Marinin hallitus otti eniten velkaa ja sai sitä jopa miinuskorolla
Viime viikkoina ovat opposition edustajat syyttäneet istuvaa hallitusta liiallisesta velanotosta. He ovat unohtaneet, että eräs syy on edellisen eli Marinin (sdp) hallituksen hulvattoman velanoton nousseet korkokulut.
Marinin hallitus otti – toki eduskunnan suostumuksella – yli 10 miljardia euroa (mrde) enemmän velkaa kuin kaksi edellistä hallitusta (Katainen ja Sipilä) yhteensä. Mikä oli ottaessa, kun sitä sai jopa miinuskorolla.
Tarkemmin kerrottuna keskustavetoisen (Matti Vanhanen) hallituksen aikana vuosina 2007 – 2010 valtio otti uutta velkaa 21,8 mrde ja korkoja maksettiin 8,355 mrde.
Kokoomuksen (Jyrki Katainen) johdolla työskennellyt hallitus vuosina 2011 – 2014 otti velkaa 21,4 mrde ja maksoi korkoja 7,221 mrde.
Keskustan (Juha Sipilä) hallituksen velanotto vuosina 2015 – 2018 oli ”vain” 9 mrde ja korot 5,532 mrde.
Demarien (Sanna Marin) hallituksen velanotto vuosina 2019 – 2022 nousi omaan suuruusluokkaansa eli 44 miljardiin euroon, mutta korkoja maksettiin vähemmin kuin edellisten hallitusten aikana eli 3,724 mrde.
Istuva (Petteri Orpo) hallitus maksoi viime vuonna korkoja 2,323 mrde ja joutunee maksamaan tämän vuoden aikana korkoja – talousarvion ja lisätalousarvion mukaan – 3,250 mrde. Ensi vuodelle on korkokuluihin budjetoitu 3,5 mrde eli valtio maksaa korkoja vuodessa lähes yhtä paljon kuin ”Marin” hallituskaudellaan.
Hallituksen edustajat ovat kertoneet, että velkaantumisen syitä ovat kohonneiden korkokulujen lisäksi, verotulojen väheneminen miljardilla eurolla ja HVA:n sotemenojen kasvu 1,5 mrde. Toki aiempia velkoja täytyy myös lyhentää lainaehtojen mukaisesti, unohtamatta EU:n ja NATOn jäsenyysmaksuja.
LÄHTEET: Velkojen osalta Veronmaksajat ry ja korkojen osalta Valtiokonttori.
KAUKO TUUPAINEN
Luuletko että Suomenn talousalamäki nousee sillä että te joilla on valta jankkaatte Marin, Marin?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.ei se nouse silläkään, että oppositio syyttelee istuvaa hallitusta velasta, mikä johtuu edellisen hallituksen holtittomasta velanotosta,
Ilmoita asiaton viesti
Ja minkähänlaisen ulinan olisi Sanna Marinin aikana oleva oppositio, mukaan lukien Perussuomalaiset pistäneet, jos Marinin hallitus ei olisi laskenut liikkeelle korona-tukia, joilla monet yritykset pysyivät jotenkin hengissä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olisin jättänyt koronasulut toteuttamatta ja antanut yritysten toimia kuten ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, Orpon hallitus otti vuodessa velkaa 21 miljardia euroa eli jopa komeasti enemmän kuin Marinin hallitus. Purran johdolla nämä tulee vetää kaikki ennätykset uusiksi ja 200 miljardin euron raja tullaan ylittämään alta aikayksikön.
Ilmoita asiaton viesti
Älä hyvä veli höpötä. Ymmärtänet, että merkittävä osa uudesta velasta käytetään aina vanhojen velkojen lyhennyksiin ja korkojen maksuun.
Valtion velka lisääntyi vuoden 2023 aikana 12,070 mrde. Heinäkuun lopussa oli valtion velan määrä 166,900 mrde, joten esittämääsi rajaan olisi päästy vain edellisen hallituksen toimesta. Palataan tähän yksityiskohtaan vuoden lopussa.
Kiitos kuitenkin palautteestasi. -Kake
Ilmoita asiaton viesti
Lässyn lässyn, te lupasitte korjata kurssin, mikään lupauksista ei ole toteutunut, ei työllisyys, ei velan tasapainottaminen, ei kasvun tie. Ei YHTÄÄN MIKÄÄN. Ette te voi loputtomiin Marinista marista. Maan mainekin ulkomailla on saatu alas ja tätä kautta osaajien saaminen. Että sellaiset on saavutukset.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksessa on muitakin puolueita kuin persut ja hallitussopimukseen on kirjattu kaikki tarvittavat toimet, jotka ymmärrettävästi eivät toteudu vuoden parin aikana.
Korjaustoimia vaikeutti myös SAK:n masinoima turha lakkoilu, joka näyttää vaikeuttavan myös kyseisen liiton omaa taloutta.
Ulkomailla (lue: EU:ssa) meteliä pitivät samat vasemmiston edustajat tovereineen kuin Suomessakin. ”Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”, pätee kyseiseen porukkaan.
Mitä ”Mariniin” tulee, niin ”totuus ei pala tulessakaan”, sen tietävät kaikki valtion finanssipolitiikkaa ymmärtävät.
Ilmoita asiaton viesti
”Ulkomailla (lue: EU:ssa) meteliä pitivät samat vasemmiston edustajat tovereineen kuin Suomessakin.”
Lässyn lässyn.
”Suomi yrittää houkutella lisää ulkomaisia osaajia, mutta helppoa siitä ei tule. Maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu huolestuttaa tekniikan alan kansainvälisiä osaajia.
Peräti 89 prosenttia heistä pitää maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana. Osaajilla ei ole myöskään tulevaisuuden uskoa. Valtaosa vastaajista katsoi, että Suomi ei ole parempi paikka maahanmuuttajille viidenkään vuoden päästä.
Vain noin puolet kansainvälisistä tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.
Tulokset käyvät ilmi TEK Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton tekemästä tutkimuksesta. Kysely keräsi yli 1 000 vastausta. Kysely lähetettiin liittojen englanninkielisille jäsenille. Valtaosa vastanneista toimii Suomessa vähintään asiantuntijatehtävissä vakituisessa työsuhteessa ja on asunut täällä useamman vuoden.
Vastaavia tuloksia on saatu aiemmistakin kyselyistä. Heinäkuussa kansainvälisen Internations-verkoston Expat Insider 2024 -selvityksessä Suomen sijoitus romahti sijalta 16 sijalle 51. Kaikkiaan vertailussa oli tänä vuonna 53 maata.
Myös työnantajaleirissä ollaan huolissaan. Teknologiateollisuuden mukaan Suomi maksaa kovan hinnan kiristyvistä linjauksista.”
https://yle.fi/a/74-20104625
”Mitä ”Mariniin” tulee, niin ”totuus ei pala tulessakaan”, sen tietävät kaikki valtion finanssipolitiikkaa ymmärtävät.”
Eduskunnan isossa salissa yksimielisesti tuista päätettiin ja Kokoomuksesta vielä 2v ennen vaaleja pää punaisena huudettiin lisää sosialismia yrityksille. Sitten kun vaalit alkoi lähestyä alkoi puhe vastuuttomasta velanotosta ja kuten sinulle, vaalikarjalle meni nielemättä läpi ja nyt olemme tällaisessa lirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaakos Mikkonen tehdä ohituskaistan ulkomaalaisille tulijoille ohi 300000 kotimaisen työttömån? On siinä isänmaallisuutta kerrakseen…
Ilmoita asiaton viesti
Yritykset tarvitsevat osaajia ja niitä ei Suomesta löydy, jos löytyisi kyllä ottaisivat, mutta kun ei niin ei. Jos haluamme että nämä yritykset pysyy jatkossakin Suomessa, niin osaajia on saatava sillä pula on huutava.
Te tekopyhät haittaisänmaalliset teette kaikkenne että siirtävät toimintonsa muualle.
Suomalaiset työttömät ei tätä ongelmaa ratkaise.
Ilmoita asiaton viesti
Lässyn lässyn missä on ne avoimet työpaikat?
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö nyt ettet ole osaajapulasta kuullut? 😀 Avoimia työpaikkoja on, mutta ei niitä osaajia.
Te olette saaneet Suomen noususta täyteen alamäkeen, kiitos PS!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa oli 5374 työtöntä insinööriä tämän vuoden tammikuussa. Tehtävä Mikkoselle – kerro montako avointa työpaikkaa oli insinööreille ja sen jälkeen, tarviiko niitä insinöörejä tuoda ulkomailta?
Saa suorittaa
Ilmoita asiaton viesti
Selitä sinä minulle miksi kotimaiset insinöörit ei työllisty, en minä sitä tiedä. Ilmeisesti eivät ole haluttua työvoimaa koulutuksesta huolimatta ja syitä voi vain arvailla. Jos insinööriksi on kouluttautunut vaikka 30v sitten niin eipä se nykytöissä paljoa auta, sitten onko kotimaiset niin laiskoja sitten, loisivat vain verorahoilla. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Miksi viittasit Insinööriliittoon työvoimapulalla, jos et tiedä tilannetta? Huttua toistelet ja vassareiden mantraa…
Ilmoita asiaton viesti
”Tulokset käyvät ilmi TEK Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton tekemästä tutkimuksesta.”
Sillä teknologiateollisuus niitä työpaikkoja tarvitsee, sinä alotit puhumaan suomalaisista insinööreistä joten sinunhan se pitäisi tietää miksi ovat niin epäkelpoja. Varmaan jotain persuja ja makaavat sohvalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat: ”Suomi yrittää houkutella lisää ulkomaisia osaajia” ja viittaat Insinööriliittoon. Kysyin montako työpaikkaa oli avoinna viime tammikuussa insinööreille? Työttömänä 5374 – montako insinööriä pitää houkutella?
Ilmoita asiaton viesti
Missä MINÄ viittaan insinööriliittoon? 😀 Sä olet kyllä aivan toivoton tapaus.
Sinä saat kysellä ihan mitä lystäät, en minä ala kaivaa tietoa mikä minua ei kiinnosta pätkääkään, sinua ne suomalaiset insinöörit kiinnostaa kun kyse on aivan muusta. Kysele yrityksiltä miksi ovat niin epähaluttuja jos kiinnostaa enemmän, minua ei enkä todellakaan epäile että ulkomailta työvoimaa kaivattaisiin jos Suomessa sitä olisi. Ei vain ole.
Ilmoita asiaton viesti
Muutenkin naurattaa yleisesti kun monella harhaluulo että työtön on tuosta vain valmis takaisin työelämään, harva pitkäaikaistyötön varsinkaan on, sekä kuka helvetti nyt jotain sinun ikäistäsi enää palkkaisi jne. Eli varmaan ihan perussyyt, päihdeongelmia ja liian vanhoja.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla niin että työtä vieroksuvia kyllä löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hieman eri keskustelu kuin osaajapula ja miten PS on linjauksillaan pahentanut sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä PS toteutti 4 c/l pensa-alen!
Se kyllä tippuu tasoon 1 c/l ALV:n korotuksen myötä, ja menee ensi vuonna jo miinuksen puolelle jakeluvelvoitteen ylöshiilaamisen johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Valheesi on korjattu moneen kertaan mutta levität samaa tuubaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus jossa oli Vihreät mukana pudotti jakeluvelvoitetta isolla kädellä. Nyt persuhallitus aikoo nostaa velvoitteen kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle.
Nahkamäki ei halua/pysty ottamaan tosiasioita sellaisina kuin ne ovat. Hän vain vinkuu hallitusohjelman kirjauksesta, jossa lupaillaan vihreän siirtymän kansalaisille tuottamien lisäkustannusten kompensointia (=lisää velanottoa!). Onko hellyttävää vaiko noloa uskoa puolueensa lupauksiin, jotka lähestulkoon kaikki on jo rikottu?
PS lupaili ”euron pensaa” – saatiinkin 2€ pensaa. Ehkä se on tuplasti parempaa? 🙂
Niin – jakeluvelvoitteen nostosta on olemassa Valtioneuvoston esitys. Sen aiheuttaman kustannusnousun kompensoinnista ei ole esitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Edelliset hallitukset ovat kehitelleet ja saaneet lainvoimaisiksi palveluja ja etuja, jotka lisäsivät valtion ja kuntien kustannuksia sadoilla miljoonilla. Yksi esimerkki oppivelvollisuuden pidentäminen, jonka yksinomainen kustannusvaikutus arvioitiin jo lakia säädettäessä, että uudistus maksaisi noin 110 miljoonaa euroa vuodessa.
Kuntaliiton tuoreiden laskelmien mukaan oppimateriaalien kustannukset vaihtelevat laskentatavasta riippuen vuositasolla 80-114 miljoonaan euron välillä. Muita kustannuksia aiheuttaisivat kohdennetut tukitoimet erityisopetukseen (28M€) ja eri kouluasteiden välisen nivelvaiheen kriittiseen tukeen niille oppilaille, joilla on riski pudota koulupolulta (18M€). Lisämenoja aiheuttaisivat myös koulumatkatuki (14M€) ja majoitustuki.
Että sellaista
Hallitus säästäisi miljardeja lainsäädännön keinoin hieman down-sizing ajattelua hyödyntämällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kake, miten luulet tuon itärajan sulkemisen ja Ukrainan tukemisen vaikuttaneen Suomen velkatilanteeseen? Tai täysin laidasta laitaan poukkoilevan ulkopolitiikan, joka ajaa sijoitukset pois teollisuudesta? Ynnä muut hölmöilyt, kuten DCA?
”Valiokuntakäsittely
Valiokunnan mietintö: Valtiovarainvaliokunta (VaVM 8/2024 vp).
Päätös
Eduskunta on päättänyt
oikeuttaa valtioneuvoston tämän määräämillä ehdoilla ottamaan lainaa siten, että valtionvelan nimellisarvo saa toistaiseksi olla yhteensä enintään 205 miljardia euroa…”
Eli ne tulee vetämään velan yli 200 miljardia euroa.
Valtiovarainministeriö 8.8.2024: ”Valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2025 talousarvioksi toimeenpanee hallituksen linjauksia julkisen talouden vahvistamiseksi. Ehdotuksen loppusumma on 88,1 miljardia euroa, ja se on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen.”
Kannattaa aukaista silmät. Nykyinen hallitus on pahin ja valtiovarainministeri huonoin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin oikeassa!
Mihin sitä rahaa olisi oikeasti edes tarvittiin. Olisi vain menty vanhoilla ja pienemmillä, hyviksi havaituilla kehyksillä ennen bandemiaa ja Ukrainen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa Marinin hallituksen ottamista lainoista olisi edelleenkin nollakorkoisia, elleivät Valtiovarainministeriön /valtiokonttorin tunarit olisi muuttaneet nollakorkoiset (miinuskorkoiset) lainat vaihtuvakorkoisiksi.
https://www.hs.fi/visio/art-2000009911214.html
”Valtio sai koronapandemian aikana historiallisen edullista lainaa markkinoilta. Valtiokonttori kuitenkin muutti pitkäaikaisten miljardilainojen varmoja miinuskorkoja vaihtuvakorkoisiksi. Nyt korot ovat nousseet jyrkästi. Veronmaksaja kuittaa laskun.”
”Valtiokonttori noudatti ja noudattaa edelleen parikymmentä vuotta sitten määriteltyä velanhallinnan strategiaa. Strategian mukaan Valtiokonttorin täytyy pitää valtionvelan korkoriski ”valitulla tasolla”. Käytännössä kirjaus tarkoittaa sitä, että Valtiokonttori muuttaa pitkäaikaiset kiinteäkorkoiset lainat suurelta osin vaihtuvakorkoisiksi.”
Strategia oli toimiva pari vuosikymmentä, kun korot laskivat, mutta muuttui äärimmäisen kalliiksi ja typeräksi nousevien korkojen olosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli kyllä aivan käsittämätön ja kallis moka.
Ilmoita asiaton viesti
Keitähän nämä älypäät oikein olivat? Luin tästä aiemm8nkin ja ihmettelen ettei mitään suurempaa keskustelua aiheesta tullut. Vaiettiin kuoliaaksi, myös mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Maan tapa jos virkamiehet mokailee. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Valtiokonttorin virkamiehiä, jotka toimivat selityksensä mukaan ministeriön ohjeiden mukaan. Ohjeita ei vaan oltu muistettu päivittää olosuhteiden muuttuessa.
Lainaus Hesarista:
”Mietittekö vuosina 2020 tai 2021, että onko näissä johdannaissopimuksissa järkeä, Valtiokonttorin finanssijohtaja Teppo Koivisto?
”Minulla ei ole tuohon mielipidettä. Valtiovarainministeriö määrittää Suomen korkoriskistrategian, ja me Valtiokonttorissa olemme operaattoreita. Meidän mielipiteellä ei ole merkitystä. Toimimme määräysten mukaan, kustannustehokkaasti ja riskit minimoiden.”
Kysytään asiaa siis valtiovarainministeriöstä.
Ovatko nämä nollakorkovuosina solmitut johdannaissopimukset olleet veronmaksajan edun mukaisia, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö Pauli Kariniemi?
”Ainakin ne ovat olleet valtiovarainministeriön määräyksen mukaista toimintaa.”
”Voidaan tietysti kysyä, onko meidän määräys ja strategia ollut oikea.”
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuka olikaan silloin vastaava ministeri?
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen. Mutta kyllä VVM:n osastopäällikönkin (jonka sentään pitäisi olla rahoitusalan ammattilainen) pitäisi osata käyttää aivojaan.
Minä olen lukenut rahoitusta muutaman pakollisen kurssin ja ymmärrän kyllä korkokäyrän auttavasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Marinin hallitus otti eniten velkaa ja sai sitä jopa miinuskorolla”
Höpö höpö, tässä on kyse huijauksesta, Martinin hallitus otti miinuskorkoista lainaa jotka valtionkonttori muutti vaihtuvakorkoisiksi hiukan ennen korkojen nousua. Kyse on täysin selvästä huijauksesta, jossa jo etukäteen on sovittu korkojen muuttamisesta vaihtuvakorkoisiksi, vaikka kansalaisille on annettu kuva miinuskorkoisista lainoista.
https://www.hs.fi/visio/art-2000009911214.html
https://www.iltalehti.fi/talous/a/ce30f823-b01a-4828-97f5-9146479826bf
Suosittua Neuvottelija Youtube kanavaa pitävän talousasiantuntija Sami Miettisen mukaan veronmaksajien tappio on noin 7-miljardia. Mutta ei tästäkään kenenkään tarvitse mitään vastuuta kantaa, pääasia on että tyhjien pullojen kerääjät maksavat veronsa keräämistään pulloista.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Suomi maksaa entisiä lainojaan uudella lainalla joten ennenpitkää kaikesta tulee muuttuvakorkoista.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä siinä vielä kaikki vaan entistenkin miinuskorkoisten lainojen korot muutettiin vaihtuvakorkoisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä oli ottaessa, kun sitä sai jopa miinuskorolla.”
Mikä oli ottaessa, kun oli korona ja Venäjän hyökkäys, jotka sekoittivat asioita globaalisti.
Taisi koko eduskunta äänestää lisäbudjettien puolesta. Saa korjata, jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä taidettu jättää vaihtoehtoja. Vähän samaan tapaan kuin sinapin syöttäminen kissalle: Jos sipaisee sitä hanuriin niin taatusti nuolee pois.
Ilmoita asiaton viesti
Istuvan hallituksen velanoton syistä
Useat oppositiopuolueiden edustajat ovat arvostelleet istuvan hallituksen velanottoa ja todenneet sen vaalilupausten vastaiseksi.
Kun en ole enää Eduskunnan ja Suomen Pankin tilintarkastaja, enkä osallistu tarkastusvaliokunnan kokouksiin, on pakko uskoa mm. Helsingin Sanomien tutkivaan journalismiin.
Lehdessä todettiin 23.8.2023 monipuolisen grafiikan lisäksi mm. seuraavaa:
”Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat syyttäneet Sanna Marinin hallitusta holtittomasta rahankäytöstä. Hallitus taas on toistuvasti perustellut velanottoa poikkeuksellisilla kriiseillä eli koronaepidemialla ja Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan.
Kuitenkin yli 10 miljardia euroa hallitus on eduskunnan siunauksella käyttänyt aivan muihin kohteisiin. Pidättäytymällä osasta päätösperäisistä menolisäyksistä, hallitus olisi siis voinut halutessaan vähentää velanottoa.
Ei ole myöskään lainkaan selvää, että kaikki pandemian ja Venäjän hyökkäyksen vuoksi tehdyt menolisäykset olisivat olleet välttämättömiä.
Useat hallituspuolueiden edustajat ovat itsekin todenneet, että jälkikäteen tarkasteltuna esimerkiksi kunnille ja yrityksille myönnetyt tuet saattoivat olla paikoin tarpeettoman avokätisiä”.
Edellä kertomani on siis lainaus HS:n sivulta. Olen asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä, kun he ovat todenneet, että Marinin hallitus oli heittänyt vaalikauden menokehykset romukoppaan. -Kake
Ilmoita asiaton viesti
NATO:lla ei ole jäsenmaksua. Tarkempi samavalinta olisi ”maksuosuus”. Lainaus Valtioneuvoston ilmoituksesta:
”Julkisen talouden suunnitelma sisältää rahoitusta Natoon liittyviin suoriin kustannuksiin. Tästä Suomen maksuosuuksia (ns. jäsenmaksua) Naton yhteisrahoitukseen on noin 20 miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi hallinnonalan henkilöstötarpeisiin kohdennettavat lisäpanostukset ja jäsenyyden edellyttämä johtamisjärjestelmien kehittäminen kasvattavat kehyskauden lopulla menoja yhteensä noin 40 miljoonalla eurolla.”
Tuota taustaa vasten NATO:n vaikutus (1/2000 osa) Suomen budjettiin on maapähkinäluokkaa noiden muiden miljardikökköjen seassa. Varsinkin kun huomioidaan mitä etuja (lue: kauppahyötyjä sekä puolustustarvikkeiden varastoinnin järkevöittämistä) jäsenydestä on seurannut. Suomalaiset yritykset jotka joutuvat tekemään taloudellisia ratkaisujaan rankkaavat jäsenyyden erittäin korkealle, joten väitän että jäsenyys jää Suomelle reippaasti plussan puolelle. Tästä kielii jo jäsenyyttä vastustaneiden puoluetausta.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus lisäsi seuraavankin hallituksen riesaksi aivan valtavasti julkisia menoja velkarahoitteisesti ilman pienintäkään talouskasvua.
Julkisen sektorin työntekijämäärääkin lisättiin Rinteen -Marinin sosialistien toimin yli 55.000 uudella paperinpyörittäjällä, vaikka mitään pienempiäkään resursseja tähän ei todellisuudessa ollut. Rinteen kymmenen miljardin ” tulevaisuusinvestoinnitkin ” valuivat lakkeenvarresta täysturhuuteen, ennen kuin emähoobo sai potkut jo alta vuoden kestäneen pääministeri uransa jälkeen
Runnehän kehui Lohjan torilla v. 2019 vaaloen alla, että talous on nii hienossa kunnossa, että rahaa on, ettei pa…lle taivu. Ei ollut.
Onneksi luottoluokitusta arvioiden julkisen velan vakuutena oli ja on kansalaisten kaikki työeläkevarat, jotka nekin ovat tuotoiltaan olleet todella surkeiden sarjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Lauri Kiiski. Kiitokset asiallisesta kommentistasi.
Olet oikeassa siinä, että neljän suuren eläkeyhtiön varat ovat edesauttaneet Suomen kohtuullisen hyvää luottoluokitusta AA+ (Fitch Ratings 9.8.2024). Sen sijaan en sanoisi, että eläkeyhtiöiden eläkevarat ovat tuotoiltaan surkeita. Miksi?
Siksi, että vuonna 1995 varoja oli ”vain” 36,4 mrde, mutta kasvu on ollut vv. 1996 -2023 eli 27 vuoden aikana keskimäärin 8,1 mrde per vuosi.
Kyseisenä ajanjaksona ovat eläkevarojen sijoitustuotot olleet pakkasella kolme kertaa, jolloin alijäämät olivat yhteensä 26,3 mrde. Eli satunnaisista alijäämistä huolimatta rahastot jatkavat vuosikasvuaan jatkossakin useilla miljardeilla euroilla.
Esimerkiksi viime vuonna eläkeyhtiöiden varat kasvoivat 12,5 miljardia euroa eli yli miljardin kuukaudessa. Kiitos kuuluu varojen sijoitustuotoille (15 mrde). Eläkevarat olivat 31.12.2023 yhteensä 254,9 mrde eli lähes kolme kertaa suuremmat kuin Suomen valtion talousarvio.
Ilmoita asiaton viesti