Eläkeläisten sorto jatkuu edelleen
Vaikuttaa siltä, että myös Orpon hallitus jatkaa työeläkkeellä olevien 1,6 miljoonan eläkeläisen sortamista. Pitääkö hallitusta jälleen muistuttaa Suomen perustuslain 2 LUVUN 6 §:n määräyksestä, jonka mukaisesti ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan muun muassa iän perusteella.
Hallitus väittää, että eläkeläisten ja palkansaajien ”verorasitus” on samaa tasoa.
Onko unohtunut, että palkansaajan maksaman työeläkemaksun ansiosta kukin saa aikanaan vastikkeena työeläkkeen. Vastaavasti työttömyysvakuutusmaksun vastineena hän saa työttömäksi joutuneena työttömyyspäivärahaa.
Näitä henkilökohtaisia etuja ei saa työeläkeläinen, vaikka maksaa eläkkeestään yli 10 % suurempaa veroa kuin palkansaaja saman suuruisesta tulosta. Työntekijän etuihin kuuluu myös työantajan maksamat terveydenhuollon kustannukset. Eläkeläinen maksaa ne omasta pussistaan.
Alla faktaa siitä, kuinka eriarvoisia verotuksessa ovat jopa pienituloiset eläkeläiset Jyväskylässä palkansaajiin verrattuna. Erotus pätee lähes samanlaisena myös muissa kunnissa.
Eläkeläinen, syntynyt 1945, naimisissa, ei alaikäisiä lapsia, ev.lut. srk:n jäsen ja vain eläketulo 25 000 euroa (2023): vero 20 %.
Palkansaaja, syntynyt 1985, naimisissa, yksi alaikäinen lapsi, ev.lut. srk:n jäsen ja vain palkkatulo 25 000 euroa (2023): vero 7,0 %.
Minusta on täysin selvää, että valtion kannattaa verottaa kevyemmin uutta veronmaksaja kasvattavaa kansalaista, kuin eläkeläistä.
Eläkeläisillä on lukuisasti erilaisia etuisuuksia matkustamisen, kulttuuripalveluluiden yms. puitteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Verottajan laskurista sain luvun n. 9,5 %. Lisäksi päälle tulevat eläkevakuutusmaksu 7,15 % ja työttömyysvakuutusmaksu 1,5 %. Ei tuo ero ihan noin iso ole.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.veronmaksajat.fi/neuvot/henkiloverotus/tyo-elake-ja-etuudet/elakkeiden-verotus/elakkeen-ja-palkan-verotuksen-erot/#5bebbbcd
Linkissä on lisää aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi persuna sorrat eläkeläisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Ketä mahdat tarkoittaa? Kyselee Kake
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä T.T. tarkoittaa sinua.
.
Ilmoita asiaton viesti
Sini. Äläpä ole ”sinisilmäinen” ja levitä disinformaatiota. Kyllä eläkeläisiä ovat – vuosien saatossa – sortaneet kaikki muut puolueet paitsi Perussuomalaiset rp. Omasta vähäisestä roolistani eläkeläisten puolestapuhujana, nostan esille yhden mielipiteeni Keski-Uusimaa lehdessä su.15.3.2020:
”Työeläkkeiden jälkeen jäämisen taustoja
Nimimerkki Pappa otti 11.3. tämän lehden Tekstiviestit-palstalla kantaa ns. eläkeleikkurin poistamisesta. Olen nimimerkin kanssa asiasta tismalleen samaa mieltä.
Kun voimassa oleva työeläkelaki tuli voimaan heinäkuussa 1962, niin sen tarkoituksena oli säilyttää eläkeläisen tulotaso tulevaisuudessa samalla tasolla kuin se oli eläkkeelle jäämishetkellä eli 60 % palkasta. Työeläkkeet nousisivat vuosittain samalla prosentilla kuin palkatkin. Onhan työeläke tavallaan ”myöhennettyä palkkaa” samaan tapaan kuin vaikkapa S-Kaupan bonus on myöhennettyä alennusta.
Tätä autuutta kesti aina vuoteen 1977 asti, jolloin Eduskunta muutti maksuperustetta siten, että työeläkkeiden korotuksista palkkojen nousun osuus oli 50 % ja hintojen osuus samoin 50 %. Puhuttiin ns. puoliväli-indeksistä.
Varsinainen heikennys tapahtui v. 1995, jolloin Paavo Lipposen hallitus säikähti ns. suurten ikäluokkien eläköitymistä ja muutti eläkkeiden maksuperusteita siten, että niiden korotukset perustuivat 20 % palkkojen tarkistuksiin ja 80 % hintojen nousuun. Menettely sai ns. taitetun indeksin nimen.
Tässä on Papan esille nostama suuri vääryys. Esimerkiksi vuosina 1995 – 2018 palkat nousivat 95,5 %, mutta työeläkkeet vain 48,8 % eli eläkkeiden jälkeen jääneisyys oli 46,7 prosenttiyksikköä.
Kuten Pappa totesi, työeläkerahastot ovat kasvaneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Kun vuonna 1996 rahastojen suuruus oli 36 miljardia, niin viime vuoden lopussa rahastoissa oli 210 miljardia euroa. Rahastojen kasvu oli siis 583,3 %! Kasvu johtui lähinnä ulkomaisista sijoitustuotoista, jotka olivat viimeisen 20 vuoden aikana keskimäärin 7,5 miljardia euroa vuodessa.
Olen esittänyt kansanedustajille, että jos esimerkiksi työeläkkeiden tarkistuksiin käytettäisiin vuosittain 2,5 miljardia euroa, niin valtion, kuntien ja seurakuntien verotulot kasvaisivat lähes miljardin. Siitä huolimatta rahastot jatkaisivat kasvuaan – kansainvälisistä sijoitustuotoista johtuen – keskimäärin viisi miljardia euroa vuodessa.
Esityksestäni johtuen valtion tulot kasvaisivat ja menot pienenisivät, koska eläkeläisten lisääntynyt ostovoima kasvattaisi myös ALV-tuloja ja vähentäisi KELAn maksamia toimentulomenoja.
Eläkeläisillä ei mene Suomessa kovinkaan hyvin. Esimerkiksi 80 vuotta täyttäneitä on tällä hetkellä noin 300 000 ja heidän eläkkeensä on bruttona keskimäärin 1 100 euroa kuukaudessa. Kun siitä vähennetään verot, asumiskustannukset ja jokapäiväinen leipä, niin moni joutuu päivittäin miettimään ostaako ruokaa vaiko lääkkeitä.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä on kaksi lakialoitetta ns. taitetun indeksin muutokseksi. Ne ovat kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sdp) lakialoite (7/2019 vp) ja kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps) lakialoite (9/2019 vp).
Toivon, että tämän kirjoitukseni lukeneet eläkeläiset ottaisivat yhteyden omiin edustajiinsa Eduskunnassa ja kehottaisivat heitä tutustumaan aloitteisiin ja tekemään tarpeelliset johtopäätökset niiden suhteen.”
KAUKO TUUPAINEN
eläkeläinen, talousneuvos, ex. kansanedustaja, http://www.tuupainen.net
Ilmoita asiaton viesti
Lain tullessa voimaan karttuma oli aluksi 1 % ansioista, joten tavoitetaso oli 40 %.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä on just noin, kuten kirjoitat Kauko. Tiedän asian tasan tarkkaan omasta kokemuksesta vuosien ajan. Olen tässä ollut 23 vuotta eläkkeellä valtiolta.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä olisi tullut raflaavampi kirjoitus jos sen otsikko olisi ollut ”miksi puolueeni sortaa eläkeläisiä?”
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä istuvassa hallituksessa on muitakin puolueita kuin PS, joten älä demonisoi vain yhtä puoluetta.
Ymmärtääkseni kokoomuksella on hallituksessa suurin ominaispaino, mikä näkyy myös ns. raippaveron alarajan nostossa.
Ilmoita asiaton viesti
No eikö PS juuri valinnut kokoomusta hallituskumppanikseen ja eikö PS hylji SDtä tai vas tai vihreitä ja halunnut keskustalle armolaukausta?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommentistasi. Kokoomus valitsi mielensä puolueet hallitukseen, ei PS. Eräät mainitsemasi puolueet ilmoittivat jo ennen eduskuntavaaleja, etteivät lähde persujen kanssa samaan hallitukseen. Yksittäisten jäsenten kaikki mielipiteet eivät edusta puolueen linjaa missään puolueessa.
Ilmoita asiaton viesti
PSllä on 7 maahanmuuttoministeriä. Muut puolueet sen sijaan ajavat kannattajiensa intressejä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ”uutisesta”. Enpä ole aiemmin kuullut moisista ministereistä.
Ymmärtääkseni myös PS on yhteisesti sovitun hallitusohjelman takana, jonka myös puolueen kannattajat ovat edustajiensa välityksellä hyväksyneet.
Minä olen huolissani eläkeläisten jatkuvasta sortamisesta, mikä alkoi jo toveri Lipposen eka hallituksen (sdp, kok, vas, rkp ja vihr) aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin, kun pidin Itä-puolelta Tamperetta keskustaan kulkevia vanhuksia ainoina Ratikan tulosta kärsijöinä, kunnes tajusin viime kesänä vasta, ettei kukaan enää kulje keskustorille (toisin sanoen T:reen keskustaan) busseilla, – ei mistään muustakaan suunnasta, vaan kaikki linjat päätyvät nyt jonnekkin Messukylään tai Nekalaan.
Eli mitä tämä tarkoittaa vanhoille?
Elämän loppua käytännössä, – sen sosiaalisen; ei kirkkoon eikä minnekkään muuallekkaan ilman omaa autoa.
Siinä vain yksi ikäsyrjinnän ulottuvuus. Älkää siis ottako ratikkaa kaupunkiinne!
Ilmoita asiaton viesti
Kauko Tuupainen kokeneena talouden asiantuntijana tuo aivan oikein ja numeroilla perustellen tosiasiat esille. Nämä tulisi nyt kertoa valtionvarainministerille. Olisi hänellä aikaa kuunnella parasta keinoa kansantalouden elvyttämiseksi?
Eläkeläisten ostovoiman nostaminen luontaisetsi saisi koko kansantalouden pyörät pyörimään oikeaan suuntaan ja vain tämä turvaisi kestävimmin nuorten ikäluokkienkin toimeentuloa ja eläketurvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Talousneuvos titteli ei tee kenestäkään kokenutta asiantuntijaa talousasioista kun korkeintaan vaan omistaan 🤔🤣👍
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassahan Kauko on, olen myös kirjoittanut useat kirjoitukset aiheesta.
Jo nostaisimme eläkkeen saajien tulot tasolle jonne ne oikeudenmukaisesti kuuluisi, vapautuisi virkamiehiä oikeisiin töihin, kun ihmiset tulisivat eläkkeellään paremmin toimeen,voisivat päättää mihin rahansa käyttävät, eivätkä tarvitsisi KELAn asioimista jokapäiväisissä asioissa. Eläkeläiset eivät varmasti pysty eläkkeestään säästämään, joten se raha olisi kierrossa hyvin nopeasti auttamassa talouden pyörittämistä. Ja mikä tärkeintä on se, että se olisi lain mukaan se mistä on sovittu. Jos nuo muutokset, mitkä on tehty,olisi tehty oikeiston toimesta, olisi se kaadettu jo aikoja sitten vasemmiston toimesta. Ei kai sen kateellisempaa olekaan kuin viher Vasemmisto.???
Ilmoita asiaton viesti
Tuupainen on entiseltä ammatiltaan tilintarkastaja. Se jos mikä tekee hänestä talouden asiantuntijan, sillä kaikki talous perustuu ruohonjuuritasolla tehtyihin ratkaisuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on yliraskas julkinen- ja piilojulkinen sektori. Se on elätettävä. Siihen tarvitaan myös eläkerahoja.
Ilmoita asiaton viesti