Sivistys- vai rahakeskeinen yliopisto – timeo Danaos et dona ferentes

Kouluissamme on Euroopan vähiten kirjallisuuden tunteja. Muutamassa yliopistossa alkavat kotimainen kirjallisuus ja musiikkitiede olla henkitoreissaan. Näille humanistisille oppiaineille kohdistettu yhteistyöehdotus on ollut viimeiset 15 vuotta kutsu kuolemantanssiin.

 

Pidä varasi, kun rehtori hoveineen lentää Amerikkaan oppimaan yliopiston kehittämistä. Älä vaikene, kun kirjallisuuden ja ”taideaineitten” kesken luvataan yhteistyötä kaikkien hyväksi. ”Kaikki on yhtä ja samaa kirjallisuutta” on hurskas toivomus ja sodanjulistus, josta alkoi kotimaisen kirjallisuuden näivettäminen, riisto ja sen hurskas kurjuus.

 

Suomi, joka on rakennettu kielen, kirjallisuuden ja musiikin varaan, on menettänyt osia kivijalastaan. Yhteistyötarjousten hunajainen myrkky puree, troijanhevoseen kätketty sakki jatkaa sammonryöstöä. ”Du liebes Kind, komm geh mit mir” – maanittelee Goethen Erlkönig. ”Pienin meistä uhrataan”, Lassi Nummi siteerasi Viljo Kajavan runoa luennollaan Jyväskylässä. Hän ja Paavo Haavikko, lukuisat yliopistomiehet ja kaikki muut pyydetyt allekirjoittivat kansalaisadressin, joka pyysi humanistiselta tiedekunnalta kotimaisen kirjallisuuden oppiaineen perustamista.

 

Eero Tarasti, Juho Pahajoki, Hannele Dufva ja Elias Krohn muistuttivat eilen yliopiston kaupallistamisesta Jyväskylän Kevään avoimessa etätilaisuudessa. Eero Tarasti puhui myös siitä, että taideaineiden yhteiset opinnot tekevät hallaa asiantuntijuudelle. Hannu Taanila varoitti jo hyvän aikaa sitten harrastuspohjaisuuden rynnimisestä kirjallisuuden- ja kielenopetukseen kouluissa ja yliopistoissa tapahtumassa, joka järjestettiin Jyväskylän yliopistossa mutta joka ei kuulu Kevääseen.  – Jyväskylän Kevään järjestää Lassi Nummen nimikkoseura yhdessä Kulttuurivihkojen kanssa.  Eilinen keskustelu ja muut Kevään tähänastiset tilaisuudet ovat katsottavissa YouTube-videoina.

 

Maailma on rahan muotoinen, Paavo Haavikko ironisoi. Niinhän se on, jos Roope Ankka kumppaneineen ja kilpaurheilija ovat päässeet kulttuuriheeroksiksi.

 

Timeo Danaos et dona ferentes.

 

~~~

Janne Palkisto: Vetoomuksia, vaikenemista ja vääriä tietoja: Kuulumisia Helsingin yliopiston kriisistä

Helsingin yliopiston musiikkitieteen kohtalosta heräsi huoli….

0
katriinakajannes
Sosialidemokraatit Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu