Omaishoitajat – rahasampo. Mutta koronalisä heille on valtava

Sivistyksen mitta on vanhojen kohtelu. Omaishoitajat 65+ 24/7 saavat korona- ja joululisänä summan, joka on sama kuin palkka, avustukset, palkkiot, etuudet, lomat, lomarahat, vapaapäivät ja vapaahetket 10 vuodelta.

Summa on 0 €. Maassa, joka mittaa kaiken rahassa, omaishoitaja on 0.

Pieni osa omaishoitajista saa jokusen lomapäivän. Koronakaudella niitä ei ole voinut pitää, koska potilaalle ei ole korvaavia paikkoja. Omaishoitajien paine ja hätä on eri syistä tänään valtava. Sitä seuranneena ja kuunnelleena kysyn, välittääkö kukaan heistä. Kenellä on sosiaalista ja muuta omaatuntoa?

 

Seurakunnat ja kunnat

Seurakunnat ovat sulkeneet kirkkoja niiltä alueilla, joilla on eniten köyhiä, vanhuksia ja ahdistettuja. Kirkko on monesti ollut ainoa paikka, jossa vanhojen kerhot ovat kokoontuneet ja on tavattu toisia. Omaishoitajat ovat tässä menettäneet paljon.

Kunnat ovat sulkemassa, vähentämässä ja lopettamassa vuoden alusta joidenkin saamia omaishoidon tukia, vanhusten kokoontumistiloja, heidän vapaaehtoistoimintansa avustuksia ja vanhusten päiväkeskuksia. Keskukset takasivat omaishoitajille ainoat vapaahetket vuosiin, kun potilas silloin tällöin meni sinne tunniksi toisten vanhusten seuraan. – Kuvaavaa kylläkin, jokunen omaishoitaja on järjestänyt keskuksiin vuodesta toiseen yleisötilaisuuksia varmistaakseen siten niiden säilymisen.

Asumis- ja elinkustannuksia nostetaan0, entä eläkkeitä?

 

Vanhukset orjina

Vanhukset orjailevat saadakseen ns. osallisuutta. Yhteistyö sujuu siten, että kaikkein korkeapalkkaisin määrää tärkeimmät asiat, joitakin asioita määrää korkeapalkkainen, joitakin pikku juttuja tekee matalapalkkaisin ja varsinainen toteutus jää orjille.

Lapsiperheet, eläkeläiset yms. ryhmät eivät ole homogeenisia. Jokaisessa ryhmässä on suurta eriarvoisuutta. Toiset elävät kuin ruhtinaat, toiset ovat ihmiskaupattujen asemassa.

 

Kiitos kaikille puolueille

Omaishoitajien ”koronalisästä”, ”palkasta” ja tilanteesta kuuluu kiitos koko Suomelle. Kaikki puolueet ovat yhdessä päättäneet, että vanhukset pyritään asuttamaan kodeissaan hamaan loppuun asti, toisten sairaiden vanhusten ilmaiseksi hoitamina.

Omaishoitajat ovat tottuneet koneiston alistetuiksi osasiksi, jotka tekevät hyvinvointia kaikille toisille. Pienipalkkaiset ja määräaikaiset leipätyöt, Euroopan eniten kiusaamista sisältävä työelämä, monenlainen ikärasismi, työttömyys ennen eläkeikää, pieni eläke ja omaishoitajana ja eläkeläisenä saatu alistava, nöyryyttävä ja epäinhimillinen kohtelu on tehnyt tehtävänsä. Omaishoitaja on polvillaan ja kyyryssä uusien raipaniskujen varalta.

 

Hyväntahtoisten hyötykäyttö

Jokaiselle omaishoitajalle löytyy lisäksi niitä, jotka yrittävät eri tavoin hyötyä heistä. On parasta, jos omaishoitaja tekee vihdoinkin selväksi, että kyseisiltä tahoilta tulevien häiritsevien, haitallisten ja terveydelle käyvien yhteydenottojen, syytösten ja vaatimusten häntä ja potilasta kohtaan on loputtava.

Riemullista joulua omaishoitajille potilaineen!

Ei missään voi niin riemuita kuin Suomessa vain voipi.  Maailman parhaassa ja onnellisimmassa valtakunnassa.

 

PS Omaishoitajia potilaineen on muitakin kuin vanhuksia. Tällä kertaa aiheena ovat nimenomaan vanhat omaishoitajat.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu