Omaishoitsut, 6 tuntia ja omistusasunto

Orjia, 24/7-omaishoitsuja, onko heitä maailman onnellisimmassa maassa maailman eniten? Palkattomia, lomattomia, vapaahetkettömiä, palkkiottomia, tuettomia, vaan ei avuttomia. Heitä joille kukaan ei huikkaa mitä kuuluu, joiden kauppakassia kukaan ei kanna eikä kukaan jeesaa. Heitä jotka ovat lapsesta asti pyyteettömästi auttaneet jokaista, ehkä eniten itseä iäkkäämpiä.

 

Miten käy omaishoitsulle 6 tunnin työpäivä? Ei niin mitenkään.

 

Omaishoitsun tilanteessa on yksi hyvä puoli. Hänen kodissaan on 1 hoitaja 1 potilasta kohti. Tai laskutavasta riippuen 1 hoitsu 2 potilasta kohti. Omaishoitsukin nääs on yleensä vanha ja sairas. Ei tosin oikeasti kenenkään potilas, eikä kukaan häntä huolla.

 

Kuka osaisi vastata seuraavaan? Jos omaishoitaja tai hänen potilaansa ei enää pärjää kotona vaan ”pääsee” laitokseen, mistä sen kk-maksut? Onko heidän omistusasuntonsa myytävä kalliin hoitopaikan takia, vaikka toinen heistä vielä asuisi kotona?

 

Omaishoitajista ja potilaista välittävillä, aikaansaavilla sote-yhdistyksillä on nyt niskassa raippa. Niiden tuesta lähtee humpsista keikkaa  yli 30 %.

 

Kuten Dante ja Harry Forsblom kirjoittavat, on ryhmä, jonka harteilla kaikki muut seisovat painaen sitä yhä alemma kohti hornan eli helvetin tuutin syvimpiä luolastoja. Maailman onnellisimmassa maassa tämä ryhmä ovat vanhat tuettomat sairaat omaishoitajat.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu