Rakennammeko rauhaa vai sotaa?

Jaana Erkkilä-Hill: Linnut

 

 

Lähes koko median täyttävä sotapropaganda ei luo mitään hyvää. Vihollisasetelma ja vihollisen dehumanisaatio lisäävät vihaa.

 

Rauha syntyy rakentamalla, kuten sotakin.

 

He toivoivat aikaa parempaa, ja sota syttyikin. Simsalabim – mitä nousi taikurin hatusta? Oikeiston kannatus kasvoi halki maailman.

 

Näkyvätkö ja kiinnostavatko YK:n päivä ja aseistariisuntaviikko?

 

 

 

Mistä rauha alkaa

 

Rauha alkaa sydämestä ja ajatuksista, kuten myös sota ja viha. Tämä kuuluu ihmiskunnan yhteiseen viisauteen. Meille tutusti se on kirjoitettu näin:

 

Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sieltä elämä lähtee. 

 

Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.

 

 

Rauha on terveyttä. Vastuu sen ylläpidosta kuuluu lääkäreillekin. Rauhanaktiivi, psykiatri, SDP:n poliitikko ja myös ministerinä vaikuttanut Vappu Taipale häpeää Nato-kiimaa ja toivoo, että auttaisimme Ukrainaa hillitsemään Venäjä-vihaansa. Samalla hän myöntää, että Ukrainan on puolustauduttava asein.

 

Taipaletta harmittaa, että Suomi ja EU on katkaissut kaikki suhteet Venäjään. Hänen mielestään esimerkiksi ympäristön saralla olisi tärkeää tehdä koko ajan yhteistyötä.

– Toivon hartaasti, että tieteellinen yhteistyö jatkuisi. Siihen saakka kansalaisdiplomatialla on tärkeä tehtävä. Jokaisen olisi pidettävä yhteyttä kaikkiin Venäjällä oleviin ystäviinsä. Keskisuomalainen

 

 

 

Yhteistyö vai taistelu

Rauha ja rauhantyö edellyttävät avarakatseisuutta ja yhteistyötä. Suomen SDP tunnetaan maailmalla rauhan rakentajana ja yhteistyön osaajana. ”Rauha on tahdon asia”, sanoi presidentti Martti Ahtisaari Nobelin rauhanpalkintojuhlassa. ” ”Ihmisoikeudet, kehitys ja turvallisuus ovat niin vahvasti sidoksissa toisiinsa, että yhden ulottuvuuden toteutuminen edellyttää sitoutumista myös kahden muun täysimääräiseen kunnioittamiseen ja edistämiseen”, Ahtisaari sanoi.

 

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation kertoo etusivullaan, että kaikki kriisit ovat ratkaistavissa.

 

 

 

Rauhan syksy

Lassi Nummen nimikkoseuran sateenvarjottama Rauhan syksy tarjoaa tilaisuuksia, joiden vastuullisina järjestäjinä on eri tahoja. Anneli Kanto ja Jussi Niinenmaa keskustelivat Pispalan kirjastossa sodanvastustajien kohtalosta. Matias Uusisilta kertoo kveekarien rauhantyöstä ja aiheesta keskustellaan webinaarissa 8.11.

 

 

 

 

Valitsemmeko rauhan? 

Rauha on valinta.

 

Ihmisyyden kunnioitus, yhdenvertaisuustyö ja itsemääräämisoikeuden lisääminen ovat rauhaa tai tie siihen. Riidat ratkotaan puhumalla, ei poteroissa eikä vaientamalla. Ei minä-minä-puheella vaan keskustellen.

 

Valitsemmeko rauhan?

+2
katriinakajannes
Sosialidemokraatit Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu