Sairaiksi leimatut työttömät, vanhukset, kiusatut ja itsemurhaajat, entä kuka heitä leimaa?
Vallankäyttäjä on tehokkaimmillaan leimaajana. Jo lapsi oppii nimittelemään, lyömään ja alistamaan sitä jota on kiusannut. Se tapa vallan pitävi.
Kaltoin kohdellut leimataan sairaiksi – se on leimaajan hyökkäys ja itsepuolustus
Kaltoin kohdellut leimataan yleensä sairaiksi uutisissa, keskusteluissa ja jopa asiantuntijapuheessa ja tutkimuksissa. Tapa kertoo vallankäyttäjistä, ei kohteista.
Vanhasta ei puhuta eikä kirjoiteta kertomatta hänen vaivoistaan, osaamattomuudestaan ja siitä, miten vaivalloinen ja harmillinen hän on lapsilleen, entisille läheisilleen (nykyisiä hänellä on yhä harvemmin, kiusankappale kun on), kuntapäättäjille, palkallisille hoitajille ja kaikille muille kunnon ihmisille.
Työttömistä puhutaan sairaina ja osaamattomina. Kun loistavameriittinen työtön dosentti pääsee kunnan kirjastoapulaisen hommiin puoleksi vuodeksi, häntä seuraillaan kuin rikollista. Kolme kirjastonhoitajaa käy ahkerasti utelemassa hänen neuvojakseen määrätyltä nuorelta, tekeekö hän mitään, millaisia ovat työtulokset ja miten hän käyttäytyy.
Virkamiehet – jota ovat aina kandeja – kohtelevat vanhuksia, työttömiä ja korkeimmin koulutettuja kuin haittaolioita. He ovat haitaksi ja herättävät epäluuloja. Kaiken huippu on palkattoman, palkkiottoman ja vapaahetkettömän omaishoitajavanhuksen palkallisilta hoitajilta osakseen saama rääkkääminen.
Itsemurha, työttömäksi joutuminen ja vanhuus eivät ole sairauksia. Mutta työelämä sairastaa.
Suomessa työelämä sairastaa, ja poliittinen päätöksenteko. Hoitajat kertovat julkisuudessa
itse olevansa voimiensa äärirajoilla ja palamassa loppuun, samoin monen muun alan arvostetut työlliset. Heistä ei kuitenkaan puhuta sairaina, vaikka puolustuskyvyttömät uhrit saavat heiltä epätervettä kohtelua.
Kun yliopiston laitoksessa on vuosikymmeninä useita mielisairaita professoreja ja siellä sattuu (entisten) työntekijöiden ja opiskelijoiden itsemurhia, miksi jokainen suomalainen ”tietää”, että nuo itsensä surmanneet olivat sairaita?
Leimaamatta paras.
Aika usein saan kuten toisetkin kysymyksen, onko lääkitys kohdallaan. Yleensä ei tule vastatuksi. Tässä vastaus: Minulla on lääkitys vain kohonneeseen verenpaineeseen. Jos verenpaine pysyvästi nousee lisää, otan yhteyttä lääkäriini.
Sanotaan, että joka suvussa on huora ja hullu. En tahtoisi tuottaa pahaa mieltä kenellekään, mutta ikävä kyllä meillä ei isän eikä äidin suvussa ole eikä ole ollut hulluja.
Tällä en tarkoita loukata ketään sairasta tai sellaista, jolla on sairaita omaisia. Tuli vaan mieleen kertoa tämä. Olen blogittanut täällä lähes yhtä pitkään kuin Uusi Suomi Puheenvuoro on ollut olemassa, ja olen aina naputellut kommentin empimättä, kun sellainen on tullut mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Millaisissa piireissä Katriina oikein liikkuu, kun siellä käytetään tuollaista kieltä ja arvioita kanssaihmisistä? Kannattaisi varmaan vaihtaa kaveripiiriä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole kyse Danten kuvaamista piireistä.
”Kaltoin kohdellut leimataan yleensä sairaiksi uutisissa, keskusteluissa ja jopa asiantuntijapuheessa ja tutkimuksissa.”
Vanhukset esitetään yleensä sairaina, hankalina, ilkeinä, liian lihavina, liian laihoina, uteliaina, vanhanaikaisina, ahneina, huonosti pukeutuvina jne jne jne. Näin on mediassa ollut jo toistakymmentä vuotta. Niin on valmistettu tietä vanhusten kaltoinkohtelulle.
Sama työttömistä, itsemurhaajista yms. potatis potandis.
Eriarvoinen ja lähellä fasismia oleva puheenparsi ja asenne heistä ovat Suomessa lähes ainoa suhtautumistapa. Eräs juuri eduskunnan jättänyt pitkäaikainen kansanedustaja-tohtori on kirjoittanut kirjoissaan hyvin tästä vanhuspuheesta ja vanhusten kohtelusta. Ja muistisairautta potevien kohtelusta.
Kannattaa panna merkille, että nämä ja muut sellaiset leimataan sairaiksi. Se kertoo aika paljon arvoista ja asenteista. Ikään kuin sairaat olisivat vähempiarvoisia. Onhan paljon työpaikkoja, joista ihmiset eivät uskalla olla päivääkään poissa vaikka flunssan takia. Ei saa olla sairas. Olen itsekin pitänyt luentoja 38 asteen kuumeessa. Samoin sinä päivänä, jonka aamulla isäpuoleni kuoli. Tosiaan, ei saanut olla sairas eikä surra lähiomaisen kuolemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pääsääntöisesti ihmisiä leimataan kuulopuheiden ja mutu tuntumana perusteella vailla mitään faktoja. Minulla ei ole lainkaan lääkityksiä.
Ilmoita asiaton viesti