotyöntekijät 2120
Lastentarhanopettajat 2457
Koulunkäyntiavustajat 1955
Päiväkotiapulaiset 1920
Perhepäivähoitajat 2200
Sairaanhoitajat 2910
Yleislääkärit 7968

 

Vertailusta näkee mm. sen, että vain lääkärit yltävät selkeästi yli taulukon mediaanipalkan. Tähän on tarkoituksella poimittu ammatteja, joissa työn luonteeseen kuuluu toisten auttaminen tai avustaminen. Toki listasta puuttuu useita nimikkeitä, mutta suunta on varsin selkeä. Ihmisten avustaminen ei ole suuren palkan toivossa tehtävää.”

 

katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu