Eduskunnan asiantutijoiden käyttö
Vaikuttaa siltä, että asiantuntijoiden käyttö Eduskunnan valiokunnissa on ajoittain ylittänyt kohtuuden.
Eduskunnassa on 17 valiokuntaa ja valtiovarainvaliokunnassa lisäksi 8 jaostoa, joiden kokouksiin eritasoisia asiantuntijoita kutsutaan valiokunnan tai jaoston oman harkinnan mukaan. Asiantuntijoiden käyttö ei suinkaan ole ilmaista.
Joitakin vuosia sitten Krista Kiurun (sd) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta tuhlasi yhteisiä verovaroja eniten, sillä valiokunnassa vieraili 320 asiantuntijaa.
Monet heistä kävivät näyttäytymässä ”Kiurun” valiokunnan kokouksissa useaan otteeseen. Eikö ”oppi” mennyt kerralla perille, vai mistä oli kyse saman asiantuntijan uudelleen kuulemisella? Lisäselvityksiä voidaan pyytää kirjallisena kuulemisen jälkeenkin.
Toistan jo aiemmin sanomani: ”Eivät asiantuntijoiden kuulemiset ilmaisia ole”. Mediassa on aikoinaan kerrottu, että esimerkiksi Perustuslakivaliokunnassa vieraillut Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää oli laskuttanut yhden vaalikauden aikana 119 260 euroa esiintymisistään ja saman yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen 92 460 euroa.
Missä on edustajien omaehtoinen osaaminen ja tiedonhankinta, jos yksinkertaisiinkin kysymyksiin haetaan valmista vastausta jopa samoilta asiantuntijoilta – useaan kertaan. Minä vaan kysyn?
Lisäksi poliitikot kutsuvat sellaisia ”asiantuntijoita”, joilta tietävät saavansa mieleisiään vastauksia. Niillä on sitten helppo perustella kantojaan, kun asiantuntijatkin ovat samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. erityiseti persut j KD harrastavat tuota. Ja sen huomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi noiden asiantuntijoiden nostamien huimien palkkioiden herättävän hallituksen kohdistamaan säästötoimet myöskin valiokuntien käyttämiin ” puolueettomien” käyttöön.
Varsinkin media – asiantuntijoiden mielipiteet julkaistaan hyvin usein jo ennen valiokuntavierailuja ja ne ovat valiokuntien jäsenten kuten kaikkien kansalaisten tiedossa. Jos asiantuntijoita pitää kuulla , yksi käynti varmasti riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin huumeisiin liittyvissä valiokuntakäsittelyissä, kuten kannabis- ja huumeiden käyttötiloja koskevissa aloitteissa kuultavat ovat olleet suuri osa saman monirooliverkoston jäseniä, jotka esiintyvät sujuvasti julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin nimissä.
Käyttöhuonealoitteen vastuuhenkilöt ovat Hesarin toimittaja, Helsingin kaupungin ja A-klinikkakonsernin johtavia työntekijöitä, sekä yksi Elokapina aktiivi, joka liimasi itsensä näyteikkunaan.
Kansalaisaloite pitäisi olla kansalaisten käytettävissä, mutta käytännössä kansalaisten tekemät aloitteet kaatuvat muotovirheisiin. Vain julkisella rahalla pyörivät monirooliverkostojen lakimiesarmeijan laatimat päätyvät käsittelyyn. Ja saman verkoston jäsenet kutsutaan myös kuultaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on perussääntö valiokuntien palkkioiden maksamisista.
Olen jonkun kerran ollut pyydettynä asiantuntijana kuultavana.
Kukaan ei ole puhunut yhtään kertaa mistään palkkioista.
Ei edes matkakorvauksista Helsinkiin
Ilmoita asiaton viesti
Palkkion suuruus on tällä hetkellä tohtorintutkinnon suorittaneille 830 euroa ja muille 755 euroa. – Palkkio voidaan maksaa valiokunnan sihteerin asiatarkistuksen perusteella puolitoista- tai kaksinkertaisena esim. tapauksessa, jossa lausunnon kohteena on poikkeuksellisen laaja tai erityisen vaativa asia. Palkkioita maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa palkanmaksuaikataulun mukaisesti
Valiokunnan kokoukseen kutsutulle asiantuntijalle maksetaan pyynnöstä matka- ja majoituskustannusten korvaus. Valiokuntakanslian sihteerin asiatarkastama matkalasku toimitetaan taloushallintoon.
Ilmoita asiaton viesti