Pestataan SDP korjaamaan peruskoulu, opetusministeriksi Ilkka Kantola
Virkkalan työväenyhdistyksen kunniajäsen Arvid Järnefelt, pasifisti, hengen mies, ylimys ja aatelinen, ei laittanut lapsiaan kouluun eikä kirkkoon. Mutta silloin ei ollut peruskoulua.
Ketkä rakensivat peruskoulun?
Pestataan SDP korjaamaan peruskoulu, jonka se aikoinaan pilkkahuutojen säestyksellä pystytti ja jolla toiset sitten ylpeilivät.
Ketkä rikkoivat peruskoulun?
Kokoomus- ja keskustatoimijat, jotka ajoivat kirjan, kirjallisuuden ja tekstintulkinnan ulos oppilaitoksista, yliopistostakin.
Suomen amerikkalaistajat, jotka ostattivat joka lapselle läppärin ja kännykän silloin, kun Euroopan Neuvosto kielsi ne kouluista. Ja jotka ottivat käyttöön eriarvoistavat ja oppimista heikentävät menetelmät.
Ketkä korjaavat peruskoulun ja yliopiston?
Demarit toimittivat kirjan, jossa tutkijat ja pedagogit osoittavat, mihin liioiteltu digitalisaatio johtaa. Kirja tehtiin selvällä suomen kielellä toisin kuin samoista asioista oleva Aino Saarisen väitöskirja.
Demari Jenny Lilja oli perustamassa kotimaisen kirjallisuuden yliopistolinjaa, jota hän puolusti kuin silmäteräänsä. Kun Suomen kirjallisuuden opetuksen ja tutkimuksen vahvistamiseksi ojennettiin Humanistisen tiedekunnan johdolle laaja kansalaisadressi, kaikki pyydetyt olivat kirjoittaneet siihen nimensä. Vaikka juuri kukaan ei uskonut, että Suomen kirjallisuuden opetusta ja tutkimusta ja suomen kielen käyttöä vähennettäisiin. Allekirjoittajiin kuuluivat monien professorien, kirjailijoiden, opettajien, tutkijoiden, toimittajien ja jokamiesten lisäksi myös Paavo Haavikko, Ritva Haavikko, Pirkko Nummi, Lassi Nummi, Maija Lehtonen, Mauri Favén, Heljä Favén ja Urpu Ilasmaa.
Pestataan rakennus- ja korjaustyöhön demarit, ja opetusministeriksi humanisti Ilkka Kantola, joka on väitellyt eettisyydestä.
Kuka tai mikä Kantola?
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo pitkään ihmetellyt miksi opetustoimen kaikki haarat ovat yltiövasemmiston hallinnassa.
Nyttemmin on ilmennyt jatkuva opetustulosten heikkeneminen mm. Pisa tutkimuksessa ja luetun tekstin ymmärtämisessä.
Populaa joka ei ajattele ja ei lue on helppo hallita, ja siihen nykyinen peruskoulusysteemi on ajamassa.
Onneksi tuli sota , joka avaa vihdoinkin ajattelevan ihmisen silmät kaikelta viherpuna hölmöilyltä.
Ilmoita asiaton viesti
”opetustoimen kaikki haarat ovat yltiövasemmiston hallinnassa”
Mitähän tämä tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ensin pitäisi käydä kuitenkin vaalit, ennen kuin Kantolasta tehdään opetusministeri? Vai onko Marinin yhden puolueen hallitus-idea riehaannuttanut tämänkin demarin …
Ilmoita asiaton viesti
Demarit eivät saa kuin sutta ja sekundaa aikaiseksi. Demarit olivat kokkareiden hallituksessa kun inkluusio toteutettiin kouluissa. Tällä hallituskaudella olisi Demarit voineet näyttää taitonsa, miten Pisa tulokset olisi saatu nousuun. Saatiin turha oppivelvollisuuden ikärajan nostaminen tehtyä. Nekin rahat olisi voitu panostaa erityisluokkien perustamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oppivelvollisuusikärajan nosto oli nimenomaan vasemmiston kuningasidea ja aivan totaalisen pölhö sellainen.
Jonne/Jonna, joka on täysin motivoitumaton oppimaan mitään, päästetään armovitosilla ysiltä ja sitten pakotetaan opiskelemaan täysi-ikäiseksi saakka. Kuinka moni (paitsi poliittinen vasemmisto?) uskoo, että kyllä kaikki paranee maksuttomalla toisella asteella ja tuloksena syntyy uusi piinkova ammattilainen?
Paukut olisi ilman muuta pitänyt laittaa peruskouluun ja yrittää saada kaikille edes juuri ja juuri riittävät perustaidot. Totuus kun on se, että ysiltä pääsee oppilaita, jotka eivät oikeasti hallitse luku- ja kirjoitustaito eivät edes peruslaskutoimituksia. Toisella asteellako näitä aletaan opiskella?
Ilmoita asiaton viesti
Kuluneella viikollakin on ollut uutisia siitä, miten oppivelvollisuusiän piteneminen pelastaa nuoria syrjäytymästä.
Demarit eivät ole rakentaneet kirjatonta koulua, jossa opettajat ovat hätää kärsimässä, oppiminen entistä hajaantuneempaa ja koulu eriarvoistaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuluneella viikollakin on ollut uutisia siitä, miten oppivelvollisuusiän piteneminen pelastaa nuoria syrjäytymästä.”
Kalliin lastentarhan rakensi tämä hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Runebergin päivänä juhlikaamme humanismia.
Onnea suurimpiin kuuluvalle humanistille ja ihmisyystaistelijalle J. L. Runebergille! Kyttäävien ”miliisien”, kateellisten yliopisto- ja kirkkopäättäjien ja muiden märkähattujen ansiosta hänen kohtalonsa oli sama kuin kaikkien päätään pitempien tässä maassa.
Runeberg syrjäytettiin mm. yliopistovirasta ja saimme sen sijaan suuren runoilijan, joka arvosti maiden itsenäisyyttä, sorrosta vapautumista, rohkeutta asettua Venäjää vastaan, Suomen kansaa, köyhimpiä, sivistystä, kirjallisuutta ja ihmisyyttä enemmän kuin kukaan ennen häntä Suomessa.
Onnea Suomen humanistiselle menneisyydelle ja tulevaisuudelle!
Ilmoita asiaton viesti
Onnea Runebergille, mutta en kuitenkaan pitäisi nykyhallituksen suurimpana saavutuksena oppimistulosten dramaattisena heikentymisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuloksissa näkyvät Sipilän hallituksen leikkaukset ja muut väärät ratkaisut.
Ilmoita asiaton viesti
Inkluusio täytäntöönpanon hoiti Stubb / Rinne hallitus
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuslainen kaupunginjohtaja Andersson teki kokoomusystäviensä kanssa isolla palkalla ison työn kirjakaupunki Jyväskylän sivukirjastojen kaatamiseksi. Demarit tekivät sitten eri yhdistysten edustajina satojen tuntien asiantuntevan vapaaehtoisurakan kirjastojen puolustamiseksi. Tietysti he onnistuivat siinä.
Miksi tarvitaan sivistyksen kokkovalkeita ja orjatyötä, jotta suomalaisilla säilyy sivistyksen vastustajilta se mikä suomalaisille kuuluu?
Nykyinen demarikaupunginjohtaja Timo Koivisto lupasi julkisesti minulle ensimmäisenä päivänä valintansa jälkeen, että hän säästää kirjastot. Hän pitää lupauksensa.
Demari tunnetaan ryhdistä ja luotettavuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Demari tunnetaan ryhdistä ja luotettavuudesta.”
Mäkynen on näyttänyt viime päivänä demariryhtiä ja Rinne vappusatasella demariluotettavuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjallisuuden palauttaisin kunniaan. Esimerkiksi lukion uudessa opetussuunnitelmassa katosi länsimaisen kirjallisuuden vaiheisiin keskittynyt kurssi. Tilalla on muiden muassa ”vuorovaikutusta”.
Puolueista riippuvainen peruskoulunkaan asia ei ole, mutta talousmaailman ajatuksilla kieltämättä on ollut merkitystä koulun kehittämisessä 2000-luvulla eikä aina parhaimpaan suuntaan. On kuitenkin pakko sanoa, vaikka ehkä pahoitatte mielenne, jos politiikka on uskontona, että SDP ei ole ollut mikään sateentekijä pitkään aikaan. Uuden suunnan ensi askeleita oli potkimassa käyntiin Krista Kiuru (opetusministerinä 2013-2015). Eikä tahti siitä tietenkään hiljentynyt Sanni Grahn-Laasosen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”Puolueista riippuvainen peruskoulunkaan asia ei ole”
Kaikki koulutusratkaisut ovat puoluepolitiikkaa.
Olen nähnyt sen ihan käytännössä ja läheltä, ja sen lisäksi etäämpää.
Paikallisen peruskoulun rakentaja oli fiksu naapurimme, ja koulun vaiheita oli kiinnostavaa seurata jo lapsena. Samoin oppikoulun, jossa keskustaoikeistolaiset opettajat olivat pääsääntöisesti rajoittuneita ja suosivat samanlaisesta taustasta kuin he olevia lapsia. Onneksi oli joitakin poikkeuksia, oikeita humanisteja.
Yliopistossa puoluepolitiikka vaikuttaa ihan kaikkeen, vaikka ulkopuoliset eivät ehkä tiedä sitä.
Professorin ja varsinkin dekaanin saati rehtorin puoluekanta ja demokratianvastainen puolueellisuus näkyvät, maistuvat ja löyhkäävät yliopistossa.
Yliopistouudistus niukensi humanismia, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta. Ne yliopistot, joissa keskustaoikeistolaisilla on vankin valta, tekivät tietä oikeistolaisille tutkimushankkeille, amerikkalaisuudelle, demokratian kaventumiselle, sivistyksen korvaamiselle bisnekselle, opettajankoulutuksen tason laskulle ja kritiikittömälle omien projektien jyräämiselle ja kokonaisnäkemyksen puutteelle.
Mitä siitä, jos tuleville kirjallisuudenkin valitseville peruskoulun opettajille ei enää opeteta kirjallisuutta sen vertaa, että he tietäisivät Minna Canthista kuin nimen. Näin he itse valitellen kertovat. Mitä siitä, kunhan humanistisilta aineilta resurssit imuroineilla menee hyvin ja rahaa riittää.
Ilmoita asiaton viesti
”… ei enää opeteta kirjallisuutta sen vertaa, että he tietäisivät Minna Canthista kuin nimen. Näin he itse valitellen kertovat.”
– Ihme ruikutusta. Hakusanan ”Canth” voi googlettaa siinä kuin minkä tahansa muunkin. Vai onko väärin sivistää itseään Wikipedian kautta?
(Jos näkemyksistäni välittyy katkeruus, on lukijalla päättelykykyä.)
Ilmoita asiaton viesti
Kajannes, olisiko aika vaihtaa paikalleen pysähtynyttä levyä. Luulisi kirjallisuuden dosentilta löytyvän positiivisiakin aiheita professoreista, dekaaneista, opettajista, kirjastoista ja omasta nuoruudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan Teille alempana.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsi-ikäluokat pienenevät*) niin vauhdikkaasti, että ehkä jo 10 vuoden kuluttua koulutusrahaa todella on käytettävissä nykyistä enemmän per tenava.
Ilmoita asiaton viesti
Taivaastako rahaa sataa, kun veronmaksajia on entistä vähemmän?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan:
– veronkorotuksilla
– velkaa ottamalla
– valtion omaisuutta myymällä
Demarit eivät antaudu porvarillisen leikkauspolitiikan paineessa. Politiikka on tahdon asia, ja Sydän On Vasemmalla!
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Sdp:n Päivi Lipponen on profiloitunut sillä, että hän vaatii mahdollisimman paljon digiä opetukseen ja tuomitsee kaikki ”vanhanaikaiset” opetusmenetelmät. Ainakaan tuollaisella ajattelulla ei peruskoulua saada kuntoon, ennemminkin joudutetaan sen rapistumista.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsiamme on hyysätty demarien toimesta kymmeniä vuosia.
Joku raja hyysäämisessäkin pitäisi olla. Luulisi tuloksienkin jo näkyvän jatkuvan alamäen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koululaitos olisi hyvin helppo pelastaa, koska edellisinä 15-vuotena koululaitos on mennyt alamäkeä. Eli palautetaan koululaitos 15-vuoden takaiseen aikaan ja perutaan kaikki viimeisen 15-vuoden aikana tehdyt uudistukset. Myös ideologiset uudistukset, koululaitos ei tarvitse minkäänlaista ideologista opetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ilahduttavasta määrästä kommentteja! En ole ehtinyt lukea niitä kaikkia. Vastaan tässä kuitenkin Arvo Tammelalle.
Olen blogittanut täällä suunnilleen blogion perustamisesta lähtien. Läheskään kaikki jutut eivät ole nyt nähtävillä.
Olen kiittäen ja syvästi arvostaen kirjoittanut täällä ja/tai lukuisilla muilla foorumeilla lukemattomista tieteentekijöistä, professoreista, yliopistonaisista ja -miehistä. Joistakin enemmän ja useita kertoja, joistakin ohimennen tai vain mainiten.
Tässä muutamia, sellaisia joista moni on kirjoittanut toimitteisiini, esiintynyt järjestämissäni tilaisuuksissa ja joista monen kanssa olen jatkuvasti rakentavassa yhteistyössä. Jotkut ovat jo edesmenneitä, enkä ole ihan jokaisesta kirjoittanut kovin syventyvästi.
Risto Pelkonen, J. L. Runeberg, Päivö Oksala, Osmo Hänninen, Sinikka Aaltola, Jenny Lilja, Kullervo Rainio, Jyrki Vesikansa, Aarne Toivanen, Ilkka Kantola, Matti Kuhna, Liisa Enwald, Alla-Liisa Alanko, Sakari Katajamäki, Tapio Lampinen, Eero Tarasti, Teivas Oksala, Timo Virtala, Hanna Meretoja, Mikko Turunen, Marja-Leena Lyyra-Kukkonen, Jaana Erkkilä-Hill, Pirjo Kukkonen, Merja Mäkisalo-Ropponen, Leo Stranius, Mia Puolimatka, Jarmo Virmavirta, Tarmo Kunnas… ja kymmenet heidän lisäkseen.
Tässä joukossa on yksi erityisen merkittävä humanisti, josta kirjoitan lisää, kunhan yleisötilaisuuksien järjestämiseltä, kirjan toimittamiselta ja omilta artikkelitöiltäni ehdin.
Minulla on hyllymetreittäin loistavaa, dokumentoitua opiskelija- ja vertaispalautetta, vuodesta toiseen yhtä erinomaista, jossa minua väitetään kannustavaksi, innostavaksi, myönteiseksi ja oikeudentuntoiseksi luennoijaksi ja tutkijaksi. Virallisissa yliopiston asiantuntijalausunnoissa ja -arvioinneissa on samantapaisia väitteitä. Kuten se, että tutkimukseni väitteen mukaan ovat esimerkillisiä, eikä lausunnon kirjoittanut professori tarkoita, että ne olisivat huono esimerkki. Eräästä virallisesta lausunnosta jäi mieleen näkemys, että kaunokirjalliset tekstit voivat tutkimusteni jälkeen ikään kuin paremmin kuin ennen niitä.
Arvo Tammela pyytää minulta myönteisiä muistoja dekaaneista. Olkoon menneeksi. Unohtumattoman karonkkani päätteeksi sanoi paikalla ollut tiedekunnan johtaja, että minulle riittää aina talossa työtä, koska hänen mukaansa olen talon eli yliopiston parhaita työntekijöitä. Hän ei ole ainoa sellaisia päin naamaa puhunut.
Hyvää jatkoa Arvo Tammelalle ja kaikille muille kommentoijille!
PS Ainoakaan yksitäinen toimija ei ole yhtä tärkeä kuin Suomen yhteiskunnan ja kulttuurin kehitys ja tilanne: miten lapset ja nuoret, työntekijät ja vanhukset voivat ja miten heitä kohdellaan. Silti on tärkeätä kertoa, mikä ryhmä on vaikuttanut mitäkin viime vuosina esimerkiksi yliopistoissa. Menneisyyden tuntemus auttaa ymmärtämään nykypäivää ja suuntautumaan tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti