Don´t point the finger
on ensimmäinen ulkomaankielinen sanonta, mikä jäi mieleeni keskikoulun alaluokilta. Silloinen englannin kielen opettaja Raakel Keihäs lausui sanat, kun osoittelin sormellani luokkatoveriani.
Opetus oli, että kun osoitat toista henkilöä syyttäen sormellasi, niin kolme sormea osoittaa samalla itseäsi päin eli on myös itsetutkistelun paikka.
Asia tuli mieleeni, kun seuraan median sivuilta ja TV:sta tämän päivän poliittista sanailua.
Perussuomalaisten päästyä kokoomuksen kanssa sopuun hallitusohjelmasta ja sen myötä hallitukseen, niin ns. vanhat puolueet osoittavat sormellaan koalitiota. Se ei riitä, vaan kaivellaan esiin vanhoja kirjoituksia ja sanontoja, ikään kuin ei ymmärrettäisi, että se mikä oli ennen, ei ole sama kuin nyt.
Tiedostan, että panettelu lisää persujen kannatusta kansalaistemme silmissä eli historia toistaa itseään. Otanpa esimerkin Jyväskylän kuntapolitiikasta puolentoista vuosikymmenen takaa.
Vuoden 2008 kuntavaaleissa PS sai kaupunginvaltuustoon kolme jäsentään, mutta silloinen ”kolmen kopla” (sdp, kok ja kepu) päätti pienryhmien tuella, ettei perussuomalaisille anneta yhtään lautakuntapaikkaa, vaikka kommunistien ryhmä sai tärkeän lautakuntapaikan yhdellä valtuutetulla.
Hupaisinta oli, ettei 13 jäseniseen tarkastuslautakuntaan valittu edustajaamme, jolla oli yhdeksän vuoden kokemus reviisorina kaupungin tilintarkastustoimistossa, viiden vuoden kokemus tarkastuslautakunnan jäsenenä ja 13 vuoden kokemus kahden kuntayhtymän tilintarkastajana.
Ymmärsimme, että vanhat puolueet halusivat nujertaa persut heti kättelyssä. Toisin kuitenkin kävi. Kaupunkilaiset tajusivat presidentti Koiviston lausuman, että ”väärät henkilöt esittävät oikeita asioita”. Tämä kirkastui seuraavissa kuntavaaleissa vuonna 2012.
Tällöin valtuuston jäsenten määrä pudotettiin 75:stä nykyiseen 67 valtuutettuun ja äänestäjät näyttivät ”kaapin paikan” persuja sortaneille vanhoille puolueille. Demarit ja keskusta menettivät molemmat neljä valtuustopaikkaa, kokoomus kolme ja vasurit kaksi paikkaa. Sen sijaan perussuomalaiset saivat valtuustoon viisi lisäpaikkaa.
Vuosikymmenten poliittisella kokemuksella totean, että jos ja kun yhteistyökyvyttömälle RKP:lle annetaan monoa hallituksesta ja järjestetään uudet vaalit, niin PS:n kannatus kasvaa nykyisestään.
”Kyllä kansa tietää” on vanha sanonta, mikä pätee myös tänä päivänä eli äänestäjät ”näkevät metsän puilta” ja asettuvat niiden puolelle, jotka haluavat laittaa Suomen talouden kuntoon, jotta verovaroja käytetään muuhunkin kuin edellisen hallituksen holtittoman velanoton korkojen maksuun.
Hallituksen hajoaminen tuskin johtaisi uusiin vaaleihin. Ensin katsottaisiin kaikki muut kortit. Keskusta voisi korvata RKP:n luultavasti ilman suuria hallitusohjelmamuutoksia tai SDP voisi korvata Perussuomalaiset. Tällöin hallitusohjelma vaatisi hiukan enemmän kosmeettisia muutoksia. Erittäin löysää budjettikehystä tuskin kuitenkaan tarvisisi rukata.
Jos nämä eivät onnistuisi, voisi vähemmistöhallitus Keskustan tuella jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin pohdittu. Olet kuitenkin hakoteillä. Kokoomus ei hyväksy demareita, koska heidän viime kauden finanssipolitiikka ei kelpaa kokoomukselle. Keskusta ei lähde tulevaan hallitukseen kenenkään kanssa. Jos Rkp ei pysy ruodussa, ainut järkevä vaihtoehto on uudet vaalit.
Ilmoita asiaton viesti
”ikään kuin ei ymmärrettäisi, että se mikä oli ennen, ei ole sama kuin nyt.”
Mistä näin voi päätellä? Esimerkiksi Purra ilmoitti että joistain asioista hän on edelleen samaa mieltä kuin 2019.
Ilmoita asiaton viesti
En tarkoita lauseella pelkästään yhden henkilön mielipiteitä, sillä ne eivät ratkaise hallitusohjelmaan kirjattujen asioiden toteuttamista. Sillä on merkitystä, kun tiedetään mihin holtiton lainanotto vaikuttaa, niin pyritään välttämään aiempia huonoja ratkaisuja. .
Ennen saatiin lainaa jopa miinuskorolla, nyt hintalappu on yli kolme prosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrataanpa vielä. Sanoit:
”Perussuomalaisten päästyä kokoomuksen kanssa sopuun hallitusohjelmasta ja sen myötä hallitukseen, niin ns. vanhat puolueet osoittavat sormellaan koalitiota. Se ei riitä, vaan kaivellaan esiin vanhoja kirjoituksia ja sanontoja, ikään kuin ei ymmärrettäisi, että se mikä oli ennen, ei ole sama kuin nyt.”
Kenen kirjoituksista sitten on tuossa puhe jos ei Purran? Rydmanin?
Suhdanteet toki vaihtelevat, ja se pitääkin ottaa hallitusohjelmassa huomioon. Tuot esiin sen, että valtio ottaa lainaa nyt korkeammalla korolla, vaikka sen piti vähentää lainakuluja. Miksi ihmeessä ei lainanottoa nyt vähennetä! Käsittämätön hallitus!
Ilmoita asiaton viesti
”Vuosikymmenten poliittisella kokemuksella totean, että jos ja kun yhteistyökyvyttömälle RKP:lle annetaan monoa hallituksesta ja järjestetään uudet vaalit, niin PS:n kannatus kasvaa nykyisestään.”
Niinpä, persut pääsisivät uhriutumaan oikein toden teolla. Mutta näin ei käy. RKP ei vetäydy hallituksesta, ei ole koskaan tehnyt niin. Toivottavasti hallitus jatkaa koko nelivuotiskauden. Sen jälkeen perussuomalaiset kokevat vaalitappion. Elleivät jo sitä ennen hajoa. Hajoaminen on varsin todennäköistä, koska porukassa on aika paljon myös niitä, jotka eivät hyväksy oloa kykypuolueen juoksupoikana.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Rkp haluaa roikkua hallituksessa ja jos puolue osoittautuu jatkossa yhteistyökykyisemmäksi kuin nyt, niin hallitus istuu neljä vuotta.
Sekin on totta, että hallituksessa olevien puolueiden kannatus tippuu aina. Tästä tulevat gallupit ovat hyvänä esimerkkinä.
Kuten kirjoituksessani totesin, niin persujen mollaaminen ja panettelu, lisää puolueen kannatusta, sillä ”Kyllä kansa tietää”. Nou hätä.
Ilmoita asiaton viesti