Ehdotukseni kohti demokraattisempaa parlamentarismia

Olisiko nyt oikea aika pohtia uutta systeemiä ja siirtyä kauan kaipaamaani demokraattiseen parlamentarismiin eduskuntavaalien jälkeisessä toiminnassa.

Tarkoitan sitä, että Suomen hallitus valittaisiin samaan tapaan kuin maamme peruskunnissa ja kuntayhtymissä eli D´Hondin suhteellista vaalitapaa noudattaen.  Jos kuntien poliittinen vallankäyttö on toiminut maamme kaikissa kunnissa jo toistasataa vuotta, niin miksei se pelittäisi myös eduskunnassa?

Jos istuva hallitus olisi valittu viimeksi pidettyjen eduskuntavaalien (2023) tuloksen perusteella, niin maamme 19 jäsenisessä hallituksessa olisi viisi kokoomukselaista ja perussuomalaista, neljä demaria, kaksi keskustan edustajaa sekä yksi jäsen vihreistä, vasemmistosta ja Rkp:sta. Hallituksen puheenjohtajan eli pääministerin paikka kuuluisi ehdotuksessani kokoomukselle.

Ministereiden salkkujako sovittaisiin ryhmien kesken.  Hallituksen ulkopuolelle jäisivät vähäisen kannatuksen vaaleissa saaneet pienpuolueet KD ja Liike Nyt.

Kuntapuolella tutuksi tulleet vaaliliitot eivät kuitenkaan olisi hallitusta muodostettaessa käytössä. Toki pienpuolueiden edustajat huomioitaisiin eduskunnan valiokuntia nimettäessä.

Mielestäni kaupunkilaisjärjen vastaista on, kun 5 %:n osuudella kansanedustajista saa hallitukseen kaksi ministeriä, mutta 45,3 %:n osuudella (63 edustajaa) jää ilman.

Ehdotukseni ”punainen lanka” on, että päätösvaltaa käyttäisivät ne puolueet, jotka ovat saaneet kansalaisilta eniten ääniä. Hallitusohjelma painottuisi heidän ohjelmiin, muita unohtamatta. Tämä on edellytys enemmistön saamiseksi ”Isossa Salissa”.

Ehdotukseni olisi mielestäni merkittävä askel kohti demokraattisempaa parlamentarismia, jolloin esimerkiksi kolmanneksi yltänyt puolue saisi edustuksen maamme hallitukseen, eikä yksittäinen pienpuolue vedättäisi neuvottelujen kulkua viime kuukausien tapaan.

En pahastu, vaikka Te – arvoisat kirjoittajakollegat – olette tekstistäni eri mieltä. Sehän on sitä kuuluisaa sananvapautta.

Kauko Tuupainen
Perussuomalaiset Jyväskylä

Ex. reviisori ja kansanedustaja, talousneuvos. Lisätietoja saat, jos persoonani kiinnostaa Googlen WikipediA:sta ja verkkosivultani: www.tuupainen.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu