Onko hoitajan työ korvaamatonta?

Kuten olen kertonut puheenvuorossa, potilaani joutui kerran sairaalaan, koska hänellä oli influenssa. Sairaus, ympäristö ja lääkitys hämärsivät nopeasti hänen ymmärryksensä.

 

 

 

Hoitajat valaisivat minulle hänen sekavuuttaan, jonka toki näin itsekin. He ihmettelivät, miten enää pärjäisin hänen kanssaan kotona. Potilas ja minä toivoimme, että hän pääsee pian kotiin. Matkalla ostettiin vahva lääke, jolla häntä oli ns. hoidettu osastolla. Tablettipurkkia ei kuitenkaan koskaan avattu.

 

 

 

Moni vanhus menettää ymmärryksensä pian sairaalassa tai hoivalaitoksessa. Media on toistuvasti kertonut, että vanhuksia makuutetaan sairaalassa hoivapaikkojen puuttuessa ja lisäksi vanhusten levottomuutta ”hoidetaan” näissä laitoksissa aiheetta psykoosilääkkeillä. Miksi näin?

 

 

 

 

Hyvä omaishoitaja saa paremman hoitotuloksen vähemmillä lääkkeillä

 

 

 

Hänen hoidossaan vanhusta ei tarkkailla etäältä tietoteknisin laittein kuin karjaeläimiä.

 

 

Kenen alainen, alamainen, määräys- ja kyttäysvallassa omaishoitaja on? Siitä en ole koskaan huomannut juttua mediassa, vaikka asia on tärkeä. Koulu- ja työpaikkakiusaaminen voivat kalveta sen rinnalla, miten palkalliset hoitajat kohtelevat omaishoitajaa.

 

 

 

Onko omaishoitajan työ korvaamatonta? Jo vain, tyystin korvaamatonta eli kokonaan palkatonta

 

 

 

Kenen toisen työ on korvaamatonta, kokonaan palkatonta? Dosentin, jolta palkalliset hoitajat kysyvät kymmeniä kertoja kymmenen vuoden omaishoitajuuden kuluessa, tietääkö hän mikä on dosetti ja osaako hän käyttää sitä.

 

 

 

Miksi omaishoitajilla, vapaaehtoistyötä tekevillä kulttuuritoimijoilla ja dosenteilla ei ole ketään puolustajaa eikä varsinkaan professiota? Edes silloin, jos omaishoitaja ja kulttuuritoimija sattuvat olemaan dosentteja, he eivät ole edes kissan ja koiran arvoisia. – Mutta jos haukkuma-, juoru- ja häväistyspalkkaa tulee, sitä tulee paljon.

Lassi Nummi tutkijansa 5-kymppisillä.

 

 

 

Ketä vanhusten tilanne kiinnostaa eniten?

 

 

 

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topoa, professori Teppo Krögeriä ja järjestöasiantuntija Ahti Ruoppilaa. Ja tietysti minua, järjestinhän vapaaehtoisena kulttuurityönä senkin keskustelun, jossa he esiintyivät. Otsikko oli Vanhojen kohtelu, sivistyksen mitta. Voit katsoa ja kuulla tilaisuuden tästä. 

 

 

katriinakajannes
Sosialidemokraatit Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu