Onko tiede Ahlqvistin vai Kiven innoittamaa Suomen kirjallisuutta?

Juhlikaamme August Ahlqvistia, tuota aikaansaavaa ja tuloksekasta kirjallisuus- ja yliopistoinsituution suurmiestä, joka lentää yksiköstä yksikköön. Hänen jäljiltään on assistenttien, opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden itsemurhia, professorien mieli- ja neurologisia sairauksia ja Suomen kirjallisuuden ja sen opetuksen ja tutkimuksen alasajoa. Hän väittää, että Suomessa ei ole koskaan ollut mitään postmodernismia, sen tutkimusta eikä kognitiivista kirjallisuudentutkimusta.

 

Tieteellisyys-kysymys on villakoiran ydin. Koirat haukkuvat ja näykkivät toisiaan. Semiootikolle eli 1900-luvun suurimmalle suomalaiselle Eero Tarastille tieteellisyys ei ole ongelma, kuten ei Platonillekaan.

 

ET osoittaa romaanissaan, minkälainen huuto-ooppera ja keskiaikainen taistelu on keskustelu tieteellisyydestä. Moni tutkimus on joutunut uhriksi sellaisessa väittelyssä, jonka mukaan tiedettä on niuhottava proseminaariesitelmä vaan ei tasokas parhaan eurooppalaisen perinteen mukainen artikkeli.

 

Viisain tuntemani ihminen näki yliopistoissa ilkeilyä, rankan luokan kiusantekoa ja sairasta kilpailua kaikin vinksahtaneen älyn suomin keinoin. Siis piruja, jollaisen Luther näki omassa huoneessaan. Olisiko järjestettävä semiotiikan hengen mukaista eksorkismia kaikkialla akateemisessa maailmassa?

Ehkä silloin ei enää olisi sellaisia laitoksia, joissa assistentteja kerrotaan kuolevan oman käden kautta erämaahan ajettuina kävelevinä syntisäkkeinä ja yhtä tai  paria lukuunottamatta kaikki professorit 50 vuoden aikana jäävät ennenaikaiselle eläkkeelle tai kuolevat äkillisesti erilaisten mieli- ja neurologisten sairauksien ja alkoholismin takia.  Opiskelijoita ja jatko-opiskelijoita poistuu tavallistakin enemmän oman käden kautta, ja yhteisön terveydentila on heikko.

Sellainen laitos pitäisi muutettaman suljetuksi ja sellaiset toimintatavat heivattaman yli laidan. Samoin ahkera, tuloksekas vaan ei vastuullinen päämies August Ahlqvist.

Hyvä tieteellisyyden ydin ei ole apinointi eikä jonninjoutavien amerikkalaisten termien kalistelu, eikä pörhistely eikä aiheesta aiemmin kirjoittaneen teilaaminen. Yksi kelpo tutkimuksen ydin on dialogisuus ET:n tarkoittamassa merkityksessä. Ei siinä merkityksessä, että professori delegoi pikku alaiselleen toisen alaisen tietokoneen seuraamisen.

Kauan eläköön Aleksis Kivi, Lassi Nummi, Sakari Katajamäki, dosentit sekä kaikki toiset, jotka pitävät yllä kirjallisuutta, sen tutkimusta ja vaatimusta kirjallisuuden koulutuntien määrän nostamisesta eurooppalaiselle tasolle.

katriinakajannes

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä Lempinimet Kaiju, Kaijukka Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu