Sairaiksi leimatut työttömät, vanhukset, kiusatut ja itsemurhaajat, entä kuka heitä leimaa?

Vallankäyttäjä on tehokkaimmillaan leimaajana. Jo lapsi oppii nimittelemään, lyömään ja alistamaan sitä jota on kiusannut. Se tapa vallan pitävi.

 

 

 

Kaltoin kohdellut leimataan sairaiksi – se on leimaajan hyökkäys ja itsepuolustus

 

 

Kaltoin kohdellut leimataan yleensä sairaiksi uutisissa, keskusteluissa ja jopa asiantuntijapuheessa ja tutkimuksissa. Tapa kertoo vallankäyttäjistä, ei kohteista.

 

 

 

Vanhasta ei puhuta eikä kirjoiteta kertomatta hänen vaivoistaan, osaamattomuudestaan ja siitä, miten vaivalloinen ja harmillinen hän on lapsilleen, entisille läheisilleen (nykyisiä hänellä on yhä harvemmin, kiusankappale kun on), kuntapäättäjille, palkallisille hoitajille ja kaikille muille kunnon ihmisille.

 

 

Työttömistä puhutaan sairaina ja osaamattomina. Kun loistavameriittinen työtön dosentti pääsee kunnan kirjastoapulaisen hommiin puoleksi vuodeksi, häntä seuraillaan kuin rikollista. Kolme kirjastonhoitajaa käy ahkerasti utelemassa hänen neuvojakseen määrätyltä nuorelta, tekeekö hän mitään, millaisia ovat työtulokset ja miten hän käyttäytyy.

 

 

Virkamiehet – jota ovat aina kandeja – kohtelevat vanhuksia, työttömiä ja korkeimmin koulutettuja kuin haittaolioita. He ovat haitaksi ja herättävät epäluuloja. Kaiken huippu on palkattoman, palkkiottoman ja vapaahetkettömän omaishoitajavanhuksen palkallisilta hoitajilta osakseen saama rääkkääminen.

 

 

Itsemurha, työttömäksi joutuminen ja vanhuus eivät ole sairauksia. Mutta työelämä sairastaa.

 

 

Suomessa työelämä sairastaa, ja poliittinen päätöksenteko. Hoitajat kertovat julkisuudessa

itse olevansa voimiensa äärirajoilla ja palamassa loppuun, samoin monen muun alan arvostetut työlliset. Heistä ei kuitenkaan puhuta sairaina, vaikka puolustuskyvyttömät uhrit saavat heiltä epätervettä kohtelua.

 

 

Kun yliopiston laitoksessa on vuosikymmeninä useita mielisairaita professoreja ja siellä sattuu (entisten) työntekijöiden ja opiskelijoiden itsemurhia, miksi jokainen suomalainen ”tietää”, että nuo itsensä surmanneet olivat sairaita?

 

Leimaamatta paras.

 

 

katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu